Mircea Morar, profesor de fizică și matematicăla Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, de 11 ani, acâștigat premiul I  la secțiunea conținut video”, a concursului Digitaliada, cu materialul video Refracția luminii” .

Chiar ieri, când s-au afişat rezultatele, Mircea Morar  susţinea examenul pentru gradul I, lucrarea având  chiar tema cu care a câştigat şi concursul. Acesta ne-a declarat:

„Ideea realizării materialului video din concurs mi-a venit  în momentul în care am realizat că acesta mă poate ajuta la elaborarea unei lucrări metodico-stiintifice pentru obținerea gradului I didactic. Bucuria este dublă pentru că astăzi (ieri-n.red), când am susținut prezentarea lucrării respective , am aflat și de câștigarea acestui premiu. Sunt onorat! E o zi memorabilă pentru mine!”

Filmele create de el, prezintă, într-un format accesibil și atractiv, fenomenul de refracție a luminii,  conţinând animații și reprezentări grafice.

Concret, video-ul câştigător cuprinde:- Descrierea fenomenului de refracție a luminii cu ajutorul fenomenelor observabile în natură, de exemplu, acela că peștii par mai aproape de suprafață decât sunt în realitate; – Experimente cu refracția luminii, pe care elevii pot să le realizeze acasă; ei au nevoie doar de un pahar, apă, săpun lichid și un pointer laser; – Abstractizarea fenomenului de refracție a luminii cu ajutorul geometriei; – Introducerea noțiunii de indice de refracție, explicarea sensului acestuia și calcularea indicelui de refracție prin aer și apă; – Crearea unei scheme pentru fixarea relației de dependență dintre viteza luminii în mediile studiate și unghiul de refracție.

„Pentru ca elevii să memoreze ușor dependența dintre viteza luminii, indicele de refracție și unghiul de refracție, am dat mai multe exemple relevante. De asemenea, am apelat la noțiunile deja știute de la matematică – de directă și inversă proporționalitate între mărimi. Fizica este o oportunitate extraordinară de a folosi și înțelege mai bine matematica învățată.

Fizica  este, prin excelență, o materie aplicată, practică. Pentru ca elevii să îndrăgească acestă materie, ei au nevoie de multe exemple, ancorate în experiență. Pentru mintea digitală a copiilor de azi, pozele din manual, tablă și creta nu mai sunt suficiente.

Am realizat aceste filme în primul rând pentru elevii mei, le folosesc la clasă și, atunci când timpul îmi permite, încep lecția cu un film scurt. Făcând introducerea noțiunii de refracție a luminii, am apelat la exemple concrete. Cu ajutorul filmului elevii sunt captivați, sunt mai atenți, iar profesorul poate exploata la maxim curiozitatea nativă a acestora”, a precizat profesorul Mircea Morar.

Acesta a absolvit aceeași școală generală unde astăzi profesează și este foarte apropiat de elevii săi, care l-au încurajat întotdeauna să descopere puterea tehnologiei în procesul didactic.

„Apreciez foarte mult faptul că platforma Digitaliada contribuie la modernizarea învățământului încercând să-l aducă la nivelul la care ar trebui să fie. După ce am realizat acest lucru, am știut că pot contribui și eu la conținutul digital prin publicarea materialelor realizate de mine și evident, prin participarea la concurs!”, a declarat Mircea Morar.

La ediția a treia a concursului Digitaliada au fost înscrise în total 224 de materiale digitale educaționale, iar dintre acestea, juriul a selectat 9 câștigători.

Digitaliada este un concurs care încurajează crearea de materiale digitale cu conținut original și opensource, utile procesului de învățare. Concursul de materiale digitale este organizat în cadrul Digitaliada,proiect de educație digitală al Fundației Orange, și se adresează în principal cadrelor didactice din orice școală din România, dar și persoanelor de peste 14 ani interesate să creeze și să distribuie publicului larg materiale didactice în format digital, ce pot fi folosite în predarea oricărei discipline școlare din ciclul gimnazial.

În cadrul concursului au fost deschise trei secțiuni pentru înscrierea materialelor digitale -Aplicații, Conținut video și Proiecte didactice. În cadrul fiecărei categorii au fost premiate trei materiale,valoarea totală a premiilor fiind de 8.000 Euro. Câștigătorii primesc echipamente digitale performante,astfel încât să-și susțină în continuare munca de dezvoltare și creare de conținut educațional digital.

„Multe dintre materialele premiate promovează sau dezvoltă activități de învățare propuse în noileprograme școlare și vizează în mod direct competențe specifice profilului de formare. Am convingerea că aceasta este calea prin care un profesor inovativ demonstrează că disciplina pe care o predă este unmijloc, și nu un simplu scop în sine , iar mijloacele de învățare digitale nu fac excepție”, a declarat CiprianFartușnic, cercetător științific principal la Institutul de Științe ale Educației.

Juriul celei de-a treia ediții Digitaliada a fost format din: prof. univ. dr. Radu Gologan, președinte alSocietății de Științe Matematice și coordonator al Lotului Olimpic de Matematică – președintele juriului;dr. Ciprian Fartușnic, cercetător științific principal la Institutul de Științe ale Educației; Cristian Pătăchia -Development & Innovation Manager – Orange România; Georgiana Roșculeț – coordonator programe naționale în cadrul Organizației Salvați Copiii;  Amalia Fodor, director Fundația Orange.

„Ne bucurăm să descoperim creatori care revin în concurs, motivați să prezinte abordări digitale diferite și care își doresc să  contribuie la îmbunătățirea performanței școlare a elevilor.

Ajuns la a treia ediție,concursul Digitaliada a reușit să creeze în platformă Digitaliada o comunitate a persoanelor pasionate de educația digitală”, a declarat Amalia Fodor, director Fundația Orange.

Mai multe detalii despre materialele câștigătoare puteţi afla accesând: https://www.digitaliada.ro/materiale-premiate

Digitaliada se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale.

Larisa AXINIA

sursa foto: Facebook

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail