Doi elevi ai Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe au obținut medalia de aur – la categoria „echipe” și argint și bronz, la categoria „individual”, la competiția Cupa României în Gastronomie – Bucătarul Junior al Anului, ce a avut loc zilele trecute, la Sibiu. Evenimentul, încadrat în axa de educație a Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, a reunit zeci de elevi concurenți, maiștri instructori și directori din 15 licee din țară.

Manifestările au avut loc sub egida „Culinariada” și au fost organizate de Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, în parteneriat cu Asociația Culturală Euro – Est Alternativ, în perioada 17-18 aprilie 2019, la Sibiu.  Parteneri au fost și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum”.

La eveniment au participat 15 licee, 40 elevi concurenți, 21 maiștri instructori și 11 directori de școală. Printre aceștia, doi elevi de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, din clasa a XI-a – calificarea bucătar –Bajko Roxana și Beniamin Colceriu, însoțiți de maistrul instructor Marlena Hess și directorul școlii, prof. Carmen Tordai.

Conform informațiilor anunțate de președintele „Euro – Toques”- România, chef Radu Zărnescu, participanții au concurat în cadrul celor două secțiuni ale evenimentului: individual și pe echipe.

Ei au avut de prezentat un preparat la două farfurii, găsind în boxa de gătit, utilată de către ACEEA cu plită electrică, cuptor electric, masă de lucru, lista ingredientelor necesare pentru preparatul ales spre a-l găti. Organizatorii au pus la dispoziție cele necesare, ingredientele folosite fiind cele locale, sibiene pe cât posibil, în vederea promovării lor.

Fiind cel mai important eveniment al anului pentru tineretul din industria ospitalității, Bucătarul Junior al Anului 2019, pregătirile au început din timp. Cei doi elevi covăsneni au participat la individual, la preparatele: șnițel de vită someșan și escalop de porc Zingara, iar la echipe, la Turnedo de conopidă. Elevii Bajko Roxana și Beniamin Colceriu au obținut medalia de aur la categoria echipe, și argint și bronz, la individual.  A contat munca, determinarea, pasiunea, capacitatea de a lucra în echipă, dar nu numai:

„Elevii noștri s-au pregătit cu mult timp în urmă, cu doamna Hess, au făcut fiecare preparat de 3- 4 ori! La individual, elevii noștri au avut emoții mari (au lucrat în boxe ca la concursurile televizate de master chef și elevii noștri nu participă foarte des la competiții ca să știe să- și gestioneze emoțiile. (…) Mai mult de medalia de aur, la fiecare secțiune (preparat) la care au concurat, s- a obținut și cupa! Deci, la echipe, unde elevii noștri s- au sprijinit emoțional unul pe altul, a mai fost o echipă care a obținut punctaj mai bun. Au fost secțiuni pentru clasa a X- a – bucătar, a – XI- bucătar și a XI- a liceu, tehnician în gastronomie, fiecare cu câte 2 sau 3 preparate, dar și pe echipe, pe clase, cu un alt preparat, elevii putând să se înscrie la toate (dar la secțiunea clasei în care sunt). Acest format l- am hotărât în ianuarie, când o delegație a școlii noastre (profesori și elevi) s – a deplasat la Galați într- un schimb de experiență. De ce Galați? Fiindcă doamna director, Marilena Râpă, directorul Colegiului Economic <<Virgil Madgearu>> din Galați este și președinta <<ARLIHT>>, asociația celor 17 licee din domeniul turismului, din care facem și noi parte. Cu Asociațiile <<Euro- Toques>> România și <<ACEEA>>, asociații profesionale de gastronomie, doamna Râpă a finalizat formatul, condițiile de participare și regulamentul primului concurs <<CULINARIADA>>, <<BUCĂTARUL JUNIOR AL ANULUI>>, pe care ni-l dorim mult timp de aici înainte.”- a explicat directorul Carmen Tordai.

Discuții despre direcția educației în domeniul gastronomic

Aceasta a precizat și că în cadrul acestui amplu eveniment, directorii și maiștrii instructori s- au întrunit într- o ședință de două ore, joi, 18 aprilie, pentru a dezbate cu profesioniștii (președinți de asociații și chefi), problemele cu care se confruntă învățământul profesional și tehnic în formarea viitorilor profesioniști. Toate aceste probleme și eventualele soluții vor fi centralizate și trimise, apoi, spre Ministerul Educației Naționale.

Prof. Carmen Tordai  a declarat că evenimentul „Culinariada” –ce a avut mare succes – își va lăsa, cu siguranță, amprenta în viitorul profesional al tinerilor participanți.

Colaborarea cu specialiștii din „Euro – Toques” România și din ACCEA și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, începută cu timp în urmă, va continua, pentru a oferi elevilor șansa de a învăța cât mai multe, de la chefi de renume.

De altfel, Liceul este implicat în diverse activități în acest sens.  Printre acestea, activitățile  proiectului intitulat „Întâlnirile franco – române în domeniul turismului”, în care Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe se implică alături de 17 licee din țară și care constă în principal, într-un schimb de expertiză între actorii din mediul educațional și de afaceri și în dezvoltarea relațiilor între instituțiile franceze și cele române. Acest proiect a fost inițiat în anul 2016, de către Institutul Francez din România, împreună cu Ambasada Franței în România și cu Ministerul Educației – și va fi implementat pe o perioadă de patru ani, ne-a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, din Sfântu Gheorghe, prof. Tordai Carmen. În cadrul proiectului, s-a format Asociația Română a Liceelor din Industria Hotelieră si Turism– „ARLIHT”.

Un schimb de experiență cu școli din „ARLIHT” va avea loc, la Sfântu Gheorghe, în luna mai, de Zilele Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”.

„De Zilele școlii vom avea invitați elevi și profesori din cele 6 școli cu care am încheiat parteneriate (școli din proiectul pilot al liceelor din turism), dar și din Școala profesională nr. 2 din Republica Moldova și vom face o sesiune de practică în carving (sculptură în fructe și legume).”- a spus directorul Carmen Tordai.

Ana Ciorici COSTACHE

Sursa foto: Facebook – prof. Carmen Tordai

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail