Sursa foto_ Marineta Popa_ Facebook

Un număr de 157 de elevi, însoţiţi de profesori, iau parte la Odorheiu Secuiesc, la faza naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi şi diaspora, care se desfăşoară în premieră în Harghita, în perioada 22-24 aprilie.

Inspectorul de limba şi literatura română, Manuela Nicoleta Stîngă, a precizat că la competiţie participă elevi din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti, precum şi din Republica Moldova. Gazda olimpiadei este Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din Odorheiu Secuiesc.

„Olimpiada se adresează elevilor care studiază în şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale, este o competiţie naţională de excelenţă, cu deschidere internaţională, la care participă elevi din învăţământul de stat, particular şi confesional, atât de la şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale din România, cât şi elevi din Republica Moldova”, a explicat Manuela Nicoleta Stîngă.

Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, respectiv o secţiune dedicată şcolilor sau secţiilor cu predare în limba maghiară şi o alta pentru şcolile sau secţiile cu predare în limba altor minorităţi şi şcolile din diaspora.

Elevii vor susţine o probă scrisă, dar şi una orală, unde se doreşte „cultivarea unei atitudini pozitive faţă de comunicare şi dezvoltarea interesului faţă de comunicarea interculturală”.

Manuela Nicoleta Stîngă a precizat că este un eveniment de mare importanţă în ceea ce priveşte comunicarea în limba română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, ţinând cont că se desfăşoară într-un oraş unde populaţia maghiară este majoritară.

„Este un eveniment major în ceea ce priveşte comunicarea în limba română şi disciplina Limba şi literatura română, dar şi pentru comunitatea din Odorheiu Secuiesc, unde, conform ultimului recensământ, populaţia maghiară este de aproximativ 99%. Este motivul pentru care considerăm că oraşul-gazdă este reprezentativ pentru esenţa acestei competiţii şcolare. Ne dorim valorizarea elevilor aparţinând minorităţilor naţionale care au pasiune pentru limba română şi, nu numai atât, ci reuşesc să facă şi performanţă. (…) Intenţionăm să promovăm imaginea judeţului Harghita şi a municipiului Odorheiu Secuiesc, valorile interculturale. De asemenea, ţelul nostru este conştientizarea impactului pe care stăpânirea limbii române îl are în viaţa celor cu o altă limbă maternă”, a punctat Manuela Nicoleta Stîngă.

Organizatorii principali ai olimpiadei sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din Odorheiu Secuiesc, la care se adaugă numeroşi parteneri, printre care se numără autorităţi locale şi judeţene, firme locale, dar şi Guvernul României.

Secretariatul General al Guvernului oferă pachete cu cărţi tuturor participanţilor – elevi, profesori însoţitori, profesori evaluatori, organizatori -, la care se adaugă şi alte premii oferite de partenerii competiţiei.

Deschiderea oficială a olimpiadei are loc luni seara, iar marţi elevii vor participa la cele două probe de concurs, miercuri fiind programată festivitatea de premiere. AGERPRES

 

Sursa foto: Marineta Popa / Facebook

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail