Programul manifestărilor cuprinse în cadrul evenimentului „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” – 2019, deschis în luna martie, continuă zilele acestea, cu prezentări și lansări de carte, un simpozion și ateliere de încondeiat.
Programul „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” a pornit cu aproximativ 25 de ani în urmă, în martie 1994, reunind, de-a lungul anilor, numeroase manifestări culturale, științifice și civice.
Ediția actuală a fost deschisă în luna martie, organizatori fiind Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna – Harghita și Asociația „Ștefadina” București, Liga Cultural – Creștină „Andrei Șaguna”, iar parteneri – Fundația „Mihai Viteazul” și Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita. Mese rotunde, prezentări și lansări de cărți pe teme de actualitate, au fost cuprinse în program și derulate cu succes.
Activitățile ediției actuale continuă joi, 11 aprilie 2019, când, de la ora 17.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” se vor prezenta și lansa noi cărți, noi publicații apărute la Editura „Ștefadina” din București și nu numai.
Printre volumele ce vor fi prezentate se numără: „Procesul optanților unguri. Mărturii documentare din arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze”, coord. dr Codrin Dumitru Munteanu, dr. Dorel Bușe, cuvânt înainte prof. univ. dr. Ion Scurtu, apărut la Editura Ștefadina, București, 2018; și „Ștefadina: file de arhivă”, nr. 2 / 2018, editori: prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu și director general Mihai Nicolae.
Tot joi, 11 aprilie, va avea loc și manifestarea „La încondeierea ouălor- Șezătoare”, în organizarea Fundației „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe. Evenimentul, lansat cu ani în urmă de către Fundația „Mihai Viteazul”, are drept scop învăţarea meşteşugului tradiţional de încondeiere a ouălor, de cunoaştere a vechimii şi importanţei acestuia, dar și socializarea copiilor, și va reuni elevi și preșcolari de la unități de învățământ din oraș, printre care Școala Gimnazială „Ady Endre”, Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Grădinița „Csipike”, Grădinița „ Napsugar”.
Vineri, în 12 aprilie 2019, de la ora 9.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, va avea loc simpozionul „Acțiuni întreprinse de România, în anul 1919, pentru apărarea Hotărârilor de Unire cu Țara adoptate la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia”, la eveniment fiind așteptați reprezentanți ai Academiei Oamenilor de Știință din București.
Ana Ciorici COSTACHE