Zece copii cu diverse malformaţii congenitale au fost operaţi săptămâna aceasta de o echipă de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, coordonată de dr. Mircia Aurel Ardelean din Salzburg, în cadrul unui workshop demonstrativ de chirurgie pediatrică.

Managerul Spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat, vineri, că 40 de medici specialişti, 18 din judeţul Covasna şi 22 din afara acestuia, au putut urmări live intervenţiile chirugicale, prin intermediul imaginilor transmise din sala de operaţie.

Andras Nagy Robert a precizat că în ultimii patru ani au fost organizate patru workshop-uri de acest fel la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, în cadrul cărora au fost operaţi 81 de copii. Totodată, a subliniat că dr. Mircia Aurel Ardelean, care lucrează ca specialist în cadrul unei clinici din Salzburg (Austria), a realizat pro bono aceste operaţii.

Dr. Mircia Aurel Ardelean a precizat că copiii operaţi au între 5 luni şi 2 ani şi au fost diagnosticaţi cu malformaţii rectale şi ale aparatului genital.

El a apreciat atât profesionalismul echipei de medici cu care a lucrat, cât şi dotarea cu aparatură medicală modernă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, menţionând că sunt clinici universitare din ţară ce nu dispun de unele dintre aceste instrumente.

Dr. Lorincz Zsuzsanna, medic primar de chirurgie pediatrică, care colaborează de mai mulţi ani cu dr. Ardelean, a subliniat importanţa acestor workshop-uri pentru transferul de cunoştinţe, completând că toate intervenţiile s-au încheiat cu succes.

„Nu dorim să ne mândrim cu lucrurile acestea, ci dorim să le spunem pacienţilor, să ştie că acestea pot fi făcute şi la Sfântu Gheorghe”, a declarat dr. Lorincz Zsuzsanna.

În urmă cu aproape un an şi jumătate, medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe au realizat, în premieră, mai multe operaţii laparoscopice, în cadrul unui workshop de chirurgie pediatrică, coordonat de medicul Reza Vahdad de la Universitatea din Marburg, Germania, unul dintre promotorii chirurgiei laparoscopice. Specialistul a stat timp de o săptămână la Sfântu Gheorghe, timp în care a realizat împreună cu medicii covăsneni nouă operaţii laparoscopice la copii, respectiv de hernie inghinală, ectopie testiculară, litiază biliară şi varicocel, demonstraţiile fiind urmărite în timp real, prin intermediul camerelor de filmat, de mai mulţi medici chirurgi veniţi din ţară.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail