Unitățile de învățământ preuniversitar din județ și din țară, care au fost și sunt implicate în activități, proiecte sau programe europene sunt invitate să se înscrie în competiția „Școală europeană”.
Concursul, unul cu tradiție de peste 14 ani, este derulată de Ministerul Educaţiei Naționale și se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale.
„Competiția națională <<Școală Europeană>> este una dintre inițiativele Ministerului Educației Naționale recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de bună practică, prin care instituțiile guvernamentale naționale sprijină instituțiile europene pentru punerea în practică și dezvoltarea politicilor europene din domeniu. Prin această inițiativă, lansată în 2004, Ministerul Educației Naționale a încurajat și a motivat participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020) și a contribuit la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației (…). Având în vedere că Președinția română a Consiliului UE în 2019 este o oportunitate extraordinară pentru a demonstra întregii Europe cum suntem noi și cum putem contribui, prin acțiuni concrete și de durată, la creșterea coeziunii și la dezvoltarea dimensiunii europene a educației, Ministerul Educației Naționale lansează Apelul național pentru înscrierea unităților de învățământ preuniversitar la cea de a XVI-a ediție a competiției pentru obținerea certificatului <<Școală Europeană>>.”- se arată în apelul național spre participare, lansat de Ministerul Educației.
Potrivit aceleiași surse, competiția constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra dezvoltării profesionale, a culturii organizaționale și a ethosului școlii.
Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut, determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide – se arată pe site-ul MEN.
Termenul limită pentru trimiterea candidaturilor este 22 martie 2019 (data poştei)
Activitățile/proiectele/programele care se iau în considerare pentru ediția din acest an a competiției sunt cele desfășurate în perioada sept. 2016-iulie 2019 și care sunt: a) derulate de școli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și ale altor instituții europene: Erasmus+ (2014-2020), e-Twinning, Europa-casa noastră (Lider European și EuroQuiz), Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc; b) derulate de școli în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.; c) finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.
Dosarul de candidatură va conţine formularul-tip de candidatură și avizul inspectoratului școlar județean/ISMB de participare la Competiția Națională „Școală Europeană”, disponibile pe www.edu.ro, un portofoliu ilustrativ, copii ale Proiectului de dezvoltare instituţională şi Planurilor manageriale anuale 2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019, au transmis reprezentanții Ministerului.
Dosarele de candidatură pentru obținerea certificatului „Școală Europeană”, ediția 2019, vor fi trimise Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, prin poştă, la adresa: Inspectoratul Școlar Județean Caraș–Severin, str. Ateneului, nr. 1, Reșița, cod poștal 320112, cu menţiunea „Pentru Competiţia națională Şcoală Europeană, ediția 2019”.
Ulterior, dosarele vor fi preluate de Comisia Națională în vederea evaluării, etapă programată în perioada 1-6 aprilie. În baza rezultatelor obținute la evaluarea candidaturilor, Ministerul Educației Naționale (MEN) va stabili numărul de școli premiate și va organiza festivitatea de decernare a titlului „Şcoală Europeană”. Rezultatele finale și lista unităților de învățământ preuniversitar declarate câștigătoare vor fi publicate pe www.edu.ro, după data de 10 mai 2019. Fiecare unitate de învăţământ va primi certificatul „Şcoală Europeană – 2019″ şi un premiu în valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotări, a informat MEN.
Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.
Conform Ministerului Educației, la cele 15 ediții ale competiției naționale „Școală Europeană” (2004-2018) au participat 2023 de unități de învățământ din toate județele țării și 775 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.
„Impactul pe care această competiție l-a avut asupra comunităților educaționale, în toți acești ani, a făcut din această inițiativă a ministerului o competiție de elită. Certificarea școlilor cu titlul <<Școală Europeană>> le-a conferit recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le-au făcut pentru menținerea titlului obținut au determinat interesul tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, promovând valorile naționale și europene și contribuind la creșterea mobilității internaționale și a schimbului intercultural.” – se mai arată în apelul Ministerului Educației.
Și unități de învățământ din județul Covasna s-au înscris de-a lungul timpului în competiție, cu rezultate frumoase.
Chiar și la ediția 2018, pe lista celor înscriși s-au numărat și două unități de învățământ din județul Covasna. Este vorba despre Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, care a obținut 121 de puncte, și de Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, care a obținut 115 puncte.
Informații privind competiția din acest an – apelul național și formularul de candidatură pot fi găsite accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, la secțiunea „articole recente” sau accesând site-ul Ministerului Educației Naționale.
Ana Ciorici COSTACHE