În cadrul Întâlnirii reprezentanţilor comunităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, manifestare care a avut loc pe data de 26 ianuarie 2019, la Muzeul Spiritualității Românești din Sfântu Gheorghe, a fost lansat volumul Profesioniștii noștri 23. IOAN SABĂU-POP Un om, o viață dăruită năzuinței naționale, apărut la Editura Eucocarpatic din Sfântu Gheorghe, în  Colecția Centenarul Marii Uniri (1918-2018). Volumul este îngrijit și prefațat de profesorul Vasile Stancu, coordonatorul colecției fiind dr. Ioan Lăcătușu, tehnoredactor Erich Mihail Broanăr și lector corector Mihail Art. Mircea. Lucrarea, de 1024 pagini, apărută în format academic, în condiții grafice deosebite, a fost editată cu sprijinul Cabinetului de avocatură Sabău-Pop și Biroului notarului public Olimpiu Sabău-Pop.

Centrul European de Studii Covasna-Harghita, împreună cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, sub patronajul Înalt Preasfinţitului Ioan, Arhiepiscop al Covasnei şi Harghitei, azi Mitropolit al Banatului, în anul 2000, au inițiat colecția Profesioniștii noștri, în cadrul Editurii Eurocarpatica. Inițiatorii şi-au propus astfel să cinstească pe cei ce le-au fost alături timp îndelungat în cercetările din domeniul arhivisticii, istoriei şi culturii tradiţionale din Transilvania, în mod deosebit, din Arcul Intracarpatic și să pună în faţa tinerilor cercetători modele profesionale prin prezentarea unor secvenţe semnificative din viaţa şi activitatea celor pe care urmează să-i înlocuiască.

Până în prezent, în cadrul acestei colecţii au apărut 23 de volume, dedicate unor distinse personalităţi: cercetători, istorici, arhivişti, muzeografi, etnografi, teologi, sociologi, scriitori, publiciști, demnitari, magistrați, ingineri, profesori ş.a. – care în decursul anilor au cercetat istoria, cultura şi civilizaţia din sud-estul Transilvaniei sau au sprijinit prezervarea și afirmarea identității românești, din această parte de țară.

Volumul de față este dedicat cunoscutului și apreciatului avocat Ioan Sabău-Pop, la împlinirea vârstei de 70 de ani, personalitate recunoscută pentru implicarea sa în procesele de recuperare a unor bunuri retrocedate ilegal, după decembrie 1989, dar în același timp, profesorului universitar emerit – autor a numeroase cursuri și lucrări de specialitate, cercetătorului în domeniul dreptului – autor al unor lucrări de referință, liderului societății civile – membru în conducerea unor importante asociații culturale și civice românești, cercetătorului – etnograf și poetului din perioada tinereții, și, nu în ultimul rând, OMULUI Ioan Sabău-Pop – patriot român, apărător al identității și valorilor naționale.

Păstrând, în linii mari, structura volumelor apărute în colecția Profesioniștii noștri, primul capitol al volumului, intitulat Mesaje, mărturii și cuvinte de suflet, conține aproape 60 de mesaje purtând semnătura unor personalități marcante ale vieții publice românești actuale: trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, academicieni, cadre didactice universitare, miniștri și foști miniștri, parlamentari, juriști și publiciști – cunoscuți pentru notorietatea lor, scriitori, cercetători, înalți funcționari publici, demnitari, medici, oameni politici, lideri ai societății civile, prieteni, foști colegi și studenți etc. Valoarea mesajelor transmise este dată de prestigiul semnatarilor acestora, fiecare în parte surprinzând diferite aspecte ale personalității complexe a autorului omagiat. În majoritatea cazurilor, conținutul mesajelor este redat concis și sugestiv, de titlul acestora.

Capitolul al II-lea, intitulat O viață închinată adevărului și spiritului de dreptate, cuprinde mai multe subcapitole, respectiv: datele biografice, activitatea științifică, de cercetare și profesională, activitatea didactică, studiile doctorale, cariera profesională, cărțile publicate, prezențe în viața publică, social-culturală și științifică (activitatea desfășurată în conducerea asociațiilor „Transilvania furată”, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Vatra Românească, Fundația „Pro Jure”) și o antologie lirică, cuprinzând creațiile poetice, din perioada când a fost judecător la Miercurea-Ciuc și colaborator al cotidianului „Informația Harghitei”. Capitolul se încheie cu redarea celor mai importante însemne de prețuire: medalii, diplome, certificate, acordate autorului omagiat, ca o recunoaștere a activității merituoase desfășurate, pe parcursul întregii vieți, în diverse domenii de activitate.

Cel de-al III-lea capitol cuprinde o mică parte din numeroasele interviuri acordate de avocatul și profesorul univ. dr. în drept, Ioan Sabău-Pop, unor publicații locale, regionale, centrale sau de peste hotare. În toate aceste interviuri se remarcă abordarea frontală, curajoasă a unor probleme de importanță majoră pentru prezentul și viitorul țării, precum problema retrocedărilor ilegale și dubioase, scoaterea românilor din marile centre transilvane, vestitele compromisuri, complicități și trădări ale unor politicieni etc.

Capitolul al IV-lea, intitulat Activitatea științifică și de cercetare academică, este cel mai voluminos și cuprinde studii și articole proprii, din domeniul juridic, etnografic și cu tematică diversă, precum și lucrări și studii semnate de colegi, juriști, istorici, etnografi, sociologi, teologi etc. care l-au cunoscut de-a lungul timpului.

Ultimul capitol, Ilustrații, cuprinde peste 150 de fotografii care prezintă secvențe din viața de familie, precum și aspecte din multiplele și variatele activități publice desfășurate la importante evenimente culturale, științifice și civice și în compania unor cunoscute personalități laice și bisericești, din întreaga țară.

De remarcat munca imensă a autorului omagiat, depusă împreună cu îngrijitorul ediției, prof. Vasile Stancu, tehnoredactorul Erich Mihai Broanăr și lectorul corector Mihail Art. Mircea, pentru selectarea materialelor apărute în volumul de față, dintr-o cantitate foarte mare de documente, aflate pe suporturi informaționale diferite, muncă răsplătită, pe deplin, prin apariția unui volum valoros, care vorbește peste timp despre profesionistul Ioan Sabău-Pop și despre munca sa rodnică pusă în slujba binelui public și a propășirii Neamului Românesc.

 

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail