Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a prezentat, marţi seară, de Ziua Culturii Maghiare, spectacolul „Despre oameni şi cartofi”, în regia lui Radu Afrim, iar Cinematograful Arta din municipiu a proiectat mai multe filme, printre care şi „Banditul Whisky”, ambele producţii fiind inspirate din fapte reale.
Spectacol-documentar „Despre oameni şi cartofi”, care a avut premiera în toamna anului trecut, a fost inspirat de o tragedie petrecută în judeţul Covasna în 2012, când nouă persoane care lucrau ca zilieri şi-au pierdut vieţile în timp ce se întorceau de la cules cartofi, după ce remorca în care se aflau a fost lovită de un tren.
În contextul sărbătoririi Zilei Culturii Maghiare, Cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe a programat o suită de filme maghiare, subtitrate în limba română, printre care „Luminile Nordului”, „Iarnă eternă” şi „Lajko, ţigan în Cosmos”, care au fost prezentate marţi seară.
Astăzi sunt programate filmele „Actorii ambulanţi” şi „Banditul Whiskey”, acesta din urmă fiind prezentat în premieră în România în urmă cu un an la Sfântu Gheorghe, în prezenţa eroului principal.
Filmul este inspirat din viaţa fostului spărgător de bănci Ambrus Attila, poreclit Whiskey Man, care s-a născut în 1967 într-o localitate din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, fost jucător profesionist de hochei, care a devenit faimos după ce a jefuit 27 de bănci în Ungaria, strângând peste o jumătate de milion de dolari.
Prima lovitură a dat-o în 1993, în 1999 a fost arestat, iar ulterior condamnat la 17 ani de închisoare, din care a ispăşit 13, fiind eliberat anticipat pentru bună purtare.
Autorităţile maghiare au reuşit să-l captureze după aproape şase ani de căutări, timp în care devenise deja un personaj celebru şi chiar simpatizat de mulţi oameni.
Joi, în cadrul Zilelor filmului maghiar, sunt programate producţiile „Un fel de America 3″ şi „Cetăţeanul”.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES