Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, în colaborare cu „Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni” din Sfântu Gheorghe și Casa Memorială „Romulus Cioflec” Araci organizează astăzi, 21 ianuarie 2019, ora 14.00, la sediul prestigioasei instituții din Piața Sfatului nr. 25 din municipiul de sub Tâmpa, evenimentul cultural-literar intitulat „Sub semnul Culturii Naționale”. Programul cuprinde lansări de revisată și de carte, dezbateri, moment muzical instrumental și un recital de excepție al poetului Adrian Munteanu.
Organizatorii manifestării
Se cuvine să amintim mai întâi inimoșii organizatori ai evenimentului, făcându-le o reverență pentru strădania lor în numele iubitorilor de frumos care vor fi prezenți astăzi, 21 ianuarie 2019 după-amiază la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Piața Sfatului din vechiul burg transilvan „Kronstadt”. Ne referim în primul rând conducerea instituției amintite, respecectiv dr. Valer Rus, director, și Ovidiu Savu, șef serviciu istorie și literatură la Muzeul „Casa Mureșenilor”, apoi director Valerii Kavruk, Dan Buzea, șef secție și Cristina Felea Baubec, muzeograf PR la „Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni” din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, ca și a lui Adrian Lenesciuc, președintele Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.
Și nu în ultimul rând se cere salutată strădania distinsei intelectuale, prof. dr. Luminița Cornea – sufletul întregii acțiuni. Domnia sa este coordonator și moderator al simpozionului, fiind autoarea a numeroase volume de istorie şi critică literară, prozatoare, dar și colaboratoare de elită a publicației noastre încă de la îmceputul apariției.
Prof. dr. Luminița Cornea
Florica-Luminiţa Cornea, născută Graure, din Sf. Gheorghe, este un reputat istoric şi critic literar, ce cochetează și cu proza. S-a născut la 29 august 1949 la Giurgiu. Din anul 1955 familia s-a stabilit în Ardeal, tatăl său (preotul Ioan Graure) fiind deţinut politic în perioada 1951-1955. Luminiţa Cornea a terminat liceul la Blaj, apoi Facultatea de Limba şi Literatura Română la Universitatea Bucureşti, cu o lucrare de licenţă coordonată de prof. univ. dr. Dimitrie Macrea (1974). Din anul 2006 este Doctor în filologie, titlu obținut la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A activat „o viață” ca profesor de limba şi literatura română în municipiul Sf. Gheorghe din județul Covasna, generații întregi de elevi apreciindu-i cunoștințele și darul pedagogic. În prezent activează ca muzeograf la „Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni” din Sf. Gheorghe, contribuind la înfiinţarea Casei Memoriale „Romulus Cioflec” din Araci, jud Covasna, în anul 1998. A debutat în anul 1975 în pulicația Bisericii Ortodoxe Române, cu studiul „Manuscriptul de la Ieud (Maramureş) – importanţa lui filologică şi bisericească”. A mai apărut cu studii şi articole în revistele „Limbă şi Literatură”, „Grai Românesc”, „Buletinul Societăţii de Ştiinţe Filologice”, „Caligraf”, „Limba Română”, „Vatra Veche”, „Sud”, „Revista Română”, „Astra blăjeană” etc. Debutează în volum în anul 1998 cu lucrarea „Scriitori – case şi muzee memoriale” (realizată în coautorat), la Editura „Diacon Coresi” din Bucureşti. Luminița Cornea este fondator şi coordonator al Revistei cultural-artistice „Ecou”, editată la Sf. Gheorghe în perioada 1996-2005, publicaţie menţionată în „Dicţionarul presei literare româneşti” de Ion Hangiu (2004). Din decembrie 2013 deține funcția de redactor-şef al Revistei de literatură „Caietele de la Araci”. A primit mai multe premii şi distincţii, printre care şi Premiul literar „Octavian Goga” oferit de ASTRA Sibiu, în 2015.
Opera sa cuprinde studii de istorie şi critică literară: „Scriitori – case şi muzee memoriale” (coautor, 1998); „Atlasul literaturii române” (coautor, 2003); „Locuţiuni verbale în romanul istoric sadovenian – o abordare gramaticală, stilistică şi poetică” (2008); „Teculeştii din neam în neam” (coautor, 2008); „Pe cărarea Raiului” – convorbiri duhovniceşti cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Covasnei şi Harghitei (2010, reed. 2014); „Întru lumina munţilor – fragmente de spiritualitate românească” (2013); „Scriitori. Case memoriale (I)”, (2014); „Studii şi articole literare” (2014); „Un pelerinaj în Ţara Sfântă” (2015); „Asociaţiunea ASTRA întru iubire de suflet românesc” (2015); „Romulus Cioflec – o viaţă în imagini” (2016). Ediţii îngrijite: „Poezii populare culese de Dimitrie Cioflec” (1994); Romulus Cioflec, „Moarte cu bocluc” (1998); „Ideea de Eminescu” (2000); Justinian Teculescu, „Pentru neam şi pentru lege – cuvântări şi predici” (2006); „Romulus Cioflec – un ardelean pe drumurile lumii”, (2007); Preot Ioan Graure, „Cinstirea părinţilor – culegere de predici şi articole” (2008); Romulus Cioflec, „Cupa Domeniilor” (2012); Romulus Cioflec, „Răspântia” (2016).
Programul evenimentului
După un călduros Cuvânt de „Bun venit” adresat de către gazde iubitorilor de cultură din Brașov și Sf.Gheorghe (nădăjduim a fi prezenți în număr cât mai mare la manifestare) urmează un intermezzo muzical oferit la oboi de studenta Elena Păunescu, de la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov. Se va trece în continuare la răsfoirea colecției Revistei „Caietele de la Araci” după zece apariții, demers efectuat de prof. dr. Luminița Cornea, redactor-șef.
Un moment fericit ales îl va reprezenta lansarea unui nou număr al publicației amintite, editate de „Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni” din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, expunerea aparținându-i prof. dr. Nicolae Scurtu, secretar de redacție. Sunt așteptate cu interes luările de cuvânt al membrilor colectivului redacțional și al unor colaboratori. Cu acest prilej va avea loc și prezentarea volumului de „Eseuri” al scriitoarei Mihaela Malea Stroe, colaboratoare a revistei, volum apărut la Editura „Kron-Art” anul trecut.
Așa cum sună și titlul manifestării, pr. dr. Ciprian Valentin Bâlbă va înfățișa asistenței câteva gânduri, opinii, puncte de vedere legate de interesanta și atât de actuala temă pusă în discuție.
Urmează un Regal de poezie, sisținut de poetul și actorul Adrian Munteanu, nume emblematic pentru Cultura românească, creator cunoscut în țară și Diapora, remarcabil cereator ce abia s-a întors dintr-un lung turneu artistic efectuat în SUA și Canada.
Poetul și actorul Adrian Munteanu
Pentru cititorii care nu cunosc prea multe informații despre acest cărturar ce trăiește în zona noastră, să spunem că s-a născut în Șcheii Brașovului în vara anului 1948. A urmat Liceul „Unirea”, apoi a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română la Constanța (prof. Cornel Regman, asistent Marin Mincu). A debutat în volum în 1999 cu trei cărți de basme în versuri, cuprinzând 365 de povești originale. În 2003 a realizat scenariul intitulat „Povești fără sfârșit”, regia, scenografia, ilustrația muzicală și interpretarea actoricească aparținîndu-i, spectacol complex cu care a întreprins un turneu de două luni în Canada. Din anul 2004 a început să scrie cu multă aplicație sonete, gen literar care l-a făcut celebru. Amicul nostru drag Adrian Munteanu, cu care am colaborat ani de zile la Radio Tg. Mureș. este autorul volumelor este autorul volumelor „Tăcerea clipei” (Sonete 1), „Casa fără ziduri” (Sonete 2), „Paingul orb” ( Sonete 3), „Ferestre în cetate” (Sonete 4), toate apărute la Editura „Arania” din Brașov, „Femeie!”…( Sonete 5), ce a văzut lumina tiparului la Editura „Minerva”, Bucuresti, „Orele tăcerii”(Sonete 6), publicat de Editura „Dacia XXI” din Cluj-Napoca.
Cu volumul de versuri „7” revine la Editura-Mamă „Arania” în anul 2011, unde vor apărea și următoarele op-uri:„Parole sussurate dall`istante/Sonetele Clipei” (volum bilingv română-italiană, traducerea aparținându-i cărturarului român stabilit în Germania, Eugen D. Popin) și „Odihna Zborului (soneforisme)”, apoi „Fluturele din Fântână” (sonete alese), la „eLiteratura”, București. De asemenea, a publicat „Povestea Premiului NUX”, tot la „eLiteratura” din Capitală în 2018. A avut și are colaborări cu poezie, eseistică și cronici de teatru la publicațiile „Ex Ponto”, „Astra”, „Observatorul” (din Toronto), „Atheneum” (din Vancouver), „Dealul Melcilor”, „Apostrof”, „Oglinda Literară”, „Spații Culturale”, „Cuvântul Nou”, „Luceafărul”, „Vatra Veche”, „Saeculum”, „Citadela”, „Cronica Veche”, „Agero”( din Stuttgard), „Lumină Lină” ( din New York), „Respiro”, „Cetatea Culturală” și într-o mulțime de reviste culturale on-line.
Adrian Munteanu deține premii naționale de interpretare teatrală, de regie, precum și câteva premii la concursuri de creație literară. Este organizator de evenimente culturale, actor și membru fondator al grupului Caii Verzi de pe Pereți” din Brașov, cu care desfășoară o activitate culturală intensă, cu programări periodice ale unor autori importanți din spațiul literaturii românești. Din anul 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor..
Volumul „7” a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, în 2011, iar în 2012 a primit Premiul European de Poezie „NUX” la Târgul Internațional de Carte de la Milano. Potrivit organizatorilor, acest premiu este acordat „Scriitorilor curajoși care s-au distins în lumea artistică și au adus o contribuție culturală majoră pentru umanitate”.
Mult succes!
…Iată prezentate doar câteva elemente referitoare la importanul act de cultură se va săvârși astăzi, menit să omagieze Cultura Națională și pe slujitorii ei,
demers de toată lauda efectuat de câteva instituții emblematice din cele două județe vecine – Brașov și Covasna.
Și ziarul „Mesagerul de Covasna” va fi prezent prin intermediul nostru la fața locului, transmițând și pe această mult succes organizatorilor, manifestarea anunțîndu-se foarte interesantă.
Horia C. Deliu