Prelegeri, un concert de muzică patriotică, prezentări de carte, lansarea unei cărți audio și momente artistice sunt cuprinse în cadrul programului „Ecouri eminesciene contemporane” organizat duminică, la Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
Evenimentul este organizat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, în colaborare cu Cenaclul Literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc și cu Despărțământul Covasna-Harghita al ASTREI, cu sprijinul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.
Programul este unul amplu, iar printre invitați se numără oameni de cultură din județele Covasna și Harghita.
„În primul rând, aș vrea să remarc colaborarea pe care o avem de mai mulți ani cu membrii Cenaclului Buna Vestire din Miercurea Ciuc, condus de poetul Ionel Simota. Despre Ionel Simota se pot spune foarte multe! Este un poet binecunoscut, membru al Uniunii Scriitorilor, care a publicat zeci de volume, multe apărute la Editura Eurocarpatica și care a fost la numeroase manifestări în județul nostru și în întreaga țară. Acesta este însoțit de poeta Georgeta Mănilă, poetă din Miercurea Ciuc, care, împreună cu Ionel Simota și ceilalți colegi, scriu o filă de istorie literară românească la Miercurea Ciuc. De asemenea, Georgeta Mănilă nu este pentru prima dată la Sfântu Gheorghe și vine, de această dată, cu cele două volume de versuri – <<Pe urmele poemului>> și <<Anunțuri la mica publicitate>>. Ionel Simota își va lansa discul <<Sentimente cu păsări >>, cu versuri în lectura sa, un audio-book, realizat de Radio Moldova din Chișinău, prin redactorul Alina Chiriac Ivașcu. Bineînțeles, am ținut să punctăm și ceea ce înseamnă contribuția covăsneană, și astfel, am convenit cu părintele Sebastian Pârvu, ca la finalul liturghiei de duminică, 13 ianuarie a.c., în Catedrala Ortodoxă să începem manifestarea noastră – <<Ecouri eminesciene contemporane>>, manifestare dedicată Zilei Culturii Naționale, cu un concert de muzică patriotică, susținut de Corul <<Voievozii Munților>> din Vâlcele, dirijat de părintele Vasile Antonie Tămaș, cor care deja are o îmbucurătoare notorietate în județ și în țară. Bineînțeles că la contribuțiile covăsnene, semnalăm prelegerea profesorului Mihai Trifoi, șeful secției române a Ligii Internaționale a Profesorilor Esperantiști, cu prezentarea <<Limba Esperanto ca mijloc de promovare a limbii și culturii române peste hotare.>> Domnul Trifoi a fost recent la două manifestări internaționale în Spania și Portugalia, și vine cu informații interesante despre modul în care, prin intermediul limbii esperanto, se poate face popularizarea culturii și limbii române.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Ioan Lăcătușu, reprezentant al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, unul dintre principalii coordonatori ai programului.
Astfel, manifestările vor debuta duminică, 13 ianuarie 2019, de la ora 11.30, la Catedrala ortodoxă din Sfântu Gheorghe, cu un concert de muzică patriotică susținut de
corul „Voievozii Munților ”din Vâlcele, dirijat de pr. Antonie Vasile Tămaș, după care, de la ora 12,00, vor continua la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Acolo, vor avea loc prezentări de carte. Este vorba despre volumele „Pe urmele poemului” și „Anunțuri la mica publicitate”, de Georgeta Mănilă, apărute la Editura Magic Print, Onești, în 2018, dar și despre un volum de referință pentru istoria și cultura românească: „Monografia satelor din Câmpia Transilvaniei”, de Vasile Lechințan, apărut la Editura „Ecou transilvan”, la Cluj-Napoca, în 2018, volum ce va fi prezentat de dr. Ioan Lăcătușu.
„Am ținut să introducem în program și prezentarea volumului colegului nostru și bunului prieten, Vasile Lechințan, o carte de referință pentru istoria și cultura românească, <<Monografia satelor din Câmpia Transilvaniei>>. Vasile Lechințan este un istoric, cercetător, arhivist, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj. Deși este din Cluj-Napoca, este cunoscut ca un intelectual patriot care prin întreaga sa operă și-a câștigat un loc distinct în istoriografia și cultura românească. În același timp, de ani de zile, Vasile Lechințan este un apropiat colaborator al Centrului nostru, participant la majoritatea manifestărilor științifice organizate în județele Covasna și Harghita, bun cunoscător al realităților din zonă, în istorie și contemporanietate, co-autor, împreună cu Violeta Pătrunjel (astăzi – Popescu) și subsemnatul, a cărții <<Românii din Covasna și Harghita – istorie, biserică, școală, cultură>>.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
După prezentarea cărților amintite, va urma prelegerea Limba Esperanto ca mijloc de promovare a limbii și culturii române peste hotare, de prof. Mihai Trifoi, șeful secției române a Ligii Internaționale a Profesorilor Esperantiști, apoi lansarea discului „Sentimente cu păsări”, versuri în lectura poetului Ionel Simota, audiobook realizat de Radio Moldova, Chișinău, prin redactorul Alina Chiriac Ivașcu.
Programul se va încheia cu un moment poetic și muzical susținut de Ioana și Alin Suciu și Ramona Moldovan, reprezentanți ai Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc.
„Colegii din Harghita vin cu acest moment de poezie și muzică. Este vorba despre tinerii Ioana și Alin Suciu și Ramona Moldovan, care nu sunt nici ei pentru prima dată prezenți la manifestările organizate de noi. ”- a precizat dr. Ioan Lăcătușu.
15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, ziua nașterii poetului nepereche, ziua valorilor românești
„Să găsim răgazul necesar pentru a acorda atenție, pe cât posibil, și cât ne permite fiecăruia timpul, culturii, istoriei, problematicii care ține de identitatea românească!”- dr. Ioan Lăcătușu
Ziua de 15 ianuarie reprezintă ziua în care s-a născut poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889) și a fost desemnată Ziua Culturii Naţionale, conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010. Este o zi de reflecție asupra culturii române, asupra valorilor românești, și este marcată de românii din toate colțurile lumii.
„Ne bucură că și <<Teatrul Andrei Mureșanu>> are o activitate dedicată Zilei Culturii Naționale; suntem convinși că și unele școli din județ vor organiza asemenea manifestări, pentru că, efectiv, este o datorie de suflet ca această zi atât de importantă pentru identitatea românească să o marcăm, în fiecare an, în diferite forme și modalități. În ceea ce privește evenimentul nostru, sperăm ca programul, așa cum este conceput, să prezinte interes pentru publicul din Sfântu Gheorghe și județul Covasna, pe care îl așteptăm cu drag, atât la Catedrala Ortodoxă, cât și la Centrul Ecleziastic, cu precizarea că organizatorii așteaptă și contribuția participanților prin întrebări, discuții libere, intervenții ale tuturor celor interesați de subiectele puse în discuție și, în general, de problematica referitoare la soarta culturii și literaturii române din județ, din zona noastră și din țară.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Întrebat ce mesaj are pentru cititori, în preajma acestei zile, domnia sa a răspuns:
„Știm cu toții că greutățile vieții cotidiene ne absorb pe toți și fiecare dintre noi dăm prioritate, așa cum este firesc, problemelor profesionale, problemelor cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Și totuși, trebuie, și acesta este îndemnul nostru – să găsim răgazul necesar pentru a acorda atenție, pe cât posibil, și cât ne permite fiecăruia timpul, culturii, istoriei, problemelor care țin de cultura, istoria și identitatea românească, în general, și a noastră ca români trăitori în această parte de țară. Este foarte important să ne educăm copiii, tineretul, în spiritul respectului pentru istoria și cultura națională. În această lume globalizată și secularizată, când, efectiv, mijloacele de comunicare online transmit atâtea mesaje contradictorii și, nu de puține ori, care manipulează și înstrăinează de la ceea ce înseamnă adevărul istoric și misiunea noastră aici, în inima României, este foarte important să ne înarmăm cu pilda faptelor înaintașilor și, fără a ne crampona în trecut, să încercăm să sesizăm semnele timpului și să ne adaptăm la cerințele și exigențele care ne revin, ca români trăitori în armonie cu concetățenii maghiari din județ, ca cetățeni ai României, ai Europei și ai mapamondului.”- a transmis dr. Ioan Lăcătușu.
Ana Ciorici COSTACHE