Magia apropiatelor Sărbători de Iarnă, în mod special a Crăciunului, ne-a cuprins pe toți, pregătirile fiind în toi. Goana după brazi, aranjamente specifice, luminițe multicoloare, dar mai cu seamă cadouri de pus sub Pomul împodobit se află pe agenda preocupărilor zilnice. Dar la fel de atractive sunt și  numeroasele manifestări culturale din perioada următoare, unele devenitre tradiționale și așteptate cu nerăbdare de iubitorii de frumos din Țara Bârsei și zona Arcului Intracarpatic, cărora ne adresăm  prin prezentul articol.

 

Începând de la mijlocul acestei săptămâni și continuând pe parcursul celei următoare prestigioase instituții de artă din Brașov – am numit Opera, Filarmonica, Teatrul „Sică Alexandrescu”, Muzeul „Casa Mureșenilor”, dar și Centrul Cultural al M.A.I. şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Nicolae Titulescu”, cu sprijinul Asociaţiei „Hoinarii Craiului” – oferă daruri…artistice de Sărbători. Este vorba de concerte festive, reprezentații deosebite închinate acestei perioade, conținând colinde, alte cântece de Crăciun, pricesne, piese muzicale religioase, obiceiuri dedicate Nașterii Domnului.

 

Recitalul de la ora 5 de la „Casa Mureșenilor” intitulat „E vremea colindelor…”

 

Startul manifestărilor îl dă Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” (situat în Piața Sfatului  nr. 25)  care astăzi,  miercuri, 12 decembrie 2018, de la ora 17.00, organizează în colaborare Recitalul de la ora 5, ultimul din acest an, intitulat „E vremea colindelor…”. După cum ne-a informat colaboratoarea noastră Cecilia Toma, P.R. al Operei, vor evolua sopranele Ioana Mărgărit, Cristina Coatu și mezzosoprana Sonia Hazarian, alături de amfitrioana obișnuită, actrița și poeta Nora Vlad, acompaniate la pian  de Simona Patriche.

În program figurează lied-uri de Dan Bălan, pe versurile poetei Otilia Cazimir – „Noapte de iarnă”, „Ninge”, „Prin zăpadă”, precum și piese și colinde internaționale „The Christmas song”, „Let it snow”, „Winter wonderland”, „Silver bells”, „White Christmas”, „I’ll be home for Christmas”, „Silent night”. Accesul se face pe bază de bilete care se achiziționează la intrarea în sala de concert a muzeului. Taxa este de doi lei pentru elevi și studenți, trei lei pentru pensionari, respectiv cinci lei pentru adulți.

Să mai adăugăm faptul că originalul moment musical se realizează cu sprijinul sponsorului permanent „Bistro de l`Arte”.

Pentru cititorii care nu sunt la curent vom face precizarea că recitalurile săptămânale au loc  într-un cadru propice oferit de cunoscutul lăcaș muzeal. Proiectul se derulează  de mai mulți ani cu succes, cu sala mereu plină, artizanii manifestării fiind cei doi conducători ai instituțiilor de cultură aminte: pianistul Ovidiu Lucian Mezei, manager al Operei Brașov, respectiv istoricul dr. Valer Rus, director al Muzeului „Casa Mureșenilor”.

 

„Magia Crăciunului la Operă”  în …trei reprezentații succesive!

 

După recordul de audiență din luna decembrie 2017 Opera Brașov stabilește și anul acesta o performanță similară, urmând ca la finele săptămânii în curs să aibă loc din nou trei reprezentații succesive ale mult-așteptatulului Spectacol Extraordinar de Crăciun! Va fi cea de-a XIX-a ediție consecutivă a Galei Sărbătorilor de Iarnă organizată prețuita instituție de artă brașoveană.

Așadar în serile de vineri -14, sâmbătă -15  și duminică – 17 decembrie a.c. de la ora 18.30, în  Sala de spectacole împodobită sărbătorește  din sediul proaspăt renovat  aflat pe strada Bisericii Române nr. 51 din municipiul de sub Tâmpa va avea loc …triplul Spectacol Extraordinar intitulat „Magia Crăciunului la Operă”.

Lecturând afișul generos am reținut prezența unor invitați de seamă, precum soprana Cristina Simionescu (de la Opera Națională Română Iași), tenorul italian Massimiliano Drapello, formația vocală clujană „Ad Libitum Voices”interpretul ardelean de folclor Dinu Iancu Sălăjanu, solista de jazz și operă din Capitală, Ozana Barabancea, foarte tânăra speranță muzicală, eleva de opt ani Maia Tudor, fiica  pianistului și compozitorului Andrei Tudor şi nepoata  cunoscutului creator de șlagăre şi şef al Orchestrei Radio, Ionel Tudor (o mică artistă ce confirmă strălucit zicala cu „Așchia…”). Să amintim și de prezența atât de apreciată a Corului de Copii „Unison”, dar și  a grupului de seniori, „Unison Stars”, ambele dirijate și  manageriate de prof. George Dumitrașcu. În spectacol apar și super-talentații muzicieni ai celebrului Cvintet Vocal „Anatoly”: Andrada Mureşan (alto), Gabriel Baciu (tenor I), Ciprian Cucu (tenor II), Ciprian Ţuţu (bariton) şi Marius Modiga (bas). Ei cântă de regulă „á capella”, alteori cu acompaniament, interpretând colinde, prelucrări folclorice, piese preclasice, clasice şi romantice, muzică religioasă,  în aranjamente proprii.

Alături de ei  vor evolua unii dintre cei mai cunoscuţi solişti ai Operei braşovene, nume pe care ne face plăcere să le amintim de fiecare dată: Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Corina Klein, Simona Manole, Valentina Mărgăraş, Maria Petcu Catrina, Cristina Radu, Lăcrămioara Schuller, Gabriela Hazarian, Sonia Hazarian, Asineta Răducan, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Valentin Marele, Marian Reşte, Dan Popescu, Ștefan Schuller. Li se alătura Orchestra (dirijor Mircea Holiartoc), Corul (dirijor Leonard Boga) și soliştii de balet Mihaela Pop şi Dorin Mirea, împreună cu colegii lor (coregrafia Nermina Damian și Alexandru Fotescu), scenografia – Rodica Garștea.

Prezintă unul dintre cei mai îndrăgiți soliști ai colectivului, baritonul Lorand Cristian, căruia i se întrevede o frumoasă evoluție și în această postură dificilă. Deschid aici o acoladă pentru a scrie că la Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” din luna octombrie 2018, de la Târgoviște, artistul amintit și-a demonstrat din nou harul de interpret al cântului de suflet într-un recital de zile mari (să nu uităm că este deținător al Trofeului), romanța reprezententând pentru Lorand Cristian un „Violon d’ingres”. Intuindu-i abilitățile de prezentator și încurajându-l să persevereze, i-am făcut cunoștință cu cel mai cunoscut comper din țara noastră, redutabilul Octavian Ursulescu, pentru a afla câteva din tainele și…trucurile profesiei. O postură ce presupune spontaneitate,  memorie, stăpânire de sine, dicție. Inclusiv umor. Însușiri de care baritonul „nostru” nu duce lipsă…

Revenind la  cadourile… muzicale oferite de Opera brașoveană  sub forma celor trei  spectacole succesive de Crăciun, se cuvine să subliniem din nou rolul esențial pe care l-a avut la  conceperea și realizarea evenimentui sărbătoresc directorul instituției, Ovidiu Lucian Mezei.  Felicitări și mult succes!

 

Două Concerte Simfonice  Extraordinare oferite de Filarmonica brașoveană

 

Nici Filarmonica brașoveană nu se lasă mai prejos, propunându-le melomanilor  daruri specifice de Crăciun.  Ca atare, pe 19 decembrie, respectiv  20 decembrie 2018 vor avea loc la Sala „Patria”, de la ora 19.00, două Concerte Simfonice Extraordinare închinate Sărbătorilor de Iarnă. Dirijor va fi  un îndrăgit maestru al baghetei, japonezul Daisuke Soga –  o cunoştinţă (și) a cititorilor cotidianului „Mesagerul de Covasna”. Am reținut doar câteva elemente  din biografia  muzicianului nipon, o personalitate  stimată  în ţara noastră. Daisuke Soga s-a născut  pe 14  noiembrie  1965  la Osaka, beneficiind  încă din copilărie  de educaţie muzicală, luând în particular lecţii de pian, clarinet şi contrabas. Între anii 1984 – 1987 a  studiat la  Academia „Toho -Gakuen” din Tokio, iar apoi a venit în România, urmând  Conservatorul  „Ciprian Porumbescu” din Capitală, unde a studiat contrabasul cu regretatul  profesor Ion Cheptea, dascăl plecat  recent printre îngeri. Ilustrul său elev a venit special la București, de la Tokyo, pentru a dirija un Concert în memoria  maestrului său.

Charismaticul Daisuke Soga a frecventat diverse cursuri de măiestrie, fiind  îndrumat de muzicieni reputaţi, devenind în timp un adevărat profesionsit al baghetei. Aşa a ajuns ca  în noiembrie 1990 să fie invitat prima oară de Filarmonica din Braşov, iar de atunci a revenit mereu să dirijeze în municipiul de sub Tâmpa, oraș care i-a acordat titlul de „Cetățen de Onoare”.

Pentru a-i întregi  portretul artistic vom cita o afirmaţie de suflet a sa: „De fiecare dată îmi face mare plăcere să dirijez pe scenele româneşti. Publicul este foarte cald şi  receptiv. Întotdeauna m-am simţit aici ca acasă. Pentru mine România este a doua mea patrie!”

Programul celor două Concerte Simfonice Extraordinare este bogat, incluzând piese celebre, specifice acestei perioade magice a anului. Soliști sunt pianiștii Horia Mihail, soprană Cristina Radu, prim-solistă a Operei brașovene, și  tenorul constănțean Răzvan Săraru.

Este o oferă generoasă pentru două seri de neuitat, pe placul numeroşilor spectatori dispuşi să petreacă momente relaxante, în consonanţă cu atmosfera veselă, sărbătorească a acestor zile feerice de final de an.

Acestea fiind ultimele evenimente muzicale pe anul în curs ale Filarmonicii braşovene,  adresăm conducerii (director violoncelistul de renume internațional Anton Niculescu), membrilor Orchestrei, dirijorilor, soliştilor instrumentişti,  ca şi invitaţilor din ţară şi din străinătate, felicitări pentru minunatele concerte oferite în prima parte a actualei Stagiuni, urându-le să se  menţină la aceleaşi  înalte standarde  volorice și în 2019.

 

„Fire de Lumină”cântece de iarnă și colinde

 

În suita manifestărilor artistice de sezon pe care le-am inclus sub genericul „Daruri… muzicale de Sărbători” ne face place să menționăm un spectacol inedit oferit de…jandarmi! Vechii noștri colaboratori (și aș îndrăzni să-i numesc prieteni  încă de pe vremea când activau la IJJ Covasna) ne-au înștiințat că luni, 17 decembrie a.c., de la ora 17.30 are loc la Casa Armatei din burgul de sub Tâmpa un interesant spectacol de cântece de iarnă și colinde, intitulat „Fire de Lumină”.

Așadar, Centrul Cultural al M.A.I. şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ,,Nicolae Titulescu” Braşov, cu sprijinul Asociaţiei culturale „Hoinarii Craiului” îi invită pe iubitorii de frumos la Cercul Militar Braşov,  pentru a asista la un concert emoționant. Vor evolua Gheorghe Filip, Grupul folk „Hoinarii Craiului”, Adrian Mărgărit, Mihai Coşerariu, Flaviu Florea, Ovidiu Herciu, Narcis Iorga, Ionuţ Ivan, Laurenţiu Ene, Cristian Popovici, Alexandra Florentina Paina, Ion Diaconu, Marius Zgâianu, Liviu Șerban, George Nica, Gabriel Lupşa, Anca Moraru, Raul Jipa, Alina Buncianu, Maria Radu şi grupul  de colindători ,,Corona”.

 

Concert Festiv la Teatrul „Sică Alexandrescu” (Intrarea liberă)

”Hoinarii Craiului” în concert  de colinde

”Hoinarii Craiului” în concert de colinde

Iar în final avem încă o veste agreabilă: Primăria Brașov (la sugestia edilului-șef George Scripcaru) în colaborare cu instituțiile de artă din zonă repetă figura frumoasă de pe 1 decembrie 2018, când a avut loc în Sala Teatrului „Sică Alexandrescu” un grandios Spectacol aniversar, care s-a bucurat de un succes peste așteptări în rândul spectatorilor de toate categoriile, cu ocazia Zilei Naționale a României și omagierea Centenarului,  accesul fiind liber.

  Ei bine,  sâmbătă, 22 decembrie 2018, de la ora 19.00, în aceeași locație va avea loc încă un Concert Festiv, de data aceasta dedicat Sărbătorilor de Iarnă, tot cu intrare gratuită.

Își  vor da concursul Orchestra Filarmonicii Brașov (dirijor Cristian Oroșanu), soliștii  Operei brașovene, soprana Anda Pop, mezzosopranele Gabriela Hazarian și Carmen Topciu, tenorul Liviu Iftene,  baritonul Adrian Mărcan. De asemenea, vor performa Corul (dirijor Leonard Boga), Baletul Operei  (coregrafia Ramona Mezei) și soliștii de balet Mihaela Pop și Dorin Mirea. Cu siguranță că și acest dar va fi apreciat așa cum se cuvine…             

                                                                                                     ***

 

Acesta fiind ultimul nostru articol pe 2018 dedicat activităţii principalelor instituții culturale din Țara Bârsei, se cuvine să adresăm felicitări minunatelor colective amintite mai înainte, dorindu-le  Sărbători Fericite și  La Mulţi Ani!

Horia C. Deliu

 

 

 

.

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail