Miercuri, 5 decembrie, la Extensia Universitară Babeș-Bolyai Sfântu Gheorghe  a fost organizat un simpozion cu tema Marea Unire din 1918. Biserică și națiune la românii din Transilvania. Cei prezenți la eveniment, au asistat la o serie de prezentări cu teme specifice,  ale  invitaților speciali.

Evenimentul i-a avut ca invitați speciali pe: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș – Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș – Bolyai, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Științe Socio-umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, Târgu Mureș.

În cadrul simpozionului  au fost abordate teme precum: „Rolul Bisericii în Unire”, temă susținută de către pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș – Bolyai;  „Democrație și liberalism în Unirea Transilvaniei”, susținută de către prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș – Bolyai; „De la proiectul politic românesc al autonomiei, la Unirea Transilvaniei cu România”, susținută de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Științe Socio-umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, Târgu Mureș.

„Atunci când îmi este greu, știu că nici celor ce au făcut Marea Unire, nu le-a fost ușor, nici celor care au fost pe front și care și-au sacrificat viața pentru diverse patrii, nu le-a fost ușor. (…) Pentru tinerii studenți care sunt astăzi, aici, știu că România de astăzi nu este ce v-ați dorit și ne dorim, cu siguranță, aproape toți, dar vă îndemn să nu faceți ceea ce era să fac eu prin anul 2000, când la primele greutăți, am vrut să emigrez, să plec, dar s-a opus băiatul meu. (…) Este greu, știu, și uneori în România este mai ușor să treci o cămilă prin urechile unui ac, decât să obții 5 posturi finanațate de la bugetul de stat pentru Centrul European de Studii, de la Sfântu Gheorghe; dar dacă aveți credință, și cu inventivitatea de care dați dovadă, puteți să treceți și cămila prin urechile unui ac și să faceți aici, prin muncă, o patrie mai bună pentru copiii și urmașii noștri. Nu faceți și nu vă lăsați pradă impulsului pe care l-am avut și eu în 2000, la prima greutate plecăm afară. Încercați aici, în patria moșilor și strămoșilor dumneavoastră, prin muncă și sacrificii personale să creem o patrie mai bună pentru români, pentru maghiari și pentru cei ce locuiesc sau vor locui această patrie.” – a spus  prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, în cadrul intervenției sale.

Simpozionul „Marea Unire din 1918. Biserică și națiune la românii din Transilvania” face parte din programul manifestărilor cultural-științifice și civice dedicate Zilei Naționale a României organizate de Instituția Prefectului – județul Covasna, Universitatea  Babeș-Bolyai și Cetrul European de Studii Covasna-Harghita.

Nicole Antoanela ȘERBAN

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail