Concursul de recitări „Împreună pentru România” dedicat Centenarului Marii Uniri, care s-a desfășurat miercuri, la Sfântu Gheorghe, a reunit zeci de elevi din municipiu.
Concursul, organizat printr-un proiect realizat de Asociația Pedagogilor Români din județul Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna și cu finanțare de la Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, a urmărit să trezească interesul elevilor pentru literatura patriotică, inspirată din fapte istorice. De asemenea, evenimentul și-a propus să îi ajute pe aceștia să cunoască istoria naţională și să preţuiască evenimentele care au dus la constituirea statului național unitar român; să îi stimuleze pe elevi să păstreze valorile culturale și să dezvolte sentimentul de dragoste faţă de patrie.
„Știm că anul acesta este Centenarul Marii Uniri. Pentru aceasta, Asociația Pedagogilor Români – județul Covasna s-a gândit că este bine să fim acum, aici, împreună pentru România. Cu toții trebuie să ne amintim de strămoșii noștri, de cei care au luptat pentru ca noi, astăzi, să fim liberi, uniți, să trăim într-o Românie mare. Știm, de asemenea, că poeții români, în versurile lor nu au uitat niciodată istoria poporului român, nu au uitat niciodată patriotismul înaintașilor noștri. De aceea, ne-am propus ca și cei mici, și cei care reprezintă viitorul țării noastre, să facă cunoștință cu eroii poporului român și să recite versuri care le sunt închinate, versuri patriotice.”- au declarat reprezentanții Asociației Pedagogilor Români – din județul Covasna, în deschiderea evenimentului.
Prezentă la eveniment, doamna inspector școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, prof. Marcela Ștefu, a declarat, cu privire la acest concurs: „Pentru că este prima ediție, ne-am gândit să formăm tinerilor noștri, copiilor noștri, acel sentiment care ar trebui să sălășluiască în fiecare dintre noi: iubirea de patrie.”
Iar scopul evenimentului a fost, cu siguranță, atins, fapt ce a reieșit din buna pregătire a copiilor pentru acest concurs. Elevii s-au pregătit temeinic. Îmbrăcați în costum popular, ei au recitat cu drag și cu suflet, versurile rostite de ei făcând să vibreze inimile spectatorilor.
Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: secțiunea I – în cadrul căreia elevi din ciclul primar au recitat în limba română poezii patriotice aparţinând liricii româneşti; secțiunea a II-a – în cadrul căreia elevi din ciclul gimnazial au recitat în limba română poezii patriotice aparţinând liricii româneşti și secțiunea a III-a- adresată elevilor din clasele IX-XII, care, la rândul lor, au recitat poezii patriotice.
La final, juriul a selectat câștigătorii și a oferit premii. Câștigători au fost toți cei care au participat la eveniment – fie ei concurenți sau spectatori.
Ana Ciorici Costache