Prima ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Brașov

 Începând de marți, 24 iulie și până joi, 26 iulie 2018, va avea loc în municipiul de sub Tâmpa Prima ediție a Festivalului Internațional de Jazz, manifestare muzicală aparte organizată de  Filarmonică în parteneriat cu Primăria Brașov.

 Evenimentul se înscrie pe agenda momentelor culturale estivale oferite publicului meloman din zonă, ca și numeroșilor turiști aflați în vacanță.

Proiect cultural dedicat Centenarului Marii Uniri

 

Iată că în suita de manifestări omagiale dedicate  anului  Centenarului Marii Uniri, Filarmonica Brașov și Primăria municipală au inițiat un nou proiect de suflet, dedicat de această dată jazz-ului, organizând o manifestare  muzicală de ținută menită să reia și să consolideze tradiţia festivalieră  a genului, la care publicul larg este invitat să descopere noi armonii, să se bucure de piesele clasice   dintr-o arie  geografică  extinsă.

 

Eveniment organizat de Filarmonică Braşov în parteneriat cu Primăria Braşov

 

Evenimentul amintit este cel dintâi Festival de Jazz organizat de Filarmonica Braşov în parteneriat cu Primăria Braşov. „Avem intenţia să devină un Festival al municipiului care va fi îmbunătăţit an de an. Ne dorim un calendar bogat, astfel încât, chiar dacă instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Local sunt acum în afara Stagiunii, să creăm împreună cu acestea o viaţă culturală activă pentru braşoveni şi pentru turişti, deopotrivă, pentru că Braşovul este primul oraş turistic al ţării, după Bucureşti, a declarat viceprimarul Costel Mihai. În acest an evenimentul durează trei zile, însă pentru viitor analizăm dacă va fi oportun să îl extindem.

La-Conferința-de-presă-viceprimarul-Brașovului-Costel-Mihai-și-managerul-general-al-Filarmonicii-Anton-Niculescu

La-Conferința-de-presă-viceprimarul-Brașovului-Costel-Mihai-și-managerul-general-al-Filarmonicii-Anton-Niculescu

Au fost deja concerte în Piaţa Sfatului susținute de Filarmonica și Opera Braşov, iar în perioada următoare vor fi şi spectacole de teatru stradal. Dorim pentru Braşov  un program estival coerent, pe care să îl îmbunătăţim an de an, astfel încât în perioada dintre stagiuni să le putem oferi braşovenilor şi turiştilor evenimente de calitate. Pentru că nu este suficient să avem un cadru natural deosebit, un patrimoniu istoric şi activităţi comerciale în acest oraş, avem nevoie şi de o viaţă culturală activă şi atractivă“, a mai punctat viceprimarul  Costel Mihai.

 

Mesaj special

 

„Va fi un spectacol de jazz care completează o anumită prestaţie şi un anumit mesaj pe care Filarmonica Braşov încearcă să îl transmită publicului său – a precizat în cadrul Conferinței de presă organizată  cu prilejul acestui eveniment maestrul Anton Grigore Niculescu, manager general al redutabilei instituții artistice braşovene. Toate filarmonicile mari din lume au în programele lor şi evenimente de jazz, de aceea  vom extinde și noi acest tip de spectacol. La această Primă ediţie avem invitaţi de marcă din SUA (veniți chiar din patria jazz-ului, New Orleans şi New York) – dar şi din Europa. Cunoscutul muzician Nicolas Simion ne-a acordat un ajutor deosebit. Am invitat şi o formaţie extraordinară  din Republica Moldova, care include şi două instrumente mai puţin întâlnite în jazz, anume ţambalul şi vioară, trupă condusă de Vali Boghean. Chiar dacă el a mai fost prezent la Braşov recent, va include în spectacol piese noi, foarte interesante“.

 

Scurt istoric

Jazz-ul, genul aparte de muzică la care ne referim, a început să fie prezent tot mai des în municipiul de la poalele Tâmpei în cadrul unor  concertele ocazionale începând cu anii ’60 și ’70.  Din 1982 se consemnează chiar un Festival de jazz, care  s-a perpetuat sub diferite titluri, căpătând o oarecare notorietate. Jenny Brăescu a reușit să organizeze și să-i invite pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români și străini ai genului, cum ar fi Jancsi Körössy, Johnny Răducanu, Marius Popp, Anca Parghel, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Paul Weiner, Puba Hromadka, Nicolas Simion, dar și multe formaţii cunoscute din Europa și chiar de peste Ocean.

În ultimii ani au ființat  în Brașov și câteva cluburi de jazz, a căror activitate s-a derulat mai mult în weekend. Ultimele festivaluri organizate de Marian Gâlea s-au transformat mai mult în seri de blues și fusion-funk, mai  puţin de jazz, deși Brașovul are un public destul de numeros iubitor al acestor sonorități muzicale mai speciale.

 

Trei seri de concerte deosebite

 

Pentru această Primă ediţie organizatorii au optat pentru trei seri de concerte de factură distinctă pe scena Sălii ”Patria” începând cu ora 19,00, cuprinzând jazz european, american şi… moldovenesc.

Festivalul se desfăşoară pe trei coordonate tematice. Deschiderea stă sub semnul muzicii de pe Bătrânul Continent, intitulată  „European Jazz Night“, în prim-plan aflându-se valorosul muzician german de origine brașoveană Nicholas Simion. Domnia sa a venit împreună cu virtuozii săi prieteni, anume trompetistul Piotr Wojtasik și chitaristul Michal Baranski  din Polonia, pianistul Mike Roelofs  din Olanda  şi bateristul Silvio Morger  din Elveţia.

A doua seară este dedicată jazz-ului american, urmând să concerteze vedetele de peste Ocean, Sandy Patton & John Betsch Trio, grup  alcătuit din John Betsch, Peter Giron şi Jobic Le Masson.

Ultima reprezentație aduce un aer romantic de peste Prut, intitulându-se provocator „Moldavian Jazz Night“, cu  participarea interpreților Vali Boghean, Gări Tverdohleb, Vali Şchirca, Sandu Daraban, Gheorghe Postoroncă, Valeriu Caşcaval şi Radu Tălămbuţă.

 

Un muzician complet Nicholas Simion

Nicolas Simion

Nicolas Simion

 

Coordonator artistic și prezentator al manifestării va fi  talentatul multi-instrumentist Nicholas Simion. Acesta s-a născut în comună Dumbrăviţa în anul 1959,  începându-și studiile muzicale la Liceul de Artă din Braşov. A urmat apoi Conservatorul în Capitală, pe care l-a absolvit strălucit în 1983. Dorind să-și lărgească permanent orizontul profesional Nicholas Simion  a luat timp de patru ani lecţii particulare de dirijat cu maestrul baghetei,  prof. univ. dr. Constantin Bugeanu, dar şi ore de compoziţie cu profesorul Nicolae Coman. A învăţat singur să cânte la mai multe instrumente de suflat, cum ar fi saxofon, clarinet, taragot, flaut.

Talentatul muzician a ”descoperit”  jazz-ul încă din anii ’80 și de atunci i-a rămas fidel.

 

                                             Audiție plăcută !   

 

Organizatorii ne-au informat că prețul unui bilet este de 30 lei/seară,  biletele putând fi procurate  de la caseria Sălii ”Patria” din Brașov, bulevardul 15 Noiembrie, nr. 50A.

                                                   ***

…Așadar, stimați iubitori de frumos, sunteți invitați ca  timp de trei seri, respectiv marți, mi recuri și joi de la ora 19.00 să vă bucurați de magia unei muzici de o factură aparte, interpretate de profesioniști de peste hotare, desfătându-vă spiritual la Prima ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Brașov.

Audiție plăcută!

                                                                                                     Horia C.Deliu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail