Joi, 28 iunie 2018 va avea loc în eleganta Sală „Patria” din Brașov,  începând cu ora 19.00,   un Concert Simfonic Extraordinar dirijat de Mădălin  Voicu, solistă  fiind renumita violonista Cristina Anghelescu, eveniment ce va marca Încheierea actualei Stagiunii a Filarmonicii.

În program W. A. Mozart, Serenada „Eine Kleine Nachtmusik” KV 525, Concertul pentru vioară și orchestră nr. 5 în La major KV 219 „Turkish”și Simfonia nr. 35 în Re major KV 385 „Haffner”.

 

Un muzician talentat și… nonconformist 

 

Dirijorul căruia îi dedicăm prezentarea ce urmează se numește  Mădălin Voicu și este  un muzician talentat și… nonconformist, fiul  celebrului violonist Ion Voicu, Artist al Poporului. A studiat vioara la Conservatorul de Muzică Bucureşti, apoi dirijatul. Mădălin Voicu a concertat în ţară şi în străinătate, uneori împreună cu tatăl său. În timp a devenit nu doar un cunoscut muzician, ci și om politic activ, cu un discurs incisiv și o atitudine tranșantă. Mereu a rămas  un promotor al tinerei generaţii de artiști talentați, iar prin intermediul „Fundaţiei Internaţionale Ion Voicu” a realizat o serie de manifestări concertistice memorabile. Domnia sa a fost dirijor al Filarmonicilor „Oltenia” şi „Paul Constantinescu”, fiind  invitat permanent al orchestrelor de profil din ţară  şi de peste hotare. A susţinut concerte alături de Orchestra de Cameră Bucureşti, înfiinţată de către distinsul său părinte, iar din anul 2001 a devenit Membru de Onoare al Academiei Franceze de Ştiinţe, Arte şi Litere.

Pentru ilustra familie Voicu legatura cu „Festivalul Enescu”  a însemnat nu numai participarea, ci şi întâlnirea cu marile nume ale vremii.  Încă din anii ’50, perfecționistul interpret Ion Voicu a făcut parte din elita  internațională a muzicienilor. A reuşit ca la fiecare ediție a Festivalului de la București să aducă mari personalităţi din străinătate, grație prieteniei care-i lega de aceștia, cum ar fi vestiții Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, Isaac Stern sau Mstislav Rostropovici.

Mădălin Voicu a fost la rândul sau director artistic al „Festivalului G. Enescu” începând din  anul 1995, reuşind să continue o frumoasă tradiție.

„Consider că George Enescu merita așa ceva, fiind una dintre marile figuri ale muzicii contemporane (mă refer la secolele XIX şi XX), declara Mădălin Voicu. Am reuşit să ajungem cu acest Festival deja pe locul 4 în lume, ceea ce este mai mult decât onorant. Trebuie să păstrăm acest statut şi să construim plecând de aici.
Consider că cele mai cunoscute lucrări ale lui Enescu trebuie să facă parte din repertoriul oricărui dirijor şi interpret contemporan. Mă refer la Sonatele pentru vioară şi pian (pe care le-a cântat mult şi tatăl meu), la Rapsodii, la Simfonia I. Toţi marii dirijori din lume ar trebui să le cânte. Enescu este egalul lui Stravinski, Boulez, Şostakovici – mă refer la generaţia lui. Să vă mai spun ceva despre Enescu. A fost unul dintre primii profesori de vioară ai tatălui meu; practice George  Enescu l-a descoperit pe tata! Venea des la concertele lui după aceea, ceea ce însemna un gir, pentru că Enescu nu se interesa  de concertele oricui. Ion Voicu mergea la Sinaia, la cursurile de vară ale lui Enescu. Dintre soliştii de marcă este singurul care l-a avut ca profesor pe Enescu, mă refer la români, pentru că altfel toţi ştim că Enescu a fost profesorul lui Yehudi Menuhin”(…)

 

Violonista Cristina Anghelescu

 

Solista serii este Cristina Anghelescu. Ea provine dintr-o familie de muzicieni și a început studiul viorii cu tatăl sau, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică. Apoi a urmat și absolvit Universitatea de Muzică din Capitală la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah), iar în prezent este solistă a Orchestrei „Radio” București.

Este câștigătoarea Concursurilor Internationale „Alberto Curci”, Napoli – 1983, „Dr. Luis Sigall”, Viña del Mar- 1985,  „Jean Sibelius”, Helsinki – 1990, Chile si Andria -1991, obținând, de asemenea,  Premiul V la competiția muzicală „J. Thibaud”, Paris – 1981, Premiul IV la Concursul „Tibor Varga”, Sion – 1983  și locul IV la Concursul „P. I. Ceaikovski” de la Moscova în anul 1986.

Prezenţă activă pe scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată  să concerteze în săli renumite, ca „Schauspielhaus” din Berlin; „Tschaikowsky Hall”-Moscova; „Teatro Monumental y Auditorium” – Madrid; „Smetana Hall”din Praga etc.

A colaborat cu maeștri cunoscuți ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov. Apreciata violonistă a efectuat numeroase turnee de concerte și recitaluri în toate țările Europei, în America de Nord, de Sud, în Taiwan,  Africa de Sud ș.c.l.

Cristina Anghelescu a realizat numeroase înregistrări cu concerte de Mozart, Ceaikovsky, Mendelssohn-Bartholdy, Vivaldi, precum și cu cele doua Concerte de George Lloyd, alături de renumita Orchestra „Philarmonia”  din Londra.

 Retrospectiva  Stagiunii 2017 / 2018

 

…Vă mai amitiți, dragi cititori, că pe data de 28 septembrie anul trecut avea loc  la Sala „Patria” Concertul de Deschidere a Stagiunii 2017/2018, ce a marcat începutul celui de-al 140 an de existență al prestigioasei instituții muzicale din Țara Bârsei; a doua ca longevitate din România și una dintre cele mai vechi  Filarmonici din Europa !!! Apoi, în 2018, muzicienii brașoveni ca și invitații lor au ținut să omagieze Centenarul Marii Uniri, prestațiile lor fiind la o cotă foarte ridicată.

 Noua conducere a instituției, respectiv violoncelistul de talie mondială Anton Niculescu (în calitate de manager), ajutat de directorul artistic în persoana redutabilului clarinetist Iulian Rusu, a gândit o strategie complexă, novatoare, programând pe lângă concertele simfonice și de cameră tradiționale, o seamă de spectacole de o factură mai aparte, cum ar fi colaje de muzică și poezie,  serile tematice, anumite recitaluri inedite, manifestări  artistice foarte apreciate de publicul larg. S-a încercat și s-a reușit ieșirea treptată dintr-o anumită rutină, având ca scop atragerea unei asistențe mult mai largi, în special a tineretului, demers care în mare parte a și reușit. Rămâne ca și în anii următori această preocupare să continue, în beneficiul tuturor.

Repertoriul  a fost gândit cu profesionalism, fiind diversificat și complex, menit să satisfacă un public meloman mereu mai exigent.  Fără a face o prezentare exhaustivă a punctelor forte ale Stagiunii ce se încheie, ținem să evidențiem, cu ajutorul  Alexandrei Grancea, P.R.-ul instituției (căreia îi suntem recunoscători pentru amabilitatea și celeritatea cu care răspunde doleanțelor noastre profesionale) câteva dintre evenimentele reprezentative.

 

Momente  speciale

 

Să începem cu „Turneul Stradivarius-Vioara lui Enescu”, urmat de magnificul Concert Extraordinar în prag de An Nou 2018, având-o ca invitată specială  pe soprana de  notorietate mondială Leontina Văduva, care a evoluat alături de câțiva artiști consacrați, cum ar fi  sensibila și talentata pianistă Ioana Maria Lupașcu, frumoasa actriță și măiastra recitatoare Daniela Nane,  virtuozii soliști intrumentiști Anton Niculescu și Iulian Rusu, acompaniați de  pianistul (și dirijorul) nipon Koichiro Kanno.

Să punctăm și alte  momente cu adevărat speciale. Ne vom referi, iată, la Recitalul Aniversar „Gaudeamus Quartet”  ce a avut loc cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate. Cunoscuta formație camerală constituie o prezență activă în viața muzicală a Brașovului, dar și a țării, efectând turnee încununate de succes peste hotare. Prin concertele susținute în cadrul Stagiunii Camerale a Filarmonicii brașovene, „Gaudeamus Quartet” și-a adus o contribuție valoroasă la promovarea și dezvoltarea culturii românești și universale. Componența cvartetului s-a mai schimbat de-a lungul timpului, avându-i în prezent ca membri pe Lucia Neagoe- vioara I, Raluca Irimia – vioara II, Leona Varvarichi – violă și Ștefan Neagoe – violoncel.

A urmat un alt moment emoționant, fiindcă sărbătoritul este extrem de apreciat și îndrăgit de publicul de toate vârstele. Ne referim la distinsul „Prinț al baghetei”, MAESTRUL Ilarion Ionescu-Galați.  Un personaj charismatic și un muzician desăvârșit. De la altitudinea „himalayană” a celor opt decenii de viață și 60 de ani de activitate artistică Marele Om de Spirit a rămas un Magistru de o modestie proverbială,  un Senior jovial, fără „aere de vedetă” întâlnite la pseudo-starurile din ziua de astăzi. Violonistul, dirijorul, profesorul, doctorul în muzică, mentorul Ilarion Ionescu-Galați a devenit în timp un adevărat…„guru” pentru  generații întregi de discipoli, inclusiv pentru strălucitul său fiu – violonistul Florin Ionescu Galați.

Continuăm enumerarea  și a altor reușite, ca de pildă Concertul dedicat împlinirii a  60 de ani de la înființarea Postului de  Radio Tg. Mures, apoi Festivalul „Gloria Domini”, Concertul Extraordinar dedicat Sărbătorilor Pascale, Omagierea dirijorului spaniol de origine română Octav Calleya. Un eveniment pe care l-am reflectat  pe larg în paginile ziarului a vizat Concertul Simfonic Extraordinar Aniversar din data de 3 mai 2018 intitulat „La Mulți Ani Filarmonica Brașov”, dedicat împlinirii  a 140 de ani de activitate  a Orchestrei Simfonice. La pupitrul dirijoral s-a aflat distinsul muzician brașovean Cristian Mandeal, solist fiind o altă celebritate mondială, anume violoncelistul rus Alexander Rudin.

Pentru ca joi, 28 iunie a.c. să aibă loc Închiderea Stagiunii actuale printr-un Concert Simfonic Extraordinar,  cu cei doi invitați de marcă din Capitală de care am amintit mai înainte, respectiv  dirijorul Mădalin Voicu și violonista Cristina Anghelescu.

 

Invitați tot unul și unul…

 

Dintre dirijorii care au colaborat cu Orchestra Simfonică în aceasta Stagiune, îi amintim  pe Ilarion Ionescu-Galati, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Octav Calleya,  Daisuke Soga, Koikiro Kanno, Valentin Doni, Natalia Ponomarchuk, Gheorghe Costin, Stefano Trasimeni, Mihail Agafita, Igor Verbitsky, Dumitru Goia, Misha Katz, precum și Scott Krijnen, Ivan Stolbov – primul din SUA, al doilea din Rusia – ambii aflați la prima colaborare cu Filarmonica brașoveană.

Din rândul soliștilor instrumentiști s-au detașat pianiștii Dan Grigore, Vlad Dimulescu, Horia Mihail, Ioana Maria Lupașcu, Eduard Kunz, Bruno Canino, Alexei Nabioulin, Nicolas Bourdoncle, Mario Hossen, Kristina Miller, Elisabeth Leonskaja, violoniștii Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Florin Ionescu-Galati, violonceliștii Anton Niculescu, Rodin Moldovan, Alexander Rudin, sopranele Leontina Văduva și Irina Iordachescu, violistul Vladimir Mendelssohn și alții. De asemenea, un  cald elogiu se cere adresat Corului Mixt al Filarmonicii de Stat din Tîrgu Mureş, un colaborator apropiat (și de elită) al Filarmonicii municipiului de sub Tâmpa,  al cărui manager și dirijor este reputatul muzician Vasile Cazan.

Tot în această Stagiune au mai colaborat cu Orchestra Simfonică brașoveană  artista greacă Matina Velimachiti și conaționalul ei, celebrul saxofonist Theodore Kerkezos, care au realizat un spectacol original de muzică și… pantomimă! Să mai elogiem faptul că Centenarul Marii Uniri  a fost serbat recent printr-un Recital Extraordinar de Muzică, Poezie și…Istorie, susținut de Ioana Maria Lupașcu, Daniela Nane și invitatul special, cunoscutul profesor universitar bucureștean, Adrian Cioroianu.

Top of Form

Bottom of Form

Solistă: CRISTINA ANGHELESCU – vioară                                                             Sincere mulțumiri

La final se cuvine să adresăm în numele melomanilor felicitări membrilor Filarmonicii Braşov. Ziarul „Mesagerul de Covasna” a avut şi în această Stagiune  o bună conlucrare profesională cu staff-ul prestigioasei instituţii de cultură, personal cu   maestrul Anton Niculescu în calitatea sa de manager-general, respectiv, cu adjunctul acestuia, dirijorul și  cunoscutul instrumentist Iulian Rusu. Adresăm pe această cale mulțumiri și colaboratoarelor noastre Anna Niculescu de la Compartimentul „Translation”, Adina Carp – „Secretariat Muzical”, Alexandra Grancea – „Public Relations” şi Ana Maria Moldovan, referent „Secretariat” pentru promtitudinea cu care au răspuns solicitărilor presei.

Neaparat trebuie pusă în evidență  ținuta publicistică a Programului săptămânal de sală, care  în ultimul an a cunoscut o revigorare benefică. Pe lângă obișnuitele informații muzicale, prezentări ale compozitorilor și protagoniștilor, aprecieri critice, anunțuri legate de viitoarele manifestări ș.a.m.d., amintitul Program a conținut excelente cronici și avancronici realizate de un  distins cadru didactic universitar de la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania”. Este vorba de conf. dr. Petre Marcel Vârlan, un reputat specialist în materie,  pe care-l salutăm cu prietenie din acest spațiu tipografic.

 

Vacanţă frumoasă !

…În încheierea articolului gratulăm  talentaţii  artişti pentru frumoasele concerte susţinute în Stagiune muzicală  cu numărul 140, dorindu-le o vacanţă frumoasă şi relaxantă. Urmează o pauză  numai bună  să-şi refacă forţele, pentru ca la toamnă să revină odihniţi  şi proaspeţi spre a-și  încânta numeroşii melomani, care vin săptămână de săptămână să-i asculte, aplaudându-le strădaniile și bucurându-și sufletul.

                                                                                                                           Horia C. Deliu

PROGRAM:
W. A. Mozart
Serenada „Eine Kleine Nachtmusik” KV 525
Concertul pentru vioară și orchestră nr. 5 în La major KV 219 „Turkish”
Simfonia nr. 35 în Re major KV 385 „Haffner”

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail