Săptămâna aceasta au loc înscrierile candidaților la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale, înscrierile se realizează până în 8 iunie. Acestea au început ieri, 4 iunie, și se vor derula, așadar, până vineri, 8 iunie.

Tot vineri, 8 iunie, este programată încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a. În acest sens, la unitățile de învățământ se derulează festivități cunoscute ca „Ultimul clopoțel”.

Când încep probele?

Luni, 11 iunie, se va desfășura prima probă din cadrul Evaluării Naționale (EN) pentru elevii de clasa a VIII-a, din anul școlar 2017-2018, proba de limba și literatura română. Miercuri, 13 iunie, va avea loc proba de matematică, iar joi, 14 iunie,  este programată proba de limba și literatura maternă. Toate aceste probe sunt probe scrise.

Afișarea rezultatelor, înainte de contestații, se va face în data de  19 iunie 2018, până la ora 12.00, conform calendarului MEN.

În aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 19.00, candidații nemulțumiți de rezultatul obținut vor putea depune contestații, urmând ca soluționarea acestora să se realizeze în perioada 20 – 22 iunie 2018.

Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor se va face în data de 23 iunie 2018, se arată în calendarul MEN.

Reguli pentru candidați

Metodologia de organizare a Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a arată că „se interzice candidaților la Evaluarea Națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a  lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de către comisia din unitatea de învățământ / centrul de examen în acest scop”. Același document menționează că persoanele care vor refuza depozitarea obiectelor menționate anterior în sala stabilită de comisie în acest scop, nu vor fi primiți în examen.

În metodologia de organizare a ENVIII se arată și că „se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.” De asemenea, „ se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul. Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.”

Încălcarea acestor reguli „va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise/ciornele/foile din lucrările scrise.”

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

În metodologie se precizează și că profesorii evaluatori dintr-un județ / municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu.

La simularea națională a Evaluării Naționale a elevilor de clasa a VIII-a, derulată în cursul lunii martie (a.c.), 46,42% din totalul candidaților participanți din județul Covasna au obținut medii peste 5. Atunci, la simulare au fost înscriși 1804 elevi, dintre care au fost prezenți 1605 și nu au existat cazuri de elevi eliminați.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail