Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi că nu este „adeptul” parteneriatelor public-private, apreciind că acestea ar putea fi, într-un context legislativ „interpretabil”, nişte „bombe cu ceas pentru autorităţi”.

„Fără să generalizez, dar de foarte multe ori mi-e teamă că în aceste parteneriate publicul este cel care se ocupă cu partea de cheltuieli şi privatul e cel care se ocupă de partea de profit şi nu cred că este corect. Deci, eu cred, mai ales într-o legislaţie atât de problematică precum este legislaţia României, că aceste parteneriate sunt bombe cu ceas pentru autorităţi, pentru că sunt superinterpretabile şi, orice parteneriat se va face, va veni la un moment dat cineva care va interpreta în aşa fel încât primarul, preşedintele Consiliul Judeţean sau ministrul va fi dus cu duba şi nu cred că e un lucru bun”, a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a spus că se consideră mai degrabă un „tradiţionalist” din acest punct de vedere, în sensul în care consideră că statul, respectiv autorităţile locale, trebuie să aibă monopol pe anumite servicii publice, parteneriatele public-private fiind, în opinia sa, oportune în cazul unor investiţii majore, cum ar fi spre exemplu construirea de autostrăzi.

„Nu sunt un adept al parteneriatelor public-private în ce priveşte serviciile publice, vă spun sincer (…), de aceea nu am fost de acord nici cu privatizarea societăţii de salubrizare. Consider că tot ce ţine de servicii publice, apă, canalizare, salubritate şi aşa mai departe, trebuie să fie la primărie, pentru că eu nu cred că statul sau primăria trebuie doar să reglementeze. Experienţa mea de până acum e că nu funcţionează, pentru că în momentul în care cel care se ocupă de serviciul public are monopol faţă de stat, atunci poate oricând să şantajeze statul să reglementeze lucrurile în aşa fel încât să-i fie lui bine. Şi nu îmi doresc un oraş în care să stăm şi să ne uităm dacă putem să ducem sau nu gunoiul din faţa blocului, din faţa caselor, pentru că societatea privată vrea să reglementăm altfel decât dorim noi să reglementăm”, a subliniat Antal Arpad.

Nici în ceea ce priveşte investiţiile primarul nu are, momentan, în vedere vreun parteneriat public-privat.

„Eu, în acest moment, vă spun sincer, nu văd în Sfântu Gheorghe nicio investiţie pe care nu aş dori să o realizeze Primăria, ci să o realizăm împreună cu cineva, iar acel cineva după aceea să aibă un profit pe baza acestui parteneriat. Prefer să facă Primăria”, a adăugat acesta.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail