Veres László, antrenor de judo din Târgu Secuiesc, se numără printre câștigătorii Premiului Mentor pentru Excelență în Educație, oferit de către MOL România și Fundația pentru Comunitate.

„Premiul Mentor” este acordat anual, începând din 2010, de Fundația Pentru Comunitate și „Mol România”, unui număr de zece dascăli, antrenori de excepţie, în scopul recunoașterii publice a valorii muncii acestora.

„Anual premiem zece profesori și antrenori care au descoperit și au lansat tinere talente, le-au sprijinit primii pași atât intelectual cât și moral. Excelența educativă a acestor profesori, antrenori, mentori a condus generații întregi spre succes, activitatea lor a rămas însă în umbră, fără recompense morale sau materiale în măsura efortului depus.” – au transmis organizatorii.

Cei zece laureați ai celei de-a opta ediții au fost anunțați în cadrul unei ceremonii organizate marți seara, de către de către MOL România și Fundația pentru Comunitate, la Teatrul „Odeon” din Bucureşti.

Ceremonia s-a încheiat cu o zicală chinezească: „Dacă îţi faci planuri pentru un an, cultivă orez; dacă îţi faci planuri pentru un deceniu, plantează copaci; dacă îţi faci planuri pentru o viaţă întreagă atunci educă oameni.

Printre câștigătorii Premiului Mentor, ediția a opta se numără și Veres László, antrenor de judo, din Târgu Secuiesc. După cum s-a arătat în prezentarea realizată în cadrul ceremoniei de premiere, antrenorul covăsnean „se consideră un om foarte norocos, pentru că meseria pe care o practică e și pasiunea lui și, de aceea, vine de fiecare dată cu zâmbetul pe buze la sala de sport”.

„Se știe despre dumnealui că este o persoană destul de exigentă, dar în aceeași măsură, știe să dezvăluie farmecul unui sport profund, fascinant”. Discipolii săi au câștigat peste 80 de medalii la campionate naționale, competiții europene și mondiale și îl apreciază foarte tare, pentru că știe să le fie și prieten. – s-a mai arătat în prezentare.

„Doresc să le mulțumesc celor care m-au propus, sportivilor mei și vreau să mulțumesc Mol România și Fundației pentru Comunitate că m-au apreciat și m-au ales pentru premiul menționat.”- a declarat, în cadrul ceremoniei de premiere, antrenorul Veres László.

Start la nominalizări pentru ediția a IX-a – 2018

În cadrul ceremoniei, organizatorii  programului „Premiul Mentor pentru Excelență în Educație” – MOL România și Fundația pentru Comunitate – au anunțat lansarea ediției a noua, 2018.

„Ajutați-ne să-i găsim pe cei mai buni dintre acești profesori, antrenori, mentori! Dorim să atragem atenția opiniei publice asupra acelor profesori, antrenori, mentori care au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor. Îi căutăm pe acei profesori, antrenori, mentori care au reușit și reușesc să stimuleze copii talentați, care îi pregătesc pentru a face față competițiilor, care caută în permanență posibilitățile lor de dezvoltare. Îi căutăm pe acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale.”- au transmis reprezentanții MOL România și ai Fundației pentru Comunitate.

Potrivit anunțului programului, pot fi nominalizați pentru „Premiul Mentor” profesori, antrenori, pedagogi care pregătesc, învață, educă, ajută copii și tineri cu vârste sub 18 ani, care organizează cercuri de specialitate, îndrumă activitatea extrașcolară a acestora, care sprijină cu devotament și cu eficiență lansarea lor pe drumul succesului; care sunt capabili să acorde o atenție sporită acelor copii sau tineri a căror situație familială sau materială i-ar defavoriza în cursa pentru succes; care au înființat unele foruri (competiții, întâlniri, cercuri, cluburi, asociații, etc.) cu un rol semnificativ în dezvoltarea tinerilor, în punerea în valoare a talentului lor; care prin calitățile lor umane și profesionale au câștigat de-a lungul unei cariere de mai multe decenii aprecierea comunității locale și a specialiștilor din domeniul lor de activitate.

Conform regulamentului programului, orice persoană poate să facă o nominalizare atât în nume propriu cât și în numele unui grup.

„Nominalizarea trebuie să conțină numele, coordonatele celui nominalizat (adresa postală, e-mail, telefon, numele instituției în care își desfășoară activitatea), cât și o justificare care să conțină cele mai importante rezultate obținute de copiii și tinerii pregătiți de el, precum și momentele de vârf ale carierei sale. Important: nominalizarea trebuie să contureze atât calitățile profesionale cât și pe cele umane ale persoanei propuse și să evidențieze rolul mentorului în viața și cariera discipolului. Nominalizarea trebuie să conțină, de asemeni, coordonatele persoanei care face nominalizarea (numele, adresa postală, e-mail, telefon), ca aceasta să poată fi contactată în caz de nevoie pentru informații suplimentare.” – se arată în regulament.

Dintre cei nominalizați, Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate va alege zece personalităţi din domeniul sportului, artelor, culturii și a științelor, care vor obține Premiul Mentor pentru excelență în educație. Fiecare premiant va primi un trofeu, o diplomă și o sumă în valoare de 8.000 de lei. Consiliul va avea în vedere contribuția mentorului la succesele celor pregătiți de el.

„Nominalizările se pot face până la data de 31 decembrie 2018. Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate va alege câștigătorii Premiului Mentor în luna februarie 2019 și va organiza înmânarea distincțiilor în perioada următoare. Lista premianților se publică în ziua decernării premiilor. Nominalizările se trimit într-un singur exemplar prin poștă la adresa Fundației Pentru Comunitate: 400603 Cluj, Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 77, The Office C, Et. I – pe plic se menționează: Premiul Mentor, sau prin e-mail, la adresa [email protected]. Informații suplimentare pot fi solicitate în scris la adresa [email protected] sau prin telefon la numerele 0752-018760 sau 0755-045699.” – se mai arată în regulamentul Programului.

 

Mai multe detalii despre program pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro.

Și la ediția a șaptea -2016, printre nominalizații Premiului Mentor pentru Excelență în Educație, s-a numărat o persoană din județul Covasna. Este vorba despre profesoara Pető Mária, care predă fizică la Colegiul „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail