Personalități ale vieții culturale și științifice din județ și din țară au participat ieri cu prezentări valoroase, la un simpozion cu titlul „Un secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării”, derulat la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiu, în cadrul programului „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe”. Evenimentul a cuprins și lansări și prezentări de cărți și un amplu schimb de informații pe teme de istorie și nu numai.
„Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” a debutat în 1994, reunind, de-a lungul anilor, numeroase manifestări culturale, științifice și civice. Ediția actuală a programului a debutat în data de 27 martie, în organizarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna – Harghita (care funcționează sub egida Academiei Române) și în organizarea Asociației „Ștefadina” București. Atunci a avut loc un simpozion cu tema „Făuritori ai Marii Uniri”, au fost prezentate o serie de apariții editoriale și a fost lansat un calendar -„100 de ani de Românie întregită, încununare a 2000 de ani de dăinuire și continuitate românească”, apărut la Editura Eurocarpatica și dedicat Anului Centenar. „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” a continuat ieri, cu simpozionul „Un secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării”.
„Am încercat să asigurăm continuitate tematică, atunci când am conceput programul, și în același timp, să realizăm aspectele specifice anului respectiv. În contextul în care am început pe 27 martie, ediția actuală a Primăverii culturale, la Sfântu Gheorghe, cu acțiunile dedicate marcării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, astăzi finalizăm aceste acțiuni, cu participarea unor importante personalități din Capitală și cu forțele locale, asigurând, astfel, așa cum am mai spus, o continuitate a ceea ce înseamnă manifestările dedicate Unirii Basarabiei cu România, începute în anii ’90. Am avut, de-a lungul anilor, invitați deosebiți din Basarabia și din țară, am abordat problematica din perspectivă istorică, dar și din perspectiva actuală, cu specialiști în sociologie, geo-politică, oameni pricepuți în ceea ce înseamnă contextul intern și internațional și de aceea considerăm că activitatea pe care o derulăm noi astăzi aici este parte a ceea ce s-a făcut și a ceea ce se va mai face anul acesta, pentru a marca acest eveniment (împlinirea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – n.r.). Este drept, în programul de astăzi, istoria are partea importantă, dar asta nu înseamnă că nu vom avea trimiteri și la actualitate.”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, înainte de deschiderea simpozionului, dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, director al Centrului European de Studii Covasna –Harghita și unul dintre coordonatorii programului „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe”.
Simpozionul a debutat cu o rugăciune și cu binecuvântarea pr. dr Sebastian Pârvu, director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. Acesta a moderat, apoi, întregul eveniment, alături de prof. Vilică Munteanu.
„Programul <<Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe>> – în anul 2018, este unul amplu (…). Ne bucurăm că, iată, Centrul nostru face parte dintre instituțiile fundamentale ale țării noastre, care se bucură de acest an astral – de tot ceea ce înseamnă 2018 și acest secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să fie cât mai multe instituții care se implică în acest demers de a sprijini un vis care dorim să fie realitate. Visul se numește <<Unire>> și de a fi frații împreună (…). Să dea Dumnezeu sănătate tuturor celor care pun umărul la tot ceea ce înseamnă idealul nostru național, la tot ceea ce înseamnă propășirea poporului nostru, care este un popor binecuvântat, chiar dacă de multe ori suntem loviți, în fel și chip. Trebuie să nu uităm că Dumnezeu este cu noi și că dacă îl avem pe Dumnezeu din partea noastră, suntem fericiți!” – a declarat, printre altele, în deschiderea evenimentului, pr. dr. Sebastian Pârvu, care a transmis și binecuvântarea și gândurile de bine ale Prea Sfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
În cadrul simpozionului, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, de la Academia Oamenilor de Știință București, a susținut prezentarea intitulată „1918. Destrămarea imperiilor și constituirea statelor național-unitare”; prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu, tot de la Academia Oamenilor de Știință, București, a prezentat „Mărturii documentare privind revenirea Basarabiei la România”; prof. univ. dr. George Sbârnă, de la Universitatea „Valahia”, din Târgoviște a susținut comunicarea „Basarabia – de la autonomie la unire”, iar directorul general SC Stefadina Comserv din București, Mihai Nicolae a vorbit despre proiecte ale societății pe care o reprezintă ( „Ștefadina”). Pr. dr. Sebastian Pârvu și dr. Ioan Lăcătușu, de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Sfântu Gheorghe, au prezentat, apoi, informații despre participarea mitropolitului Nicolae Colan la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România, iar prof. Florentina Teacă, (de asemenea, reprezentantă a Centrului European de Studii Covasna – Harghita, Sfântu Gheorghe), a prezentat informații despre implicarea episcopului Justinian Teculescu în consolidarea unirii Basarabiei cu Țara, în calitate de episcop de Cetatea Albă și Ismail.
Apoi, dr. Ioan Lăcătușu le-a vorbit celor prezenți despre „Aspecte privind integrarea Basarabiei în viața publică interbelică românească, oglindite în documentele deţinute de Arhivele Naţionale- Covasna”.
Au urmat lansări de cărți: Colecția „România. Marea Unire. 1918-2018. 100 de cărți”, coordonată de Ioan Scurtu, apărută la Editura „Tipo Moldova”, Iași, în 2017; volumul „România în anii premergători Marii Uniri, 1916-1917”, coordonat de Gheorghe Sbârnă și Ioan Opriș, și apărut la Editura „Muzeul Literaturii Române”, București, în 2017 și „Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna”, apărut sub semnătura Florentinei Teacă, la Editura „Eurocarpatica” din Sfântu Gheorghe.
În încheiere, prof. Vilică Munteanu, de la Asociația Generală a Arhiviștilor din România -Filiala Bacău, a prezentat ideea de unitate națională și înfăptuirea ei reflectată în medalistică, printr-o expoziție impresionantă, dar și printr-o prezentare în format Powerpoint.
Printre cei care au urmărit comunicările s-au numărat reprezentanți ai diverse instituții, avocați, dascăli, reprezentanți ai unor Organizații Non-guvernamentale (asociații, fundații), ingineri și nu numai.
„Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” se încheie cu festivalul coral „George Sbârcea”
Programul manifestărilor din cadrul proiectului „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe”, ediția 2018, se va încheia cu Festivalul coral „George Sbârcea”- ediția a VII – a, organizat de Fundația „Mihai Viteazul”, mâine, 14 aprilie și duminică, 15 aprilie.
Intrarea la toate aceste acțiuni este gratuită și deschisă tuturor iubitorilor de cultură și istorie.
„Mulțumim tuturor celor care ne-au onorat cu prezența și asigură o calitate deosebită a acestei manifestări! Proiectul <<Primăvara culturală>> se va încheia sâmbătă și duminică, prin manifestările integrate în festivalul coral <<George Sbârcea>>, festival organizat de către Fundația <<Mihai Viteazul>>. Sperăm că Bunul Dumnezeu ne va ajuta ca toate acțiunile importante prevăzute în calendarul manifestărilor aniversării Centenarului Marii Uniri, care se vor încheia, practic, la 1 Decembrie anul acesta, să le putem realiza – atât pe cele care vizează reeditările de cărți, momentele care țin de recuperarea istoriei, cât și pe cele care duc cu gândul spre viitor. Am mai spus-o și o repet: marcăm 100 de ani de istorie românească modernă, dar trebuie să fim cu gândul la viitorii 100 de ani și asupra a ceea ce înseamnă dăinuirea românească în acest mediu multi-etnic și pluriconfesional, în această zonă binecuvântată de Dumnezeu, alături de concetățenii noștri maghiari, ai căror lideri sperăm că vor înceta cu proiectele separatiste și se vor alinia la ceea ce înseamnă modelul de conviețuire inter-etnică european, de care fac atâta caz.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Ana Ciorici Costache