Un simpozion derulat sub genericul „Un secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării”, dar și prezentări și lansări de carte, sunt cuprinse în programul de mâine al manifestărilor derulate sub genericul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe”, la acestea fiind așteptați invitați de seamă, personalități ale vieții culturale și științifice din județ și din țară.

Ediția actuală a „Primăverii Culturale la Sfântu Gheorghe” are loc în organizarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna – Harghita(care funcționează sub egida Academiei Române), și în organizarea Asociației „Ștefadina” București. Programul a debutat în 27 martie (a.c.), printr-un simpozion cu tema „Făuritori ai Marii Uniri”, ce a avut loc la Centrul Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”. Tot atunci, au fost prezentate o serie de apariții editoriale și a fost lansat un calendar -„100 de ani de Românie întregită, încununare a 2000 de ani de dăinuire și continuitate românească”, apărut la Editura Eurocarpatica și dedicat Anului Centenar – în care sunt prezentate personalități din judeţele Covasna şi Harghita, care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Mâine, 12 aprilie, „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” va continua cu simpozionul „Un secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării”. Evenimentul va avea loc  la ora 12.oo, la  Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, fiind moderat de pr. dr. Sebastian Pârvu și prof. Vilică Munteanu.

În cadrul simpozionului, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, de la Academia Oamenilor de Știință București,  va susține prezentarea intitulată „1918. Destrămarea imperiilor și constituirea statelor național-unitare”; prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu, tot de la Academia Oamenilor de Știință, București, va prezenta „Mărturii documentare privind revenirea Basarabiei la România”; prof. univ. dr. George Sbârnă, de la Universitatea „Valahia”, din Târgoviște va susține prezentarea „Basarabia – de la  autonomie  la unire”, iar directorul general SC Stefadina Comserv din București, Mihai Nicolae va susține prezentarea „Ștefadina, file de arhivă… în anul Centenarului Întregirii României”. Pr. dr. Sebastian Pârvu și dr. Ioan Lăcătușu, de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Sfântu Gheorghe, vor prezenta informații despre participarea mitropolitului Nicolae Colan la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România, iar prof. Florentina Teacă, (de asemenea, reprezentantă a Centrului European de Studii Covasna – Harghita, Sfântu Gheorghe), va prezenta informații despre implicarea episcopului Justinian Teculescu în consolidarea unirii Basarabiei cu Țara, în calitate de episcop de Cetatea Albă și Ismail.

Apoi, dr. Ioan Lăcătușu va prezenta Aspecte privind integrarea Basarabiei în viața publică interbelică românească, oglindite în documentele deţinute de Arhivele Naţionale Covasna, după care prof. Vilică Munteanu, de la Asociația Generală a Arhiviștilor din România -Filiala Bacău, va prezenta Ideea de unitate națională și înfăptuirea ei reflectată în medalistică  (expoziție și prezentare).

 

Programul va continua cu lansări de cărți. Este vorba despre: Colecția „ România. Marea Unire. 1918-2018. 100 de cărți, coordonată de Ioan Scurtu, apărută la Editura „Tipo Moldova”, Iași, în 2017;  volumul „România în anii premergători Marii Uniri, 1916-1917”, coordonat de Gheorghe Sbârnă și Ioan Opriș, și apărut la Editura „Muzeul Literaturii Române”, București, în 2017 și „Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna”, apărut sub semnătura Florentinei Teacă, la Editura „Eurocarpatica” din Sfântu Gheorghe.

 

Programul manifestărilor din cadrul proiectului „Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe”, ediția 2018, se va încheia cu  Festivalul coral „George Sbârcea”-  ediția a VII – a,  organizat de Fundația „Mihai Viteazul”, în perioada din 14 – 15 aprilie a.c.

Intrarea la toate aceste acțiuni este gratuită și deschisă tuturor iubitorilor de cultură și istorie.

„Primăvara culturală, la Sfântu Gheorghe” a demarat în martie 1994, reunind, de-a lungul anilor, numeroase manifestări culturale, științifice și civice.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail