Festivalul „George Sbârcea”- 2018, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, debutează astăzi, 5 martie, cu ateliere corale dedicate elevilor și preșcolarilor din județ.

Ajuns la a VII-a ediție, Festivalul coral „George Sbârcea” se va derula între 5 martie  și 14 aprilie, la Sfântu Gheorghe, evenimentul urmărind, în principal, revigorarea și promovare a mișcării corale județene,  afirmarea sa în valorile corale naționale, conform organizatorilor.

„Manifestările organizate de Fundația <<Mihai Viteazul>> de – a lungul a peste două decenii și jumătate de existență au adus în prim plan existența multor grupuri, formații, ansambluri corale, cu reale calități interpretative, cu un repertoriu structurat pe tipurile  de evenimente la care au participat.  Existența acestor formații corale feminine, masculine sau ansambluri mixte care au evoluat în cadrul Festivalului <<Tinere Talente>>, a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la români>> sau în cadrul altor proiecte derulate de  către fundație poate fi pusă în evidență într – un întreg de sine stătător, al muzicii corale, ancorate în folclorul românesc. Prezența corurilor, repertoriul ales, pot trezi sentimente frumoase, nobile, muzica fiind cel mai frumos și benefic liant spiritual al celor care o ascultă, care se lasă pătrunși de spiritualitatea și muzicalitatea sunetelor, a versurilor cântecelor interpretate. Prezența membrilor corurilor, interacțiunea umană, culturală, vizitarea orașului reședință de județ, vor putea duce la crearea unor legături sociale, profesionale noi, la cunoașterea și promovarea prin cultură a municipiului Sfântu Gheorghe, a județului Covasna.” – se arată în regulamentul și în argumentul festivalului.

Evenimentul are multiple obiective, valabile pentru toate edițiile, printre acestea numărându-se valorificarea potențialului artistic individual și de grup a elevilor, profesorilor, a corurilor de amatori deja existente; încurajarea constituirii de coruri, în vederea dezvoltării personalității elevilor și promovarea performanțelor artistice, a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Aceasta a amintit că evenimentul, dedicat lui George Sbârcea, unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”, a fost inițiat în anul 2012.

„Festivalul își propune să pună în evidenţă bogăţia muzicii corale româneşti, a folclorului, care reprezintă o valoare inestimabilă din viaţa poporului. Prima ediție a avut loc în anul 2012, primăvara, în jurul datei de 28 martie, data nașterii, la Toplița, a muzicianului George Sbârcea, personalitate complexă a culturii românești, al cărui nume l – am ales pentru acest festival. Am dorit atunci să strângem într–un spectacol, grupuri și formații corale, ansambluri corale din județ și din țară pentru a  revigora și promova mișcarea corală.” – a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

În ceea ce privește structura evenimentului, președinta fundației a precizat că și ediția din acest an va fi deschisă de ateliere corale adresate preșcolarilor și elevilor din ciclul primar și derulate în Sfântu Gheorghe.

„Atelierele au intrat în structura festivalului în anul 2016 și au fost foarte bine primite. Cele din cadrul ediției actuale se vor desfășura de luni 5 martie, și până în 31 martie 2018, în diverse locații. Deși astăzi dăm startul evenimentului, dacă mai sunt persoane dornice să se înscrie sau să îi înscrie pe copii la atelierele ce vor avea loc de mâine și până în 31 martie, sunt binevenite!” – a declarat prof. ing. Maria Peligrad, care a precizat că participarea micuților la ateliere este gratuită, la fel cum sunt, de altfel, toate activitățile, manifestările, spectacolele organizate de către Fundația „Mihai Viteazul”.

Festivalul va continua, apoi, în data de 14 februarie, cu componenta științifică – aceasta fiind, an de an, de înaltă ținută. Ediția actuală va cuprinde colocviul cu tema „George Sbârcea și meleagurile natale”, susținut de profesori universitari, cercetători, muzicologi. Colocviul se va derula în data de 14 aprilie, de la ora 10,00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe și va fi urmat de prezentare de carte. Nu va lipsi, din această secțiune, „Întâlnirea cu muzica” – manifestare ce va cuprinde momente muzicale în interpretarea invitaților Fundației.

În aceeași zi, în 14 aprilie (a.c.), va avea loc și concertul din cadrul festivalului.

Președinta Fundației a amintit că în perioada 2012-2016, acesta avea forma unui spectacol – concurs, însă, de anul trecut, a fost eliminată latura competițională. Conform regulamentului evenimentului, „repertoriul va fi alcătuit din muzică corală românească, folclor muzical românesc prelucrat sau nu, cu un timp de desfășurare în medie 12 – 15 minute, în funcție de numărul corurilor prezente; de asemenea, în funcție de evenimentele locale sau naționale, de locația desfășurării spectacolului sau dacă durata festivalului este de două zile se vor face și alte precizări.”

Prof. ing. Maria Peligrad a subliniat că festivalul din acest an va fi  dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Ansamblurile corale se vor prezenta pe bază de invitație și vor susține un spectacol, care în acest an va lua forma unui concert aniversar, dedicat Centenarului Marii Uniri și se va desfășura în ziua de 14 aprilie 2018, de la ora 15,00, într – o locație pe care o vom anunța în preajma evenimentului. Noi ne-am propus ca la acest spectacol să invităm ansambluri din fiecare provincie istorică, alături de ansamblurile corale din județul nostru, evident!”- a spus prof. ing. Maria Peligrad.

De altfel, tot programul activităților organizate de către Fundația „Mihai Viteazul” în 2018 este dedicat celebrării a 100 de ani de la Marea Unire.

„Aflați în anul Marii Sărbători, Fundația <<Mihai Viteazul>> își continuă activitatea cum poate mai bine, punând în valoare idealurile Unirii, valorile culturale românești autentice, tradițiile, obiceiurile, folclorul și portul popular românesc. Toate activitățile derulate până acum și cele care se vor desfășura în continuare sunt dedicate înaintașilor noștri, celor care de – a lungul veacurilor au făcut posibilă această aniversare: Centenarul Marii Uniri.” – a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

Printre evenimentele care vor mai fi organizate, după festivalul coral „George Sbârcea”, de către Fundația „Mihai Viteazul”, se numără Festivalul „Tinere talente”- în luna iunie; „Balul costumului popular”, la începutul lunii octombrie; manifestarea „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, organizată spre finele lunii octombrie-începutul lunii noiembrie, și Festivalul de colinde și obiceiuri „Crăciunul la români” – la acesta din urmă organizatorii dorind să aducă laolaltă ansambluri și grupuri de colindători din provinciile istorice ale României și din comunitățile de români rămase în afara granițelor.

Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.

 

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail