Mai mulţi elevi de la şcolile româneşti din Miercurea Ciuc au oferit, joi, mărţişoare colegilor de la şcolile maghiare, în semn de prietenie, în cadrul unui proiect derulat la iniţiativa Asociaţiei Comunitare Româneşti din municipiu.
Dis de dimineaţă, elevii din clasa a II-a de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, îmbrăcaţi în port popular românesc, au făcut ultimele pregătiri înainte de a merge la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, acolo unde erau aşteptaţi de colegii lor din clasele a XI-a şi a XII-a.
„Am pregătit mărţişoare pentru copiii de la secţia maghiară, pentru că aşa este tradiţia”, spune Alexandra, iar colegul său, Bogdan, adaugă că va merge la colegii lui de la şcolile maghiare, pentru a le ura „O primăvară frumoasă!”.
Copiii din ciclul primar au început să pregătească mărţişoarele în urmă cu trei săptămâni, ajutaţi de doamnele învăţătoare, pentru a oferi un simbol al belşugului, al prieteniei şi pentru a le aduce zâmbetul pe buze elevilor din şcolile maghiare.
„Am început să lucrăm la aceste mărţişoare în urmă cu trei săptămâni, am lucrat cu mare drag şi bucurie toţi cei din ciclul primar, profesori şi elevi, pentru că este întotdeauna o bucurie să oferi un mărţişor şi este o bucurie să ne păstrăm obiceiul nostru de a oferi mărţişorul, care simbolizează noroc şi belşug. (…) Oferim mărţişoare colegilor noştri profesori şi elevilor de la şcolile cu predare în limba maghiară din oraş, ca simbol al prieteniei noastre, pentru că trăim împreună în această comunitate şi mărţişorul, cu siguranţă, aşa cum am văzut şi anul trecut, le va aduce un zâmbet pe buze şi fericire în suflet”, a declarat învăţătoarea Violeta Craioveanu.
La rândul său, directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga”, Magdalena Dumbravă, a punctat faptul că este vorba de „un simbol al tradiţiilor româneşti şi un pas spre o mai bună şi mai frumoasă comunicare, făcut cu mare drag către colegii noştri profesori maghiari şi elevii acestora”.
Ajunşi la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, copiii au fost întâmpinaţi de directorul unităţii şcolare, Varga Laszlo, care i-a condus în mai multe clase de a XI-a şi a XII-a, acolo unde au fost primiţi cu bucurie de elevi şi profesori, deopotrivă.
„Ce mici sunt şi ce frumos sunt îmbrăcaţi!”, exclamau elevii, cei mai mulţi recunoscând că este pentru prima dată când primesc un mărţişor, tradiţie care nu este prezentă în cultura maghiară.
„A fost o surpriză foarte plăcută, îmi place tradiţia şi cred că este o mică atenţie foarte frumoasă”, a spus Reka, o elevă din clasa a XI-a, în vreme ce Botond, din clasa a XII-a a afirmat că este pentru prima dată când se întâlneşte cu această tradiţie şi că îi va dărui mărţişorul mamei sale.
Şi profesorii s-au arătat impresionaţi de gestul de prietenie şi apropiere venit din partea micilor elevi de la Colegiul Naţional ‘Octavian Goga’.
„Mă bucură foarte mult şi mai ales că au venit într-o şcoală cu predare în limba maghiară. Mă impresionează acest gest şi aşa putem să arătăm că noi nu suntem duşmani, că elevii cei mici aduc daruri pentru cei mari şi invers. Şi noi ne-am pregătit, ca să le mulţumim elevilor că au venit la noi”, a spus profesoara Szatmáry Annamária.
Micii vestitori ai primăverii şi ai prieteniei au primit dulciuri din partea colegilor lor mai mari, iar la final, directorul Colegiului Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, Varga Laszlo, i-a invitat la o degustare din care nu a lipsit colacul secuiesc şi le-a mulţumit pentru gestul lor.
„Sunt încântat şi toţi elevii care au primit mărţişoare de la aceşti vestitori ai primăverii au fost la fel de încântaţi ca şi mine. E prima dată când se întâmplă aşa ceva, apreciem foarte mult această iniţiativă şi acest gest, suntem impresionaţi. Aceşti copii nu ne-au dat numai mărţişoare, ne-au dat şi speranţa unei primăveri cât mai frumoase şi a unei înţelegeri şi colaborări între cele două comunităţi la fel de frumoase”, a spus Varga Laszlo.
Acesta a recunoscut că este familiarizat cu tradiţia oferirii de mărţişoare, întrucât a copilărit la Oradea, unde avea vecini români, de la care a învăţat acest obicei.
„Este un obicei minunat, cu un mesaj foarte adânc şi foarte frumos”, a conchis Varga Laszlo.
Micii elevi au poposit apoi la Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc, unde au oferit mărţişoare angajaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita dar şi celor de la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, Borboly Csaba.
Chiar dacă acesta nu se afla în oraş, cei mici au fost primiţi în biroul său, unde au făcut fotografii şi i-au lăsat pe masă câteva mărţişoare.
De asemenea, elevii au mers şi la prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, care le-a vorbit despre semnificaţia mărţişorului, le-a oferit dulciuri şi i-a invitat să îşi imagineze că, pentru câteva minute, se află în funcţia pe care el o ocupă şi stau pe scaunul său.
Prefectul a apreciat acţiunea derulată de Asociaţia Comunitară Românească şi de şcolile româneşti din oraş, de a promova tradiţia mărţişorului şi de a face un gest de prietenie şi apropiere către elevii şi profesorii din şcolile maghiare.
„Mă bucur foarte mult şi salut acest proiect extraordinar, de a da câte un mărţişor aproapelui tău, indiferent dacă discutăm de români sau maghiari, de maghiari sau români, pentru că e un gest făcut din inimă, un gest care trebuie pus în dreptul inimii, pentru că mărţişorul se pune în dreptul în inimii şi cred că nu este nimic mai frumos decât să dăruieşti şi să primeşti, în acelaşi timp, printr-un gest primăvăratec, prinr-un gest de apropiere, într-o primăvară frumoasă”, a declarat prefectul Jean-Adrian Andrei.
Şi elevii de la Şcoala Generală ‘Liviu Rebreanu’ din Miercurea Ciuc vor merge în vizită la colegii lor din şcolile maghiare, pentru a le oferi un mic simbol al primăverii.
Proiectul intitulat „Primăvara harghiteană a prieteniei” se derulează pentru al doilea an consecutiv, la iniţiativa Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc (ACROM), în această perioadă fiind confecţionate şi dăruite aproximativ o mie de mărţişoare.
„ACROM împreună cu cele două şcoli cu predare exclusivă în limba română din Miercurea Ciuc au organizat pentru a doua oară de 1 Martie un eveniment numit ‘Primăvara harghiteană a prieteniei’. Ideea centrală este că odată cu primăvara ar trebui să renască şi ideea de prietenie şi de comunicare şi dialog interetnic, iar comunitatea să devină mai puternică prin aceste gesturi mărunte, care ar trebui repetate cu orice fel de prilej, în aşa fel încât starea de sprit între români şi maghiari să fie cât mai relaxată şi cât mai prietenească”, a punctat Angela Bîrsan, reprezentant al Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc.
AGERPRES