Foto: Mesagerul de Covasna

Centrul de Cultură Arcuș organizează, astăzi, la sediul din Sfântu Gheorghe, un eveniment inedit: recitalul susținut de pianistul orădean Zoltan Thurzo, eveniment ce se va derula sub tema „Compozitori îndrăgostiți – cum erau ei în realitate?!”

Recitalul se derulează de la ora 19.00, la Centrul de Cultură Arcuş (ce își desfășoară activitatea la Casa Bastion, str. Oltului nr. 6, Sfântu Gheorghe) și va fi însoțit de prezentări ale compozitorilor ale căror lucrări sunt cuprinse în program, sub forma unui dialog cu publicul. În program lucrări de Ludwig van Beethoven, Serghei Rahmaninov, George Enescu, Franz Liszt, Kodály Zoltán, Loalwa Braz Vieira, Béla Bartók, Domenico Scarlatti, Franz Schubert, Edvard Grieg și Gioachino Rossini.

„Este primul concert interactiv al lui  Zoltan Thurzo (în organziarea Centrului de Cultură Arcuș –n.r.) și prima apariție a pianistului la Centrul de Cultură Arcuș. În afara recitalului, el va vorbi publicului despre compozitorii prezentați, despre lucrările interpretate.”- a declarat, vineri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Centrului de Cultură Arcuș, Kopacz Attila, care a dorit să păstreze ca surpriză alte detalii. Biletul de intrare are prețul de 10 lei.

Pianistul Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea la data de 13 ianuarie 1983 și  a început studiile muzicale la vârsta de cinci ani, în orașul său natal, îndrumat de profesoara de pian Schmidt Magda. După un an de la începerea studiului pianului, (în 4 iunie 1989) a apărut deja la un concert public de pian, se arată în prezentarea artistului, oferită de reprezentanții Centrului de Cultură Arcuș.

Potrivit aceleiași surse,  în 2001, Thurzó Zoltán a absolvit Liceul de Muzică, ca elev a compozitoarei și profesoarei de pian Ridzyk Gyöngyi din Oradea și al profesoarei de pian Pallagi Ildikó. În același an a fost admis cu succes pe secția de pian din cadrul Universității Oradea, unde activitatea și evoluția sa profesională a fost supravegheată de către Pârvănescu Lucia, respectiv Badea-Ficuţ Nicoleta.

Thurzó Zoltán este un interpret care pe timpul și după finalizarea studiilor a avit concerte în mod regulat la Oradea, precum și în alte orașe din România, dar și în străinătate.

„Este unul dintre cei mai activi pianiști din generația sa.  Performanța, elanul, atitudinea sa muzicală sunt recunoscute ca solist și în orchestră de cameră. Numărul aparițiilor sale pe scenă se apropie de 1000. Este câștigătorul, premiantul a numeroase concursuri. În anii 2006 și 2007, Primăria Oradea l-a nominalizat pentru Premiul de Excelență în categoria <<Tineri Artiști>>. A crescut într-o familie de muzicieni, care de mai multe generații este implicată în viața muzicală din Oradea, în așa fel formând o parte din istoria muzicală a orașului. ”- se arată în datele Centrului de Cultură Arcuș.

Conform sursei citate, în cadrul spectacolelor interactive susținute într-o viziune provenită din imaginația sa, pianistul prezintă marelui public mai multe producții ale sale, cu ajutorul cărora dorește să atragă atenția, ca să stimuleze dragostea oamenilor față de muzica clasică.

„Vă place Chopin?”, „Lumea lui Strauss … și dincolo de acesta”, „Vă place Antal Imre? , „Compozitori îndrăgostiți – cum au fost ei în realitate?!”, „Dincolo de muzică…”, „Dosare Muzicale” – sunt doar câteva titluri, în cadrul cărora Thurzó Zoltán se adresează publicului prin producții interactive și prezintă într-un mod aparte circumstanțele în care au trăit diferiți compozitori, soarta oamenilor, lumi/ere crezute deja dispărute.  A reușit să obțină recunoașterea unanimă a publicului și totodată a criticilor, se arată în prezentarea pusă la dispoziție de reprezentanții Centrului de Cultură Arcuș.

Din programul Centrului de Cultură Arcuș, pentru luna februarie

Conform directorului Centrului de Cultură Arcuș, Kopacz Attila, în luna februarie, programul instituției cuprinde un concert cameral susținut de cvartetul „Tiberius” (pe data de 24 sau 25 februarie), o expoziție de sculptură cu lucrările artistului Ștefan Daniel Lăzărescu, din Buzău, al cărei vernisaj  este programat pe data de 2 martie, dar și o seară literară cu scriitorii din județul Covasna.

Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri

Desigur, din programul acestui an al Centrului de Cultură Arcuș nu vor lipsi proiecte culturale speciale, dedicate Centenarului Marii Uniri. Potrivit directorului Kopacz Attila, printre acestea se numără recitaluri de pian susținute de interpreți români renumiți, printre care: Nicolae Dumitru, Eugen Dumitrescu, Sânziana Mircea, Andrei Licareț, Ilinca Dumitrescu și Horia Mihail. Repertoriul interpreților va cuprinde muzică clasică românească, în preponderență, a precizat directorul.

De asemenea, printre activitățile dedicate Centenarului se numără și o expoziție de artă fotografică interactivă cu tema „Războiul cel Mare” – istoria în imagini din perioada 1916–1919 (în formă tipărită și proiectată), respectiv o expoziție fotografică din materialul Serviciului Fotografic al Armatei Române din această perioadă și expoziția de artă fotografică interactivă, intitulată „România”. Despre aceasta din urmă, directorul Kopacz Attila a spus: „Se va organiza o expoziție fotografică  din materialul albumului fotografic <<Rumänien>> de Kurt Hielscher, ediție F. A. Brokkhaus, Leipzig, 1933.”

Detalii despre toate acestea vor fi prezentate în alte ediții ale ziarului „Mesagerul de Covasna”.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail