Data de 1 Decembrie 2018 va însemna lansarea celui mai important produs naţional din România, a unui produs cultural-turistic, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare şi reamenajare a Sălii Unirii, a susţinut joi, într-o conferinţă de presă, administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu.
„Pentru noi, 1 Decembrie 2018 înseamnă lansarea celui mai important produs naţional din România. Am fost întârziaţi (cu începerea lucrărilor de restaurare a Sălii Unirii – n.r.), dar cu siguranţă data de 1 Decembrie 2018 va contura un produs cultural turistic important”, a declarat Dan Popescu.
Administratorul public al judeţului Alba a menţionat că nu este vorba de o simplă restaurare. „Avem mai multe proiecte. Primul, restaurarea, al doilea proiect, de regândire a sistemului de vizitare, practic, reconceptualizarea Sălii Unirii. Nu va mai avea actuala structură de vizitare, ci vom face din Sala Unirii un Panteon al neamului, adică românismul de la geneză până la 1918″, a spus Popescu.
El a adăugat că obiectivul principal este de a da Sălii Unirii importanţa pe care o merită şi de a deveni un obiectiv de interes naţional. „Imobilul este un astfel de obiectiv prin introducerea lui pe lista monumentelor de clasa A, dar ne dorim foarte mult ca reprezentativitatea lui să fie la nivelul acesta”, a subliniat Dan Popescu.
Acesta a precizat că, din punct de vedere tehnic, lucrările nu sunt de o complexitate deosebită, urmând să fie funcţionalizată mansarda, amenajată o sală multimedia în corpul central, efectuate lucrări de drenaj etc.
Împreună cu Primăria Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba are în vedere crearea unui lapidarium în faţa Sălii Unirii, urmând să fie relocate busturile unioniştilor aflate în prezent în partea dinspre Parcul Cetăţii.
„Ne gândim să-i memorăm şi pe cei 1.228 de delegaţi (la Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918 – n.r.) printr-un zid al recunoştinţei, cu numele şi locul de unde au provenit”, a mai spus Dan Popescu.
Vor mai fi refăcute şi mormintele unioniştilor şi vor fi montate în localităţile respective plăci omagiale pentru cei care au fost delegaţi la Marea Unire.
„La nivelul judeţului Alba o să punem accent şi pe locurile importante din punct de vedere istoric şi cultural premergătoare Unirii, mă refer la Câmpia Libertăţii de la Blaj, în acest an urmând să aniversăm 170 de ani de la Adunarea din mai 1848. Vom lansa astfel un produs istoric-turistic, Câmpia Libertăţii”, a declarat Popescu.
El a mai spus că vor fi introduse evenimentele tradiţionale, de genul Târgului de Fete de pe Găina, sub egida Centenarului. „Vrem să le regândim, să le consolidăm şi, în acelaşi timp, să le aducem în Anul Centenarului”, a conchis administratorul public al judeţului Alba.
Sala Unirii, clădirea în care la 1 Decembrie 1918 a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România, a intrat luna trecută în reabilitare. De menţionat că Sala Unirii în sine nu va fi închisă deocamdată pentru public, ea putând fi vizitată şi în următoarele săptămâni, perioadă în care se va face amenajarea de şantier şi se va lucra mai mult în exterior sau în alte încăperi.
Clădirea adăposteşte importanta colecţie de Documente ale Unirii, aproape 6.000 de acte originale, clasate în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Naţional al României, care au fost donate în anul 1929, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la Marea Unire, de Asociaţia ASTRA. Între ele se găsesc şi celebrele credenţionale, cu numele celor 1.228 de delegaţi de pe tot cuprinsul Transilvaniei prezenţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.
AGERPRES