Data de 24 ianuarie simbolul Unirii Principatelor Române, după mai bine de un secol și jumătate, este viu în simțirea și cugetul românilor de pretutineni.

Acest spirit al naționalității românești răspândit de Asociațiunea ASTRA în Transilvania, a încălzit inimile, a luminat mințile și a oțelit caracterele spre făurirea Unirii celei Mari.  Pentru întâpinarea CENTENARULUI UNIRII, Despărțământul ASTRA Buzăul Ardelean a început ciclul manifestărilor cinstitoare ale marelui eveniment în acest an cu sărbătoare Culturii Românești, a poetului național MiHAI  EMINESCU, împreună cu cinstirea zilei Unirii din 24 ianuarie 1859,

Pe 23 ianuarie 2018,  cercul astrist  Constantin Sporea din Vama Buzăului a organizat o emiționantă „ Șezătoare a Unirii”. Cele două sărbători au fost evocate în fața publicului de elevii școlii din Acriș și Vama Buzăului, prin recitări din poeziile patriotice ale lui Eminescu, cântece pe versurile poetului și cu alte poezii și cântece despre Unire.

S-a prezentat o comunicare despre Eminescu și Brașov, Eminescu ziaristul patriotic militant pentru libertatea, suveranitatea și demnitatea poporului român, motiv pentru care a fost sacrificat de dușmanii lui și ai românilor. Comunicarea a prezentat  pretuirea l Luceafărului poeziei românești pentru momentul epocal al Unirii, împortanța reformelor lui Alexandru  Ioan Cuza și personalitatea Domnului Unirii.

Bucuria serii a fost sporită de momentele deosebit de emoționante produse de Grupul Coral ,,Voevozii Munților” de la Vâlcele jud. Covasna, condus de Părintele Vasile Antonie Tămaș. Adevărați „voevozi” ai cântărilor de suflet, despre suferința neamului nostru, au întregit bucuria festivității în atmosfera entuziastă a sărbătorii Centenarului.

Când ropotele aplauzelor nu se terminau, am avut surpriza plăcută ca în sala Căminului Cultural să intre corul ,,Plai Întorsurean”, dirijat de Doamna Tatiana  Teacă. Corul Plai Întorsurean, renumit în țară, cu multe premii câștigate, este chiar simbol al unității, prin componență, coriștii fiind din  din toate comunele buzăiene, unii din județul Covasna și alții din Vama Buzăului, județul Brașov. Au încântat publicul prin repertoriu, ca și prin frumoasele costume populare cum se vede și în poză. La final, ambele coruri au cântat și încins Hora Unirii, antrenând și spectatorii. S-au prins în Hora Unirii cu mic cu mare, și-au dat mâna la horă copilașii de grădiniță, elevii mai mari cu părinții și bunicii, cadrele didactice și alți participanți îmbrăcati în frumosul port popular, alături de coriști.

Un moment deosebit de sensibil a fost dăruit serii de domnul profesor Iosif Radu, directorul  Școlii Gimnaziale Nicolae Russu din Sita Buzăului, care a onorat festivitatea cu prezența sa în costum poppular local ca rapsod popular, cântând din fluer și din caval (vezi poza). Profesorul Iosif Radu, vicepreședinte al Despărțământului ASTRA Buzăul Ardelean, punând talentul și strădaniile în scenă, contribuie la păstrarea patrimoniului falcloric local, împlinind misiunea ASTREI, de a pune în evidență identitatea noastră națională.

La izvoarele Buzăului,  românii și azi sunt străjeri de nădejde ai neamului, păstrând unitatea și identitatea românească în CUGET ȘI SIMȚIRI.

Corina Bărăgan  Sporea

Desp. ASTRA Buzăul  Ardelean

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail