Avem plăcerea și privilegiul de a-i informa pe cititorii noștri despre o nouă ediție a unei manifestări artistice de ținută, ce se derulează an de an cu mare succes în luna februarie în citadela de sub Tâmpa. Ne referim la galonatul „Festival W.A.  Mozart” organizat de Opera din Brașov, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei municipale, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediție  și care  va începe  sâmbătă, 27 ianuarie 2018,  și se va încheia pe 24 februarie a.c.

De la P.R.-ul, Cecilia Toma,  am aflat că se va continua buna practică de diversificare a locaţiilor  de spectacol, în afară de cocheta incintă a Operei, vor avea lor concerte şi recitaluri  la Sala Mare de la „Patria”, dar şi la Muzeul „Casa Mureşenilor”. În felul acesta se creează o ambianţă specială pentru fiecare gen de reprezentaţie, fie că vorbim de spectacole  ample de operă și balet  ori de concerte camerale, recitaluri.

 Un creator genial

Dar mai întâi se cuvine să facem o reverență  genialului compozitor  Wolfgang Amadeus Mozart și să prezentăm pentru marele public câteva date despre viața și opera sa.  Inegalabilul  creator  austriac reprezintă unul dintre cei mai prodigioși și talentați maeștri ai muzicii culte,  având doar  cinci ani când a compus  primele piese pentru pian, chiar înainte de a învăţa să scrie…

În scurta sa viață de numai 35 de ani – a trăit între anii 1756-1791 –  Mozart a  reuşit să creeze un număr impresionant de lucrări muzicale dintre cele mai diverse, majoritatea excepţionale.  Bilanţul creaţiei sale  este impresionant: 27 concerte pentru pian și orchestră, şapte concerte pentru vioară, clarinet, harpă, flaut, corn, toate cu orchestră, două simfonii concertante, felurite divertismente muzicale, serenade.

Pasionat de spectacolul elevat, în care acţiunea şi muzica se îmbină armonios,  a realizat  partitura  a nu mai puţin de 17 opere, dintre care cele mai cunoscute sunt „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”, „Cosi fan tutte”, „Flautul fermecat”, aflate  în repertoriul Operei braşovene. De reținut că între anii 1784 și 1786 Mozart a realizat în medie o compoziție la fiecare două săptămâni, cele mai multe de valoare incontestabilă.

Şi în domeniul muzicii de cameră Mozart a fost la fel de prodigios, creând  câteva  cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, trio-uri pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat etc.

 

În deschiderea Festivalului se va prezenta un Spectacolul Extraordinar  intitulat „Bun găsit, domnule Mozart!”

 

Primul eveniment dintr-o serie bogată ce se va întinde pe întreaga lună februarie este Spectacolul Extraordinar  intitulat „Bun găsit, domnule Mozart!”, programat chiar în ziua aniversării a 252 de ani de la nașterea genialului muzician. Așadar, sâmbătă-seara, pe 27 ianuarie 2018, de la ora 18.30, se va auzi gongul, cortina se va ridica și colectivul Operei Brașov va duce un Omagiu  titanului Wolfgang Amadeus Mozart. În programul inaugural figurează arii și duete din celebrele lucrări „Nunta lui Figaro”, „Cosi Fan Tutte”, „Don Giovanni”, „Idomeneo”, „Flautul fermecat”, „Răpirea din Serai”.

La Conferința de presă care a avut loc recent, am aflat că Deschiderea  Festivalului se dorește a reprezenta un moment original, derulat într-o atmosferă de epocă creionată cu fantezia și inspirația care îi sunt caracteristice de scenografa Rodica Garștea. Decorurile, costumele, măștile îi vor introduce într-un mod inefabil pe spectatori în atmosfera acelor vremuri.

Concepția, scenariul și regia poartă semnătura pianistului Ovidiu Mezei, care va și acompania. Să prercizăm că domnia sa a câștigat cu brio, în toamna trecută, Concursul pentru  ocuparea postul de manager al prestigioasei instituții de cultură.

Reprezentația „Bun găsit, domnule Mozart!” va prilejui o importantă desfășurare de forțe artistice, urmând să evolueze nu mai puțin de 23 de soliști. În fruntea distribuției se află  vedetele Operei brașovene, minunatele soprane Aurelia Florian, Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Cristina Radu, mezzosopranele Carmen Topciu, Asineta Răducan, Gabriela Hazarian,  apoi vocile masculine atât de prețuite ale baritonilor Adrian Mărcan, Valentin Marele, tenorului Mihai Irimia. De asemenea, vor etala măsura măiestriei lor și ceilalți artiști valoroși, precum  Nicoleta Chirilă, Cristina Roșu, Lăcrămioara Schuller, Corina Klein,  Simona Mărcan, Ioana Mărgărit, Sonia Hazarian, ca și cea mai nouă angajată a colectivului, tânara și promițătoarea soprană  Mădălina Bourceanu, Nu-i uităm, firește, nici pe cunoscuții soliști Marian Rește, Nicolae Zaharia,  Dan Popescu, Ștefan Schuller.

Își vor da concursul  Corul  și  Orchestra  Operei Brașov, iar simapticul și apreciatul bariton Lorand Cristian – un favorit al publicului grație glasului său deosebit, umorului și spontaneității – va face oficiile (deloc facile) de comper.

 Operă, balet, recitaluri simfonice, muzică de cameră, reprezentații pentru copii…

Dar iată programul amănunţit al Festivalului. Așadar, după surpriza intitulată „Bun găsit, domnule Mozart!”, urmează  sâmbătă, 3 februarie, de ora 18.30, la sediu un  recital mult-așteptat  intitulat semnificativ „Mozartissimo”. Care îi va avea ca protagonisti  pe sensibila pianistă Ioana Maria Lupaşcu, solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, și pe extraordinarul și charismaticul contratenor Cezar Ouatu. Să spunem că muziciana Ioana Maria Lupașcu este și scriitoare, realizând un volum autobiografic de succes, fiind prezentă în cadrul „Festivalului W.A. Mozart” și la ediția a II-a cu minunatul recital „Pianul cu poeme” susținut împreună cu actrița bucureșteană Daniela Nane. Două înzestrate artiste pe care le prețuim mult.

Cât despre interpretul de operă Cezar Oatu se cuvine să amintim că zilele trecute și-a încercat și abilitățile de prezentator la Preselecția organizată de TVR pentru Concursul Internațional „Eurovision” 2018. Cine știe ce oportunitate i se deschide pe viitor?

În programul recitalului lor  figurează  arii și lieduri, Fantezia in re minor și Rondo kv 510 de W. A. Mozart.

…Mergem mai departe pentru a spune că joi, 8 februarie 2018, ora 19.00, de această dată la Sala „Patria” vine rândul să încânte auditoriul cunoscuta  Orchestră „Kamerata  Kronstadt”.  Formație care îl va avea la pupitru pe fondatorul ei, dirijorul  Cristian Oroşanu, iar solist pe  pianistul brașovean, Horia Mihail, fiind prezentate lucrări de mare virtuozitate din creația mozartiană.

Peste numai două zile, adică sâmbătă, 10 februarie 2018, de la ora 18.30, la sediu va putea fi vizionată o  lucrare de referinţă, „Don Giovanni” – „opera operelor” cum o numea Richard Wagner –  una dintre capodoperele mozartiene  ce îmbină armonios dramatismul  cu umorul. În distribuție figurează  interpreţi  iubiţi de public, precum baritornul Valentin Marele  şi sopranele Aurelia Florian și Anda Pop, cărora li se alătură Lorand Cristian, Corina Klein, Mihai Irimia, Ștefan Schuller, Dan Popescu. Regia este semnată de maestrul dr. Cristian Mihăilescu, la pupitrul orchestral fiind invitat tocmai din Țara Soarelui Răsare celebrul dirijor Daisuke Soga, declarat Cetățean de Onoare al… Brașovului.

Miercuri, 14 februarie 2018,  la ora 11.00,  la Sala  de pe  strada Bisericii Române  nr. 51  cei mici sunt invitați la baletul „Degețica” pe muzică de W.A. Mozart, regia și coregrafia aparținându-i Nerminei Damian.

Din nou în weekend spectatorii se vor bucura de vizioanarea unei lucrări celebre, anume „Nunta lui Figaro”. Așadar,  sâmbătă, 17 februarie 2018, ora 18.30, în Sala Operei vor putea fi admirați și…aplaudați Adrian Mărcan, Ioana Mărgărit, Lăcrămioara Schuller, Marian Rește, Corina Purcărea (de la Facultatea de Muzică din Brașov) – debut, Gabriela Hazarian, Dan Popescu, Cristian Dicu, Alina Ichim, Aurel Aron, Paul Tomescu, Mihaela Marele, Mariana Tomescu. Dirijor: Traian Ichim. Regia: Carmen Dobrescu.

În ultima săptămână a Festivalului, respectiv vineri, 23 februarie 2018, de la ora 17.00, la Sala Operei se va prezenta baletul „Les petits riens”, realizat de  maestrele  coregrafe  Nermina Damian şi sora sa geamănă  Edina  Papo (care activează în prezent la Teatrul Național din Sarajevo). Scenografia și costumele poartă semnătura  Rodicăi Garștea, asistent coregrafie fiind maestra de balet Ramona Mezei.

Câteva detalii ne-a furnizat chiar realizatoarea  Nermina Damian.  Suita  de balet „Les petits riens” („Micile nimicuri”) este o feerie muzicală, constituind singura lucrare de acest fel a lui Mozart.

„A fost o plăcere să lucrez împreună cu sora mea pe muzica…„dantelată” a marelui compozitor. Am încercat să ne  apropiem de Mozart şi prin  coregrafie.  Colajul e  alcătuit din trei tablouri, care se desfăşoară fără pauză cu o durată  de o oră și jumătate. Titlul  „Les petits riens”   spune totul, căci viaţa  noastră  de zi cu zi este formată şi din nimicuri, din fleacuri, nu doar din chestiuni  esenţiale. Vor fi şi câteva momente de umor, de relaxare. Sperăm ca publicul va pleca acasă djupă spectacol  binedispus”.

…Ei bine, am ajuns și la final: ediția a IV-a se va încheia triumfal printr-un Concert Simfonic Extraordinar ce va avea loc în ziua de  sâmbătă, 24 februarie 2018, ora 18.30, în Sala Mare de la Complexul „Patria”. Orchestra Operei Brașov va fi dirijată de maestrul  Ilarion Ionescu-Galați, care la venerabilă etate de 80 de ani se dovedește a fi în mare formă, soliști fiind Marius Ciulică – oboi, Ionel Pârlea – clarinet, Florin Simion – fagot și Liviu Săvuță – corn.

aRecitalul de la ora 5” a revenit cu succes

De reţinut, în fiecare miercuri din luna februarie  a.c. la Muzeul „Casa Mureşenilor”  va continua  ciclul de programe artistice sub genericul „Recitalul de la ora 5”, structurat numai pe  creaţii mozartiene.

Nu mai departe decât aseară a avut loc un nou spectacol de muzică și versuri  organizat de Muzeul „Casa Mureşenilor” împreună cu Opera Brașov, emblema  tradițională „Recitalul de la ora 5” fiind foarte apreciată de către iubitorii de frumos. Titlul amintiei întâlniri de suflet s-a numit nostalgic, „Reverie de iarnă pe străzile Moscovei”, o frumoasă provocare pentru soprana Ioana Mărgărit și basul Dan Popescu, alături de actrița Nora Vlad și pianista Simona Patriche.

În programul acestui recital s-a ales din imensul repertoriu al muzicii ruse, de o încărcătură emoțională deosebită, au figurat piese clasice și romanțe, precum „Serile Moscovei”, „Ce tineri am fost”, „Colinele Manciuriei”, „Vals întâmplător”, dar și fragmente din operele „Sadko” de N. Rimski-Korsakov și „Ivan Susanin” de M. Glinka.

 

    O șansă de a urmări spectacole de calitate 

 

Stimaţi melomani, sfatul nostru este  să  nu rataţi  minunatul prilej de a vă îmbogăţi sufletul şi a vă lumina mintea  graţie spectacolelor prezentate în cadrul actualei ediţii a  „Festivalului  W.A. Mozart”, Într-un climat agitat, cu tot felul de problema și tracasări zilnice, o asemenea  șansă de  relaxare și „încărcare a bateriilor” spirituale  nu trebuie irosită.

Mult succes protagoniștilor, vizionatre plăcută spectatorilor!

 

Horia C. Deliu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail