Covăsnenii au avut ocazia să trăiască sau să retrăiască, duminică, atmosfera înălțătoare creată de fenomenul cultural numit „Cenaclul Flacăra”, în cadrul spectacolului extraordinar „Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu”, oferit de fiul poetului, Andrei Păunescu, și invitații săi.
La evenimentul derulat în Sala Sporturilor „Kati Szabo” din municipiu au participat peste 600 de persoane, de toate vârstele, români și maghiari deopotrivă sosiți din București, Iași, Brașov, Săcele, Miercurea Ciuc și din localități ale județului Covasna, care, timp de peste trei ore au cântat, alături de artiști, cântecele „generației în blugi” de altădată. În același loc, în urmă cu peste 30 de ani a avut loc ultima manifestare a Cenaclului „Flacăra” în municipiul reședință de județ.
În deschiderea spectacolului, Gheorghe Filip, vicepreședinte al Asociațiunii „Astra – Despărțământul Covasna- Harghita”, prezentator al evenimentului, a declarat:
„Venim aici unii dintre noi să ne amintim, alții dintre noi, să învățăm, să cunoaștem, să recunoaștem ce a fost acest extraordinar fenomen cultural, Cenaclul Flacăra, și nimic nu poate fi parcă mai potrivit premergător acestei sărbători minunate, Ziua Națională a Culturii Române, decât să rememorăm un asemenea fenomen cultural românesc, acum când Despărțământul Covasna- Harghita al Astra organizează unul dintre cele foarte multele evenimente ce vor avea loc pe parcursul acestui an, an Centenar, dedicat Marii Uniri. Un moment ca acesta nu poate să însemne altceva decât că trebuie să fim cu toții uniți în cuget, în simțiri, mai ales dacă acest lucru se întâmplă prin poezie, prin muzică, prin sentimente frumoase, așa cum, în principal, iubirea este acela pe care l-a promovat și, aș putea spune, l-a propovăduit mereu Cenaclul Flacăra (…)”.
Spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra”, parte dintr-un proiect de suflet iniţiat de Andrei Păunescu, fiul regretatului poet Adrian Păunescu, a cuprins principalele idei și cântece ale „Cenaclului Flacăra” și s-a axat pe patru teme: „dragostea de țară”, „dragostea de familie” – de părinți și copii, „dragostea de cuplu” și „problema dreptății sociale”. Alături de Andrei Păunescu, pe scenă au urcat colegii săi din trupa „Totuși”, Tase Tănase Ionel – la tobe, Radu Vălean – bass, dar și Domokos Arpad – artist important al Cenaclului „Flacăra”, interpreta Maria Roxana, dar și actrița Camelia Paraschiv Katai, de la Teatrul „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe, precum și Gheorghe Filip.
Momente emoționante
Repertoriul a cuprins piesele „Rugă pentru părinți”, „Haide mamă, haide, tată”, „Și totuși există iubire”, „Treceți batalioane române, Carpații”, „Cântec de țară”, „Galbenă gutuie”, „Oltenii lui Tudor” și nu numai.
Nu a lipsit din program piesa „Căciula”, lansată la Cenaclu în 1978 de învățătorul Ion Hagiu, din Zăbala. Aceasta a fost interpretată, duminică, chiar de un grup de zăbăleni, printre care și nepoți și strănepoți ai autorului, veniți la spectacol îmbrăcați în costume populare românești, și care a dorit, astfel, să le ofere și ei lui Andrei Păunescu și invitaților lui, un dar muzical.
Programul a cuprins nu doar piesele cunoscute din cadrul Cenaclului „Flacăra”, ci și recitări și dialoguri de la suflet la suflet.
Momentele de pe scenă au adus bucurie în suflete, nostalgie, zâmbete pe chipuri, dar și lacrimi pe obraz.
„A fost un eveniment minunat! Mi-am adus aminte de ultima manifestare a Cenaclului <<Flacăra>>, la care am participat. Aici, tineri fiind, ne întâlneam, ne simțeam liberi, ne simțeam noi înșine și vibram la fiecare cuvânt, la fiecare vers. Timpul nu mai avea limite. Nu mai exista nimic altceva: doar muzică și poezie, în care ne regăseam. Poeziile din cadrul Cenaclului erau despre viața noastră, despre noi. Era extraordinar. Și așa a fost și astăzi! ”- ne-a spus unul dintre spectatori, la finalul evenimentului.
Cu tricolorul în mână, „împrumutat” de la unul dintre spectatori, Maria Crețu- Graur, vicepreședintă a Asociațiunii „Astra”- Despărțământul Covasna- Harghita și director al „ Mesagerul de Covasna”, în calitate de organizator, a spus, printre altele: „ Sunt fericită! A fost o seară minunată, iar pentru aceasta adresez mulțumiri tuturor: celor de pe scenă cât și Dvs, celor din public, care ați fost minunați. Seara de astăzi ne-a demonstrat că e nevoie de unire pentru că doar împreună putem realiza lucruri frumoase, cu atât mai mult în acest an cu o importanță deosebită pentru România, Anul Centenar. (…) Activitățile care vor fi organizate de ONG-urile membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș vor fi nenumărate, și vă lansez încă de pe acum invitația de a participa la fiecare dintre ele. ”
Pe această cale, Maria Crețu-Graur adresează mulțumiri pentru sprijinul acordat și voluntarilor Asociației „Ecou”, precum și voluntarilor Asociației „ Salvatore” .
„Adresez totodată mulțumiri suplimentare lui Andrei Păunescu, datorită căruia mai multe televiziuni au fost prezente la spectacol, au luat interviuri atât de la artiști cât și de la organizatori și spectatori, și-au prezentat informația în programele lor de știri, lucru care nu s-a întâmplat în multe alte rânduri în care colegi de la diferite posturi TV au fost la evenimente importante organizate de comunitatea românească din județ, fără a face cunoscut publicului larg ceea ce documentaseră la fața locului. Este nevoie ca prin intermediul mass-mediei centrale, dar mai ales al televiziunilor, să se știe că românii din județele din centrul țării fac lucruri minunate pentru istoria, cultura și tot ce înseamnă tradiția noastră pe aceste meleguri. Mi-a rămas în suflet mesajul transmis de Arpad Domokoș prin melodia sa compusă pe versurile poeziei „ Cântec de ţară”, a poetului Adrian Păunescu: <<Noi aici suntem o ţară/ Unică şi milenară,/Buna noastră Românie,/Muncă, dragoste, frăţie!>> ”– a spus Maria Crețu-Graur.
Spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra-Andre Păunescu” a fost un dar de suflet oferit de Andrei Păunescu și invitații săi, cu o zi înainte de 15 ianuarie, Ziua Culturii Române, și a fost organizat de Asociațiunea „Astra” – Despărțământul Covasna – Harghita, în parteneriat cu ziarul „Mesagerul de Covasna”.
„Cenaclul Flacăra” a fost un fenomen cultural condus de poetul Adrian Păunescu care a debutat în anul 1973, cu și pentru tineri, cu și pentru poezie, cultură, libertate, țară.
Proiectul „Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu” s-a născut imediat după ce poetul Adrian Păunescu s-a stins din viață. Sute de spectacole au fost prezentate în București și în țară, din 2010 încoace.
Proiectul și-a continuat călătoria la Reghin, în cursul zilei de luni.
Ana Ciorici Costache