Covăsnenii pot să transmită nominalizări în cadrul ediției de anul acesta a Premiului Mentor pentru Excelență, până în data de 31 decembrie (a.c.). Premiul, constând într-un trofeu, o diplomă și suma de 8.000 de lei, este acordat profesorilor, antrenorilor care au descoperit și au lansat tinere talente și le-au sprijinit primii pași atât intelectual cât și moral.
„Premiul Mentor” este acordat anual, începând din 2010, de Fundația Pentru Comunitate și partenerul său oficial – „Mol România”, și urmărește să premieze dascăli de excepţie și să recunoască public valoarea muncii acestora. Din județul nostru, în 2012, a obținut această distincție profesorul Salamon András, în 2014 – profesorul Székely Géza, profesor de arte plastice născut la Cernat, stabilit la Cluj, iar în ediția 2016, premiul a fost obținut de profesoara de fizică Pető Mária, de la Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe.
„Premiul Mentor pentru excelență în educație se acordă anual pentru 10 profesori și antrenori care au descoperit tineri talentați și au avut grijă de ei la începutul carierei lor, premiul constând dintr-un trofeu realizat de apreciatul artist Ioan Nemțoi, și o sumă în valoare de 8.000 de lei. Programul este organizat pe plan național începând din anul 2010 de către Fundația Pentru Comunitate, fondurile fiind asigurate de MOL România.
Prin recunoașterea și premierea publică, organizatorii doresc să atragă atenția asupra valorii muncii educaționale, asupra acelor profesori, antrenori, mentori care au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor. Orice persoană poate să facă nominalizare atât în nume propriu cât și în numele unui grup. Nominalizarea trebuie să contureze atât calitățile profesionale cât și pe cele umane ale persoanei propuse, și să evidențieze rolul mentorului în viața și cariera discipolului.”- a declarat, ieri, directorul executiv al Fundației pentru Comunitate, András Imre.
Conform organizatorilor, pot fi nominalizați profesori, antrenori, pedagogi, care pregătesc, învață, educă, ajută copii și tineri cu vârste sub 18 ani, care organizează cercuri de specialitate, îndrumă activitatea extrașcolară a acestora, care sprijină cu devotament și cu eficiență lansarea lor pe drumul succesului; care sunt capabili să acorde o atenție sporită acelor copii sau tineri a căror situație familială sau materială i-ar defavoriza în cursa pentru succes; care au înființat unele foruri (competiții, întâlniri, cercuri, cluburi, asociații, etc.) cu un rol semnificativ în dezvoltarea tinerilor, în punerea în valoare a talentului lor; care prin calitățile lor umane și profesionale au câștigat de-a lungul unei cariere de mai multe decenii aprecierea comunității locale și a specialiștilor din domeniul lor de activitate.
Orice persoană poate să facă o nominalizare atât în nume propriu cât și în numele unui grup.
Nominalizarea trebuie să conțină numele, coordonatele celui nominalizat (adresa poștală, e-mail, telefon, numele instituției în care își desfășoară activitatea), cât și o justificare care să conțină cele mai importante rezultate obținute de copiii și tinerii pregătiți de el, precum și momentele de vârf ale carierei sale.
Aplicațiile trebuie să contureze atât calitățile profesionale, cât și pe cele umane ale persoanei propuse și să evidențieze rolul mentorului în viața și cariera discipolului.
Conform regulamentului programului, dintre cei nominalizați, Consiliul Director al Fundației pentru Comunitate va alege zece personalități din domeniul sportului, artelor, culturii și a științelor, care vor obține Premiul Mentor pentru Excelență în Educație. Fiecare premiant va primi un trofeu, o diplomă și o sumă în valoare de 8.000 de lei. Consiliul va avea în vedere contribuția mentorului la succesele celor pregătiți de el. Nominalizările se pot face până la data de 31 decembrie 2017. Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate va alege câștigătorii Premiului Mentor în luna februarie 2018 și va organiza înmânarea distincțiilor în perioada următoare. Lista premianților se publică în ziua decernării premiilor.
Dosarele cu documentele necesare nominalizării se vor trimite într-un singur exemplar prin poștă la adresa Fundației Pentru Comunitate: 400603 Cluj, Bd. 21 Decembrie 1989, nr. 77, Et. I, The Office C, – pe plic se menționează: „Premiul Mentor”, sau prin e-mail, la adresa [email protected].
Continuă și înscrierile tinerilor în programul „Permis pentru viitor”
Un alt program al Fundației pentru Comunitate și Mol România, aflat în derulare, este „Permis pentru viitor”, prin care se acordă finanțare tinerilor din medii defavorizate pentru plata costurilor obținerii permisului de conducere (școala de șoferi și taxele adiacente).
Conform regulamentului, pot aplica în vederea obținerii de finanțare: tineri din medii defavorizate, elevi sau absolvenți de liceu, școli profesionale sau școală generală care au fost născuți între 1 ianuarie 1993 și 1 septembrie 2000 inclusiv. În același document se precizează că vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei C/CE este de 21 ani și că vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi în cazul categoriei D/DE este de 24 ani.
„Se pot înscrie tineri care: sunt la începutul carierei profesionale și/sau doresc să ocupe un loc de muncă, și la angajare este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere; au un loc de muncă / se află în activitate, și permisul de conducere ar fi un instrument benefic în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu; au permis de conducere, dar pentru ocuparea unui loc de muncă sau îndeplinirea atribuțiilor de serviciu este o condiție sau un avantaj existența permisului de conducere categoria C, D, tractoare agricole sau forestiere, troleibuze, tramvaie; sau care, din alte motive doresc să obțină permis de conducere, dar nu au posibilități materiale pentru acoperirea cheltuielilor aferente”.
Solicitările pot fi depuse până în data de 27 ianuarie 2018, volumul total al sponsorizărilor ediției actuale fiind de 75.000 lei.
Detalii despre ambele programe pot fi aflate accesând site-ul www.pentrucomunitate.ro.
Ana Ciorici Costache