876 locuri de muncă sunt de angajatorii din Spaţiul Economic European prin rețeaua EURES, în diverse domenii. Interesul pentru aceste oferte pare să fi scăzut, conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

„Oferta (de locuri de muncă prin EURES) este destul de mare, dar la nivel de țară s-a redus foarte mult dorința oamenilor de a lucra în străinătate. Am ajuns ca nici pentru agricultură să nu se mai prezinte oameni. Nu mai sunt atât de interesați.”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

În această perioadă, prin EURES sunt disponibile 876 de locuri de muncă, dintre care: în Portugalia – 330 de locuri de muncă (300 pentru culegători de zmeură, 30 pentru culegători de zmeură, mure și afine); în Malta – 161 de locuri de muncă în diverse domenii; în Germania -96; în Cehia – 58 locuri de muncă, în Marea Britanie – 56, în Slovacia – 40 locuri de muncă; în Italia, 40 (toate pentru îngrijitori la domiciliu), în Belgia, 34; în Spania, 14; în Finlanda- 10 (toate pentru măcelari – tranșatori carne de pui); în Luxembourg – 10 locuri de muncă: (posturi de senior tehnician Chrome), în Ungaria – 10 locuri de muncă: 5 pentru lăcătuși, 5 pentru  sudori; în Suedia – 5 locuri de muncă, în Norvegia – 5 locuri de muncă; în Slovenia – 4; în Polonia – două locuri de muncă; în Irlanda – un loc de muncă. Lista completă este disponibilă accesând www.eures.anofm.ro.

Persoanele interesate se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.

EURES (Eures – European Employment Services) reprezintă o rețea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene și a fost creată pentru facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Spațiului European și Elveția. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei rețele sunt sindicatele, organizațiile patronale și alți actori implicați în piața muncii. Rețeaua este coordonată de Comisia Europeană – se arată pe site-ul www.eures.anofm.ro.

La nivelul județului Covasna, aproximativ 80 de cereri de consiliere în vederea ocupării unor astfel de locuri de muncă s-au înregistrat de la începutul anului.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail