Nici o casă nu este completă fără o plantă ornamentală, iar în perioada Crăciunului, cea mai căutată este Crăciunița

Se spune că aduce noroc celor care o dăruiesc și este un simbol al credinței și bunătății, iar în această perioadă a anului este nelipsită din casele oamenilor. Crăciunița, Poinsettia sau Steaua Crăciunului, originară din America de Sus, este cea mai iubită plantă ornamentală, în preajma Crăciunului, moment în care își dezvăluie frumusețea, în toată splendoarea ei. Deși aztecii obișnuiau să o folosească pentru combaterea febrei și obținerea unor tincturi, iar preoții franciscani, în secolul XVII îi foloseau florile în cadrul diferitelor ceremonii religioase, Crăciunița este o planta decorative toxică. Odată ingerate frunzele ori petalele, acestea pot provoca senzații de vomă ori deranjamente stomacale, iar în cazul contactului prelungit cu pielea, aceasta poate provoca eczeme.

Nu multă lume știe că această plantă, care poate trăi chiar și treizeci de ani, poate înflori „la comandă”. Pentru a se colora din verdele obișnuit în roșul încântător, aceasta are nevoie de un „somn de frumusețe”, de aproximativ două luni. În tot acest timp, Crăciunița trebuie să stea într-o încăpere întunecată, la o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius, iar pământul trebuie udat câte puțin zilnic, atât cât să rămână mereu umed. În tot acest timp, i se dezvoltă mugurii. La finalul acestei perioade, planta trebuie mutată din nou la lumină, pentru a-și dezvălui adevărata frumusețe. Aspectul ei deosebit nu este dat de flori, care sunt mici și aproape nesemnificative. Cele care se colorează de fapt în roșu, roz sau crem sunt chiar frunzele, așezate în formă de stea, ale Crăciuniței.

Crăciunița – simbol al iubirii și speranței

În credința populară se spune că atunci când Dumnezeu a creat natura pe pământ a cerut plantelor să facă flori minunate pentru a le încredința lumii, iar fiecare dintre plante să își aleagă un anotimp pentru înflorire. A mai cerut florilor să dăruiască mereu celor din jur frumusețe, dragoste, liniște și înțelepciune. Într-o zi, Dumnezeu a văzut între toate plantele, una care de la nașterea sa dăruia tot ceea ce era mai prețios pentru ea, doar ca să fie aleasă de către oameni. Oricât se chinuia această floare, nimeni nu se oprea în fața ei pentru a o admira. Nimeni nu o aprecia pentru că avea floarea foarte micuță iar frunzele foarte mari. Această floare încerca din răsputeri să fie fericită, în ciuda faptului că nimeni nu o dorea. Dumnezeu, văzând toate acestea, i-a spus acesteia: “Văd că ești o plantă foarte frumoasă și că iți faci datoria cu multa dăruire chiar dacă frumusețea ta nu e apreciată, și asta te întristează. Luptă pentru a fi fericită, oferind dragostea ta necondiționată oamenilor deoarece știi bine că au nevoie de ea. Pentru aceasta iți dăruiesc sângele meu, frunzele tale transformându-se în roșu, iar pentru dragostea și înțelepciunea ta, vei deveni cea mai frumoasă floare în perioada cea mai importanta a anului. Tu vei fi reprezentanta dragostei și esența divină a universului”. Acesta a fost momentul în care planta cu o floare mică și frunze mari s-a transformat într-o minunată Stea de Crăciun, simbolul iubirii și a speranței. În fiecare an, în preajma Crăciunului această floare reușește să își facă datoria de a aduce frumusețe, dragoste, înțelepciune și armonie în viețile noastre, îndeplinind misiunea dată de Dumnezeu. (http://www.universdecopil.ro).

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail