Hramul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ierarh Nicolae” – din Brețcu a fost sărbătorit, miercuri, de enoriași, printr-o suită de manifestări religioase.

Miercuri, 6 decembrie, a fost zi de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși – sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. Numeroase biserici din țară, dar și din județ i s-au închinat acestui sfânt, iar una dintre acestea este Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna covăsneană Brețcu. Hramul bisericii a fost sărbătorit printr-o slujbă religioasă, urmată de un program de colinde și o agapă. Au fost momente de mare încărcătură emoțională, pentru cei prezenți.

„Biserica Sfântul Ierarh Nicolae este o biserică monument istoric de categoria A, construită în anul 1783! La sărbătorirea Hramului, miercuri, au participat nu doar brețcani, ci și persoane din localitățile limitrofe- Târgu Secuiesc, Covasna, Lemnia, precum și din Sfântu Gheorghe. S-a ținut Maslul de obște, cu toți enoriașii și cei opt preoți, avându-l în frunte pe părintele protopop Bercu, după care s-a mers la Casa Parohială, unde a avut loc o agapă, cu toți cetățenii de la slujbă. S-au cântat colinde, atât de către preoți, cât și de către un grup de copii de la Școala Comenius din Brețcu, după care copiii prezenți au primit cadouri din partea organizatorilor și a sponsorilor. Le mulțumim tuturor pentru sprijin și implicare! Printre sponsori s-a numărat și domnul Gheorghe Șimon, de la ALDE.”- ne-a spus Marian Neculae, care s-a implicat în organizare, alături de Livia Tătaru, Iliana Badiu, Mihaela Fenechiu, Doina Moroianu, Oana Miron. Evenimentul s-a derulat cu sprijinul Primăriei Brețcu, iar pe această cale, organizatorii transmit mulțumiri primarului Dimeny Zoltan.

Poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, s-a numărat printre participanți. Pentru aceasta, evenimentul a fost cu atât mai deosebit cu cât s-a desfășurat chiar de ziua ei de naștere:

„O zi binecuvântată astăzi la Biserica Ortodoxă cu hramul <<Sfântul Ierarh Nicolae>> din comuna Brețcu, județul Covasna. În timp ce se desfășura Slujba Sfântului Maslu, am avut impresia de vreo două ori că în loc de opt preoți care au oficiat slujba, văd 9 preoți…Explicația e simplă. Spiritul Sfântului Nicolae a fost cu noi! Și chiar cred ce spun! Am, din copilărie, o legătură specială cu acest Sfânt care mi-a arătat în decursul celor 46 de ani mai multe minuni. Astăzi a venit doar să-mi confirme că este lângă mine, lângă noi, lângă această bisericuță de o valoare inestimabilă. Construită în anul 1783, biserica își plânge durerea alături de preotul și enoriașii ei, aștepând să fie restaurată. Astăzi am plâns și eu cu ei, pe furiș, privindu-i rănile și zidurile prinse în lanțuri. Privind picturile de pe pereții plini de mucegai și fumul atâtor amar de ani…Dar nu a fost o zi a lacrimii. A fost o zi a bucuriei, pentru că s-au ridicat rugăciuni, s-au cântat colinde, iar copiii satului au primit daruri de la Sfântul cel Darnic și Bun. A fost o zi plină de emoții, căci slujba într-un astfel de lăcaș este altfel. Simți energia lăsată din străbuni. Simți lacrimile lor. Simți rugăciunile lor. Simți puterea Duhul Sfânt. Simți! Dacă asiști la o slujbă fără să simți ceva, e ca și cum nu ți s-ar fi dăruit de ziua ta nimic. Oamenii locului plămădiți cu dragoste din acele lacrimi și rugăciuni sunt de o frumusețe și o noblețe sufletească rară. Pentru că există în ADN-ul lor greul crucii dusă pe umeri de înaintașii lor, pentru ca această comunitate să existe astăzi pe <<Dealul românilor>> așa cum i se mai spune locului. Iar încercările, înnobilează omul. Îl face mai dedicat, mai darnic, mai bun. Mulțumiri doamnei Badiu Iliana pentru invitație. Mulțumiri celor implicați, pentru ospitalitate, blândețe și bunătate (…)!” – a transmis, Mihaela, după eveniment.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail