Aproximativ nouă formații și grupuri de colindători din mai multe județe din țară sunt așteptate la festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, derulat de către Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Președinta Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat ieri că Festivalul – ajuns anul acesta la cea de-a XXVII-a ediţie – se va desfăşura în perioada 4 – 11 decembrie (a.c.), la eveniment fiind așteptate nouă ansambluri, formații de colindători, din județul Covasna și din județele: Harghita, Prahova, Argeș, Neamț și Sibiu.

„Urmărim în mod deosebit conservarea și perpetuarea obiceiurilor tradiționale din Ajun până la Bobotează, al colindelor, cu gândul ca acest demers cultural de tradiție să ne apropie și cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, să ne aducă tuturor liniște, pace, sărbătoare în case și în suflet.” – ne-a declarat președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Aceasta a declarat că structura festivalului din acest an va fi asemănătoare cu cea a edițiilor anterioare, astfel că programul se va derula pe parcursul a mai multe zile, cuprinzând, pe lângă spectacolul de gală,  mini-concerte susținute de copii, un program de colinde – la instituții sau operatori economici, dar și o paradă a portului popular.

„Festivalul va fi deschis și de această dată prin seria de mini-concerte  susținute de elevi și preșcolari, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, în cadrul cărora vor evolua sute de preșcolari. Acestea sunt programate în perioada 04 – 07 decembrie (a.c.), de la ora 16.00. Vineri, 8 decembrie, la ora 18.30, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, Ansamblul <<Colinda>> din Mățău va susține un concert de colinde. În 10 decembrie, seara (vom preciza, în curând, ora), la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, Corala <<Paul Constantinescu>> din Ploiești va susține răspunsurile liturgice, după care va urma un concert de colinde. În 9 decembrie, festivalul va continua în municipiul reședință de județ, cu următoarele manifestări: de la ora 10.00 – un scurt concert în Catedrala Ortodoxă, urmat de prezentarea formațiilor, ansamblurilor prezente;  de la ora 10,45 –vom organiza parada costumelor populare, a tradițiilor și deschiderea festivă  a Festivalului în <<Piața Mihai Viteazul>>;  de la ora 12.00 se va derula un program de colinde și urări la instituții, asociații, iar de la ora 15.00 – spectacolul de gală, în Sala de sport a Colegiului Național <<Mihai Viteazul>> sau în altă locație din Sfântu Gheorghe. În data de 10 decembrie, dimineața, festivalul va continua cu al doilea spectacolul de gală de la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc și, opțional, cu colinde și spectacole în alte localități din județ.” – ne-a spus, ieri, prof. ing. Maria Peligrad.

Prof. ing. Maria Peligrad a declarat că festivalul va fi organizat prin două proiecte cu cofinanțare din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe și a Consiliului Județean Covasna, însă lista rămâne deschisă pentru cei care doresc să se alăture și să sprijine financiar organizarea ediției din acest an.

Președinta Fundației a precizat că intrarea la spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să se bucure de ele.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail