Ediția a doua a festivalului de teatru intitulat „Lumea magică a teatrului”, derulată săptămâna trecută, a reunit peste 150 de elevi participanți, dar și din județul Brașov.

Festivalul s-a derulat joi, 16 noiembrie, sub forma unui concurs, fiind parte a unui proiect implementat de Asociația Pedagogilor Români (APR) din județul Covasna, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Covasna și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) și cu Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

Spre deosebire de ediția anterioară,  cea din acest an s-a adresat și elevilor din ciclul primar, ci nu doar celor din gimnaziu și liceu, de la secția română și de la secția maghiară, de la unități de învățământ din județ și din împrejurimi.

Scopul evenimentului a rămas cel de anul anterior și a constat în: familiarizarea tinerilor cu lectura şi cu interpretarea textului dramatic, vizând, totodată, stimularea creativităţii, descoperirea şi dezvoltarea aptitudinilor şi talentelor artistice ale adolescenţilor, cultivarea dragostei acestora pentru arta dramatică.

„Teatrul este un mijloc atractiv pentru a percepe literatura în chip interactiv, îmbunătăţeşte vizibil relaţia profesor- elev, întăreşte relaţia şcoală- părinţi şi dezvăluie elevului talente nebănuite. Elevii îşi dezvoltă atenţia distributivă, memoria, gândirea, imaginaţia şi vocabularul, cunoştinţele lor cunosc un salt calitativ, se trezeşte curiozitatea, apare interesul, se nasc sentimente, se formează atitudini, se autoeducă stăpânirea de sine, perseverenţa, curajul şi spiritul de răspundere, întreaga personalitate a copilului se dezvoltă. Prin dramatizare copiii timizi îşi înving treptat teama, devin mai siguri pe ei, citesc şi memorează, dar şi interpretează un rol, se transpun într-un personaj şi-l îndrăgesc, contopindu-se sufleteşte cu acesta, iar bucuria propiului succes îi face încrezători în forţele lor.” – a transmis echipa de proiect, care anul acesta a fost formată din prof. Maria Dobrean, prof. Lăcrămioara Apostu și prof. Adriana Cornea – dumneaei fiind și președinta Asociației Pedagogilor Români din județul Covasna.

Pe scena teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe  au evoluat, în cadrul ediției a doua a festivalului, 17 echipe – 16 de la unități de învățământ din județ, de la ambele secții de predare, și o echipă din Brașov. Elevii au fost însoțiți de îndrumătorii lor – cadre didactice care i-au pregătit cu dăruire, pentru eveniment.

„Rolul educativ al teatrului a fost subliniat încă din 1819, când la Bucureşti pe scena de la Cişmeaua Roşie se joacă prima piesă în limba română, ocazie cu care, Iancu Văcărescu a rostit următoarele cuvinte:

<<V-am dat teatrul,

Vi-l păziţi ca pe-un lăcaş de muze

Cu el curând veţi fi vestiţi

Prin veşti departe duse.

Prin el năravuri îndreptaţi

Daţi ascuţiri la minte

Podoabe limbii noastre daţi

Cu româneşti cuvinte.>>

De aproape 200 de ani teatrul îşi îndeplineşte misiunea, iar festivalul-concurs interjudeţean <<Lumea magică a teatrului>>, aflat la a doua ediţie, îşi aduce aportul la educaţia elevilor în slujba artei. Evenimentul este organizat de către de Asociaţia Pedagogilor Români din Judeţul Covasna cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Covasna, iar partenerii sunt:  Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, Teatrul <<Andrei Mureşanu>>, << Mesagerul de Covasna>>”- a declarat, în deschiderea evenimentului, prof. Lăcrămioara Apostu, care a dat, apoi, cuvântul prezentatoarei ediției, Elena Arteni, elevă în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuşi>>.

 

Echipele au urcat rând pe rând pe scenă și au prezentat scenete în limba română, spectatorii „călătorind” în lumea magică a teatrului printr-un spectacol de aproximativ cinci ore.

La final, membrii juriului – prof. Marcela Ştefu, inspector şcolar general-adjunct al ISJ Covasna, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna Maria Popa,  prof. de limba și literatura română, Rodica Pârvan, au decis clasamentul.

La „ciclul primar”, echipa Şcolii Gimnaziale „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe, care, sub îndrumarea prof. Oana Sprîncenatu, a prezentat piesa „Sarea în bucate”, a obținut Premiul I. Tot Premiul I a fost acordat și echipei de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, formată din elevii clasei a II-a A, care, sub coordonarea prof. Rodica Marieta Costache, au prezentat procesul literar „La cireșe”.

La secțiunea „gimnaziu”, Premiu special – a fost acordat echipei de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, care a prezentat sceneta „Vizită” de I.L. Caragiale, sub coordonarea prof. Adriana Cornea. Tot Premiu special au obținut și trei echipe de la Colegiul Naţional ,,Székely Mikó” din municipiu, coordonate de prof. Bodnari Carmen, care au prezentat scenetele „Tatăl  nostru”, „Castravetele” și „Ignoranții” , dar și echipa de la Şcoala Gimnazială „Antos Janos” din Reci, care, sub coordonarea prof. Deak Eva, a prezentat piesa „Păcală şi Tândală” .

Mențiune a fost acordată echipei de la Colegiul Naţional ,,Székely Mikó”, coordonate de prof. Bodnari Carmen, care a prezentat sceneta „Costică, dormi? ”- de Dan Mihăescu și Grigore Pop și echipei de la Şcoala Gimnazială  Nr. 2, Sita Buzăului, care sub îndrumarea prof. Elena Onea, a pus în scenă „Cenuşărea modernă”.

Premiul III – a ajuns la echipa de la Școala Gimnazială „Dr. Gelei József” din Arcuș, care, sub îndrumarea prof. Isăcilă Gabriella, a prezentat „Două loturi” de I.L. Caragiale, dar și la echipa Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din  Sita-Buzăului, care, sub coordonarea prof. Otilia Buzea, a prezentat sceneta            „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale.

Premiul II – a fost acordat echipei de la Școala Gimnaziala „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, coordonată de prof. Constanța Balog și Anda Paraschiv, pentru sceneta „Păpuşa Zujia”  . Tot Premiul II – a obținut și echipa de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din  Întorsura Buzăului, pentru sceneta „Titanic vals”  de Tudor Mușatescu, pusă în scenă sub coordonarea prof. Adela Stroie.

Premiul I a ajuns la Brașov, în municipiul reședință de județ, la echipa de la Şcoala Gimnazială nr. 25, care, sub coordonarea prof.  Gyorgy Cristina – Georgiana, a pus prezentat sceneta „Ghici cine vine la tine?”.

La secțiunea „liceu”, Premiul III a fost acordat echipei de la LiceulTehnologic „Nicolae Bălcescu”, din  Întorsura Buzăului, care, sub coordonarea prof.            Oana – Elena Comăniță, Nicoleta – Andreea Filofi și Violeta-Olimpia Mureșan, au pus în scenă „Chirița în provinție” de Vasile Alecsandri.

Premiul II a ajuns la Colegiul Naţional ,,Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, echipă care, coordonată de prof. Szep Helga, a pus în scenă „Cântăreaţa cheală”, de Eugen Ionesco.

Premiul I la această secțiune a fost obținut de echipa Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, care, sub coordonarea prof. Iulia Vulpe și Lăcrămioara Apostu au prezentat sceneta  „Nota 0 la purtare”, după Virgil Stoenescu şi Octavian Sava.

În final, se poate spune că toți participanții – atât concurenții, coordonatorii, organizatorii, cât și spectatorii, au fost câștigători – câștigători ai unor momente frumoase.

Organizatorii au transmis că speră ca și anul viitor să aibă loc acest eveniment și, încet, încet, să devină o tradiție.

„Felicit, în primul rând, elevii şi profesorii coordonatori  care  ne-au oferit un regal al bunei dispoziţii, mulţumesc Consiliului Judeţean Covasna pentru contribuţia financiară,  Teatrului <<Andrei Mureşanu>>, pentru ospitalitate, şi membrilor  juriului. Mulţumesc, de asemenea, doamnei inspector şcolar Maria Pandele pentru popularizarea festivalului pe site-ul I.S.J. şi doamnei prof. Alis Pop care a realizat designul diplomelor! Vă mulțumesc că aţi fost alături de noi şi să ne revedem cu bine la cea de-a III-a ediţie!”- ne-a spus, la finalul festivalului, prof. Lăcrămioara Apostu, membră a echipei de proiect. Aceasta a transmis mulțumiri și voluntarilor:

„La buna desfășurare a evenimentului a contribuit echipa de voluntari condusă de către doamna prof. Constanța Munteanu și formată din: George Istrate, Andrei Cosma, Adela Iordache,  Nicolae Boricean-Roșca, de la Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, și Balazs Maria, fostă elevă a liceului, studentă în anul I la Universitatea <<Transilvania>> din Brașov. Fotografii pe parcursul festivalului au fost realizate de elevele Beatrix Rizea și Laura Baciu. Le mulțumim tuturor!”

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail