Biblioteca Județeană „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe, a primit, printr-o hotărâre de Consiliu Local, suma de 24.000 de lei pentru continuarea derulării programului „La drum cu lectură” și în anul 2017. În acest sens, la ultima ședință ordinară s-a aprobat încheierea unui contract de asociere între municipalitate și Bibliotecă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Programul urmărește stimularea interesului copiilor și tinerilor pentru lectură, prin oferirea unor pachete cu cărți.

„Este vorba despre un program pe care îl preconizăm pentru a avea durata de cinci ani, împreună cu  Biblioteca Județeană  <<Bod Peter>>. (…) În felul acesta, dorim să subliniem importanța lecturii în viața acestor copii. Evident, cărțile vor fi achiziționate de Biblioteca Județeană și vor fi oferite copiilor. De regulă, achiziționăm cărți care îi stimulează pe aceștia spre lectură.”- a declarat viceprimarul Sztakics Éva-Judit.

Programul „La drum cu lectură” a demarat, la inițiativa conducerii Bibliotecii Județene, în luna aprilie 2010, de când se desfășoară fără întrerupere, fiind alocați anual, de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe, între 20.000 și 25.000 lei, pentru achiziționarea de cărți pentru copii și tineri.

Din regulamentul programului…

Concret, beneficiarii programului se împart în două categorii: copiii nou-născuți, ai căror părinți primesc un pachet de cărți și un Îndrumar Pentru Lectură, precum și elevi ai claselor I, a IV, a VIII-a și a XII-a, respectiv a XIII-a, din Sfântu Gheorghe.

Pentru a profita de oferta programului, proaspeții părinți trebuie să se prezinte la sediul Bibliotecii, din Sfântu Gheorghe, cu certificatul de naștere al copilului și cartea de identitate personală. Cadoul poate fi solicitat și retroactiv, dar numai până la împlinirea copilului a vârstei de trei ani.

Conform regulamentului „La drum cu lectură”, elevii claselor menționate vor fi informați despre derularea acestui program, prin afișarea la unitățile de învățământ a unui anunț, ori prin distribuirea unor invitații care să cuprindă informațiile utile privind participarea la program.

Printre principalele obiective ale programului se regăsesc susţinerea, încă de la cea mai fragedă vârstă a interesului pentru carte şi lectură, precum și accentuarea importanţei timpului petrecut util şi plăcut de către părinţi cu copilul lor, după cum se arată pe site-ul Bibliotecii Județene „Bod Peter”.

Conform conducerii Bibliotecii Județene, până în acest moment au beneficiat de programul „La drum cu lectură” 1064 de nou-născuți, precum și 4582 de elevi, din categoriile de vârstă menționate anterior.

Sumele necesare achiziționării de cărți, au fost alocate în fiecare an din bugetul local, prin hotărâre de consiliu, Biblioteca Județeană suportând costurile realizării „Îndrumarului pentru lectură”, ale achiziționării și elaborării materialelor promoționale, precum sacoșe, coperte, autoadezive, permise de bibliotecă, etc.

În cadrul activităților desfășurate prin programul „La drum cu lectură”, se va încerca înmânarea pachetelor către beneficiari, chiar în prezența autorilor cărților. De asemenea, la momentul predării cărților, se va realiza o amplă informare a părinților despre importanța și beneficiile lecturii pentru copii, în paralel cu turul bibliotecii, în scopul prezentării ofertei și serviciilor acesteia. Proiectul mai prevede organizarea periodică a unor programe culturale/educaționale pentru familiile participante, respectiv informarea acestor beneficiari despre derularea programelor.

Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail