Ziua Internațională a Iubitorilor de Cărți este sărbătorită în fiecare an, pe 9 august.9 august 2022: Ziua Internațională a Iubitorilor de Cărți. Pasionații pentru lectură se pot bucura de o zi a lor, în fiecare an. Pe data de 9 august este celebrată pasiunea pentru o carte bună, care te face să uiți de realitatea pentru câteva momente, care te ajută să îți deschizi noi orizonturi și să te relaxezi. În ajutorul iubitorilor de cărți, dar chiar și celor care își doresc să cunoască mai multe din tainele cititului, vă prezentăm 10 romane pe care trebuie să le citiți măcar o dată în viață.

1. „Portretul lui Dorian Gray” de Dorian Gray

„Portretul lui Dorian Gray” este singurul roman pe care autorul Dorian Gray l-a terminat. Este unul dintre cele mai controversate romane, însă aduce la suprafață aspecte filozofice pe care nu mulți autori le-au adus în discuție.

Este considerată una dintre cele mai bune cărți scrise vreodată.

2. „La răscruce de vânturi” de Emily Bronte

Emily Bronte aduce la suprafață nu numai dragostea, ci și gelozie, drama, suferința. „La răscruce de vânturi” este o carte extrem de îndrăgită de cititori, iar pasiunea se poate citi în fiecare rând.

3. „Mizerabilii” de Victor Hugo

„Mizerabilii” este celebrul roman scris de Victor Hugo, pe care autorul l-a terminat în perioada în care se afla în exil. Este considerat o capodoperă, motiv pentru care nu trebuie să lipsească de pe lista iubitorilor de cărți.

4. „Contele de Monte-Cristo” de Alexandre Dumas

Romanul scris de Alexandre Dumas a reușit să țină cu sufletul la gură generații peste generații de cititori. Povestea unui marinar închis pe nedrept este plină de acțiune, pasiune și surprize.

ziua iubitorilor de carti
5. „Maitreyi” de Mircea Eliade

Una dintre cele mai cunoscute opere a lui Mircea Eliade, „Maitreyi” prezintă cititorilor o poveste de dragoste aproape interzisă, de pe tărâmurile Indiei.

6. „Frații Karamazov” de Feodor Dostoievski

„Frații Karamazov” este ultima carte publicată de Feodor Dostoievski. Romanul se bazează pe o intrigă polițistă, care nu va eșua din a menține atenția cititorului până la ultima pagină.

7. „Război și Pace” de Lev Tolstoi

Complexitatea personajelor și acțiunea face ca romanul lui Lev Tolstoi, „Război și pace”, să fie inclus pe lista celor mai bune romane clasice. Autorul reușește să descrie în romanul său un portret viu al Rusiei, din anul 1812.

8. „Zece negri mititei” de Agatha Christie

Una dintre cele mai cunoscute cărți de crimă, „Zece negri mititei” aduce în fața cititorilor o poveste care te va ține cu sufletul la gură. Supranumită „Regina Crimei”, Agatha Christie își plasează personajele într-un cadru misterios, dar inteligent.

9. „1984- O mie nouă sute optzeci și patru” de George Orwell

Romanul este unul de tip politic și prezintă acțiunea într-un viitor distopic. „O mie nouă sute optzeci și patru” prezintă viața unui intelectual care se află sub presiunea unui guvern totalitarist.

10. „Don Quijote de La Mancha” de Miguel de Cervantes

„Don Quijote de La Mancha” este considerată o capodoperă a literaturii universale, motiv pentru care nu avea cum să lipsească din topul celor mai bune romane. Miguel de Cervantes prezintă o satiră la adresa romanelor cavalerești, care au devenit extrem de populare în Spania.

https://www.radioimpuls.ro/

Sursa foto: PixaBay

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail