La data de 5 octombrie 1993 a murit la Bucureşti, părintele profesor Dumitru Stăniloae, considerat unul dintre cei mai importanţi teologi ortodocşi şi gânditori creştini din lume.
 
Trebuie amintit că părintele Dumitru Stăniloaie s-a născut la data de 16 noiembrie 1903 la Vlădeni, astăzi în județul Brașov, ca ultimul dintre cei cinci copii ai lui Irimie și Rebecăi Stăniloae. A urmat studiile primare în localitatea natală, apoi cele secundare la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov , iar cele superioare la Facultatea de Litere a Universității din București , apoi altele la Facultatea de Teologie din Cernăuți, unde a obținut doctoratul în anul 1928. A fost trimis de mitropolitul Nicolae Bălan la Facultățile de Teologie din Atena Munchen și Berlin pentru a se specializa în dogmă și istorie bisericească și a efectuat călătorii de studii și documentare la Paris, Roma și Belgrad.
 
După reîntoarcerea în țară, părintele Stăniloae a ocupat funcția de profesor de dogmatică la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu, iar din anul 1936 a fost numit rector al Academiei Teologice, ocupând această funcție până în anul 1946, când a fost revocat de către regimul comunist. În anul 1947 a fost transferat la Facultatea de Teologie din București, la Catedra de Ascetică și Mistică, iar un an mai târziu, odată cu transformarea facultății în Institut Teologic, Dumitru Stăniloae a fost încadrat ca profesor la catedra de Teologie Dogmatică și Simbolică al acedtui institut.
 
În septembrie 1958, odată cu noul val de arestări politice, părintele Stăniloaie a fost reținut de Securitate alături de alți membri ai mișcării Rugul Aprins, un grup de intelectuali laici și monahi care își propunea păstrarea valorilor ortodoxe și a dreptei credințe în vremurile dificile ale ateismului comunist. În luna februarie a anului 1959 a fost judecat și dus la penitenciarul din Aiud, unde a fost ținut luni întregi în regim strict de izolare. A fost eliberat în anul 1963 și lucrat ca funcționar la registratura Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ulterior reluându-și postul la catedra de dogmatică la Institutul Teologic din București. În 1968 este invitat la Freiburg și Heidelberg, de către profesorul Paul Miron, pentru a susține conferințe, apoi la Oxford și la Vatican.
 
Este numit „Doctor Honoris Causa” al Institutului ortodox Saint Serge din Paris în 1981 , iar un an mai târziu este premiat la Londra cu distincția onorifică “Crucea Sf. Augustin din Canterbury”, pentru merite teologice și creștinești. Este considerat unul dintre personalitățile cele mai proeminente ale teologiei europene, fiind numit cel mai mare teolog român din secolul XX. Tot părintele Stăniloaie este cel care a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea în limba română a lucrării „Filocalia” o monumentală culegere de texte liturgice din scrierile pustnicilor, monahilor și a clericilor ortodocși din secolele IV – XV, lucrare ce are nu mai puțin de 12 volume si este de o excepțională valoare spirituală.
https://www.facebook.com/LectiaIstorie?locale=ro_RO
 
 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail