Curat captivă! „Învăţarea devine mai captivă” – perlă de la examenul de titularizare.
Doar 30,13% dintre dascălii covăsneni care au susţinut examenul de titularizare, pentru posturile din învăţămâtul preuniversitar, au luat notă de trecere. Dintre cei 302 candidaţii prezenţi la examenul de titularizare, 92 au luat note sub cinci, 119 au obţinut note între 5 şi 7 şi doar 91 dintre aceştia au reuşit să ia note peste 7. Conform datelor centralizate de IŞJ anul acesta au fost acordate două note de 10, la proba scrisă la biologie.
Potrivit Purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, Alis Pop, pe cele 62 de posturi titularizabile, în acest an, concurenţa a fost acerbă. Astfel, pentru cele 7 de posturi titularizabile de educator în limba maghiară, la concurs s-au înscris 65 de candidaţi. Dintre aceştia doar 14 au obţinut note peste 7. Cele 4 posturi din cadrul învăţământului primar, în limba maghiară, au fost “râvnite” de 41 de dascăli, dintre aceştia doar 15 reuşind să obţină notă de trecere. La catedra de limba şi literatura română au concurat 24 de candidaţi pentru cele 6 posturi titularizabile, însă doar 5 au fost admişi.
Candidaţii care au obţinut note peste 7 pot opta pentru posturile titularizabile iar cei cu rezultate între 5 şi 7 se pot orienta către posturile de suplinitor. Rezultatele concursului de titularizare sunt afişate la cele două centre de examinare din Sfântu Gheorghe, respectiv Grupul Şcolar Economic Administrativ “Berde Aron” şi Grupul Şcolar “Kos Karoly”. Candidaţii nemulţumiţi de rezultatele obţinute au avut posibilitatea să depună contestaţii, în 18-19 iulie, rezultatele finale urmând să fie afişate în 21 iulie.
Prima etapă de repartizare pe posturile didactice vacante titularizabile va avea loc în 22 şi 25 iulie. Pentru a doua etapă de repartizare, pe posturile didactice titularizabile rămase vacante după prima etapă, candidaţii pot depune opţiuni la centrele de concurs unde s-au înscris, în perioada 27-28 iulie.
Purtătoarea de cuvânt a IŞJ, Alis Pop, a precizat că acesta a fost ultimul an în care s-a organizat examenul de titularizare. Începând cu anul viitor, fiecare şcoală care va avea posturi vacante va angaja cadre didactice pe bază de concursuri şi interviuri. Profesorii vor semna un contract pe perioadă limitată până la obţinerea definitivatului. Potrivit Legii Educaţiei, din 2012 examenul de titularizare nu va mai exista, iar profesorii vor putea fi angajaţi de fiecare şcoală în parte, după principiile din sistemul privat. Profesorii care vor dori să ocupe un post vacant în cadrul unei şcoli vor trebui să trimită un CV, să dea un test scris şi să încheie un contract direct cu şcoala, nu cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării. În plus, Legea stipulează că angajatorul poate decide încetarea contractului la fel ca în sistemul privat.
Anna-Maria Chiţu