În fiecare an, la 20 martie, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale. Statele francofone dedică lunii martie diverse manifestări culturale, artistice si educaționale pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar și în scopul cooperării și solidarității între state.

 Organizația cuprinde 84 de state (58 de state membre si 26 cu statut de observator) , distribuite pe cele cinci continente iar limba franceză este vorbită de peste 220 milioane persoane, fiind a doua limbă internațională.

OIF își dirigează obiectivele politice și de cooperare multilaterală în parametrii a patru domenii prioritare: limba franceză și diversitatea culturală și lingvistică; pacea, democrația și drepturile omului; educația, formarea și învățământul superior ; dezvoltarea durabilă și solidaritatea.

România a devenit membru cu drepturi depline în  OIF din 1993; limba franceză este vorbită de peste 25% dintre români și aproximativ 14 mii de profesori de limba franceză ajută la educarea copiilor în școli și grădinițe pentru promovarea culturii și civilizației franceze.

 În Uniunea Europeana, franceza este a doua limba utilizată (19%), după engleză (41%), însă în fața germanei (10%) și a limbii spaniole (7%), conform datelor publicate pe 20mars.francophonie.org, site-ul dedicat Zilei Internationale a Francofoniei.

Franța este țara care a dat tonul în cultură și stilul de viață, iar limba franceză s-a impus și a rămas în fața celorlalte limbi ca limba culturii și a diplomației. A atras oameni din toate generațiile, în special din lumea intelectualilor, devenind limba celor cultivați și preluând rolul limbii latine în circulația ideilor din Europa.Francofonia, un eveniment de amploare internațională, a captat atenția și  elevilor din Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe, fiind așteptat cu multă nerăbdare.

În cadrul Săptămânii Francofoniei, elevii onorează cu plăcere acest eveniment prin numeroase activități precum: expoziție de desene și drapeluri din țările francofone, scurte piese de teatru în limba franceză, recitaluri de cântece și poezii, iar cea mai atractivă manifestare fiind concursul de artă culinară.Francofonia în România începe să devină treptat o mișcare culturală de masă în adevăratul înteles al cuvântului, iar partea cea mai interesantă este că tot mai mulți elevi regăsesc frumusetea limbii, descoperă enormitatea culturii și artelor și sunt fascinați de frumosul și utilul din valorile franțuzești, multe dintre ele fiind deja  universale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail