Parte dintre foştii angajaţi ai SC Turism Covasna SA, cărora în anul 2009 li s-a sistat „abuziv” plata indemnizaţiei de şomaj, au obţinut în instanţă dreptul de a încasa sumele aferente lunilor în care ar fi fost îndreptăţiţi să primească acest ajutor.

În cadrul unei conferinţe de presă ţinută ieri, liderul  sindicatului Sanitas Covasna, respectiv al filialei judeţene CNSLR Frăţia, Vasile Neagovici, a declarat că „Foştii salariaţi care şi-au căutat dreptatea,  în lupta cu Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională (AJOFM)  au câştigat. La ora actuală, din 24 de dosare depuse în instanţă 20 au fost finalizate, în favoarea salariaţilor, cu sentinţe ire­vocabile”. Astfel, conform deciziilor instanţei, AJOFM Covasna  a fost obligată să achite indemnizaţia de şomaj,  începând cu data încetării plăţii, respectiv 13 martie 2009, avînd totodată  obligaţia să  calculeze  şi să achite, în curs de 15 zile, sumele cuvenite foştilor şomeri, la care se adaugă şi indicele de inflaţie, conform legii. Celelalte patru dosare sunt la Curtea de Apel, în fază de recurs. „Încă doi salariaţi vor depune plângere  în instanţă, abia acum, pentru că au fost plecaţi la muncă în străinătate şi recent au revenit în ţară” a precizat liderul sindical.

La începutul anului 2009, peste 100 angajaţi care îşi desfăşurau activitatea la hotelurile „Cerbul” şi „Căprioara” din Covasna, aflate în proprietatea  SC Turism Covasna SA, au fost disponibilizaţi ca urmare a faptului că aceste două unităţi au fost închise, deoarece au intrat în proces de modernizare. La momentul respectiv, conform contractului colectiv de muncă cei 100 de salariaţi aveau dreptul să primească plăţi compensatorii, pe o perioadă de 3 luni de zile. În 2009, angajatorul a emis deciziile individuale  de concediere a tuturor salariaţilor, fără să le acorde salariile compensatorii, lucru ce a dus la proteste din partea foştilor salariaţi.

„La aceea vreme ne-am zbătut pentru drepturile membrilor noştri de sindicat, iar într-un final foştii salariaţi (care între timp deveniseră şomeri) şi-au primit banii, în două tranşe. S. C. Turism Covasna a notificat AJOFM cu privire la acordarea plăţilor compensatorii… şi de aici a început ‘scandalul’. Directorul instituţiei,  Kelemen Tibor, a emis decizii de încetare a plăţii ajutoarelor de şomaj, către aceste persoane, pe motiv că au înregistrat venituri. Practic, la acel moment, o sută de foşti salariaţi  au rămas fără nici un venit. Dar nu am stat cu mâinile în sân, şi ne-am adresat instanţei de judecată. A fost foarte greu  să căutăm pe fiecare fost şomer, având în vedere că erau  unii plecaţi  prin  ţară, pe afară, ori reangajaţi în alte locuri. Am început un proces în numele întregului colectiv (….) Ne-am judecat şi cu directorul AJOFM, Kelemen Tibor, un an de zile. Însă în acest al doilea caz, cererea ne-a fost respinsă, deoarece n-am mai putut proba faptul că avem calitate procesuală activă” a adăugat Vasile Neagovici.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail