În urma unei suplimentări bugetare, farmaciile eliberează din nou medicamente în cadrul Programului Naţional de Sănătate.

După ce de la 1 august a fost sistată eliberarea medicamentelor din cadrul Programului Naţional de Sănătate, eliberându-se doar cele cu contribuţie personală, diabeticii au acum în sfârşit parte şi de o veste mai bună.

Conform unui comunicat al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna, s-a făcut o suplimentare de buget pe anul 2011, la diabet. „Dat fiind modificările de buget apărute pe plan naţional, pe data de 21-22 iulie (a.c), CAS ne-a informat că s-a făcut o suplimentare de 770.000 lei în ceea ce priveşte medicamentele eliberate pentru diabetici. Datorită acestui lucru,  în momentul de faţă eliberăm medicamente în cadrul Programului Naţional de Sănătate”, a spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras.

Totuşi, trebuie ştiut faptul că suma nu acoperă eliberările efectuate la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, în ceea ce priveşte Programul Naţional de Sănătate. „Acum va avea loc o centralizare exactă a sumelor eliberate din iulie, dar suma de 770.000 lei acoperă facturile  lunilor mai, iunie şi aproximativ 70- 80% din iulie”, a explicat Nagy Andras.

Nagy Andras, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna: „Farmaciile eliberează aceste reţete, creditând şi susţinând sistemul, însă o face pentru bolnavi şi pentru oameni”.

Astfel, demersurile Colegiului Farmaciştilor pentru suplimentarea de buget în cadrul Programului Naţional de Sănătate continuă: „Vom accesa toate nivelele competente, toate forurile competente, pentru a obţine iar fila de buget necesară eliberării acestor medicamente,  în continuare. În ceea ce priveşte medicamentele cu şi fără contribuţie personală, cele compensate şi gratuite, bugetul a fost depăşit”.

„Încercăm să urgentăm dislocarea rezervei bugetare de 10 % care ne-ar acoperi, ca buget,  încă 2-3 luni, şi aşteptăm cu nerăbdare rezultatul”, a încheiat preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail