Ziua mondială a artei este marcată în fiecare an la 15 aprilie, pentru a celebra contribuţia artei şi artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian, Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452, considerat un vizionar în lumea artelor şi un simbol al liberei exprimări, dar şi autorul celebrului adagiu „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.

Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale de Artă, în cadrul celei de-a XVII-a Adunări generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.

Vernisajul expoziţiei de pictură şi sculptură „Morfogeneza”, organizat de Casa Oamenilor de Ştiinţă din cadrul Academiei Române în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO 

Asociaţia Internaţională de Artă (IAA/AIAP) este o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti care aparţin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei, dar şi artişti care practică alte forme de creaţie în artele vizuale. Aceasta a luat fiinţă în 1952, la Veneţia, când 23 de guverne şi 48 de asociaţii de artişti din 19 ţări s-au declarat în favoarea formării unei asociaţii internaţionale de pictori, sculptori şi gravori, astfel că a fost constituit un consiliu provizoriu sub preşedinţia lui Gino Severini (Italia), iar un secretariat a fost deschis la Casa UNESCO din Paris, potrivit site-urilor  şi www.aiap-iaa.org.

În 1954, a fost convocată pentru prima dată Adunarea Generală a Asociaţiei, tot la Veneţia, în cadrul căreia şi-a stabilit structura şi obiectivele. Printre artiştii care şi-au pus amprenta asupra AIAP/IAA se numără: Joan Miro, Georges Braque, Robert Delaunay, Victor Pasmore, Hans Hartung, Marie Laurencin, André Masson, Victor Vasarely, Cesar Baldaccini, Alexander Calder.

Vernisajul expoziţiei de pictură „Flori si Bijuterii” – lucrări semnate de 22 de artişti plastici consacraţi din Republica Moldova şi România, eveniment organizat de Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO 

Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a Asociaţiei Internaţionale de Artă.

De Ziua mondială a artei, sunt sărbătorite domeniile creative, aşa cum au fost stabilite în Grecia Antică: arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora, în anul 1911, li s-a adăugat şi cinematografia, considerată cea de-a şaptea artă.

În ultimii doi ani, publicul a avut din nou posibilitatea de a merge la teatru, la cinema sau în muzee, pentru a admira moştenirea lăsată în urmă de artişti, după doi ani de restricţii în contextul pandemiei de COVID-19.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail