Nepotul dr. Fogolyan Kristof, fondatorul primului spital modern din Sfântu Gheorghe, a anunţat că va dona 2.000 de euro pentru personalul medical şi auxiliar de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu, aflat în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus.

Szotyori Nagy Aron menţionează joi, într-un comunicat de presă, că miercuri s-au împlinit 66 de ani de la moartea bunicului său, iar în memoria acestuia, dar şi în semn de recunoştinţă faţă de medicii, asistentele, infirmierele şi ceilalţi angajaţi care lucrează în spital pentru salvarea bolnavilor, a decis să doneze banii proveniţi din chiria pe două luni pe care o încasează din partea Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, pentru spaţiile închiriate acestora.

„Angajaţii din spitale sunt, în aceste vremuri grele, cei mai expuşi infecţiei, îşi riscă propria sănătate pentru a-i salva pe alţii, de aceea am decis să fac această donaţie, dar şi pentru că bunicul meu a fost un om generos şi foarte devotat meseriei sale, care a ajutat necondiţionat pe toată lumea, indiferent de etnie şi religie”, a declarat, pentru AGERPRES, Szotyori Nagy Aron.

După 1989, urmaşul familiei Fogolyan a revendicat în instanţă clădirea actualei Prefecturi, construită de străbunicul său, precum şi aripa veche a clădirii Consiliului Judeţean, construită pe bunicul său cu destinaţia de sanatoriu, iar după mai mulţi ani de judecată a redobândit clădirea sanatoriului şi trei încăperi din incinta Prefecturii.

În una dintre aceste camere a amenajat un mic muzeu, în care a expus, printre altele, mai multe obiecte ce au aparţinut bunicului său – documente, fotografii, piese de mobilier şi lucruri personale, printre care halatul medical şi instrumentarul sanitar.

De asemenea, în amintirea strămoşilor săi, Szotyori Nagy Aron a dezvelit, în urmă cu câţiva ani, o placă memorială pe clădirea Prefecturii din Sfântu Gheorghe şi una pe clădirea veche a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu, instituţie care astăzi poartă numele „dr. Fogolyan Kristof”.

Într-o postare pe pagina de Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, i-a mulţumit nepotului dr. Fogoylan pentru donaţie.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail