10 formaţii din judeţ, dar şi din afara judeţului s-au înscris la cea de-a treia ediţie a Festivalului Coral „George Sbârcea”, ce va avea loc la sfârşitul acestei luni.

Aflat la cea de-a treia ediţie, Festivalul Coral „George Sbârcea” organizat de Fundaţia „Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe va avea loc în data de 29 martie (a.c.). Preşedinta Fundaţiei, prof ing. Maria Peligrad a declarat că „scopul organizării acestui festival este de a pune în evidenţă bogăţia muzicii corale româneşti, a folclorului, care reprezintă o valoare inestimabilă din viaţa poporului, de a antrena formaţiile corale judeţene într-un program cultural cu valori muzicale autentice, promovate de cercetători, etnomuzicologi, culegători de folclor, compozitori”.

Evenimentul se adresează formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale. Potrivit preşedintei Fundaţiei, la actuala ediţie şi-au anunţat participarea 10 grupuri, din judeţ, dar şi din dar şi din afara judeţului. „La secţiunea I- coruri pe voci egale (copii cu vârste între 7- 14 ani) – avem cinci coruri înscrise, din judeţ, dar şi din judeţele Vaslui şi Iaşi. La secţiunea a II-a- coruri mixte – avem înscrise cinci coruri, dintre care unul din judeţul Covasna şi patru din judeţele Braşov, Botoşani, Prahova, Hunedoara. S-au înscris coruri cu participare şi premii naţionale şi internaţionale, iar juriul va avea o misiune grea, însă ne declarăm deja câştigători prin prezenţa tuturor aici şi prin faptul că putem duce la bun sfârşit organizarea acestui eveniment. Eu cred că toţi- spectatori, coruri, organizatori- suntem câştigători!”, ne-a spus preşedinta Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad.

Festivalul va avea loc sâmbătă, 29 martie (a.c). Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui George Sbârcea, în cadrul evenimentului va avea loc şi un moment omagial susţinut de de dl. prof. univ. dr. Nicolae Bucur, Universitatea Sapientia – Miercurea – Ciuc, la Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe, la ora 10.00. Momentul va fi urmat de o masă rotundă cu tema „Cercetări etnomuzicologice în sud -estul Transilvaniei”, de o prezentare de carte şi de un spectacol muzical intitulat „Întâlnire cu muzica”.

În aceeaşi zi, la ora 15,30, Sala Arta a Teatrului Andrei Mureşanu”, Sf. Gheorghe, va avea loc spectacolul –concurs. Acesta va fi urmat de un recital susţinut de trei coruri. Evenimentul se va încheia cu festivitatea de premiere a celor mai bune formaţii şi cu acordarea Trofeului “George Sbârcea”.

Cunoscut şi sub pseudonimul Claude Romano, George Sbârcea (născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti), a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice.

A.C.

 


Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail