Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu afirmă că în România este încălcat dreptul cetăţeanului la informaţie.

Prezent vineri la Sfântu Gheorghe, Gheorghe Iancu a menţionat că un procent considerabil din totalul petiţiilor adresate Avocatului Poporului de către cetăţeni se referă la încălcarea dreptului la informaţie.

„Este cumplită această încălcare a dreptului la informaţie al cetăţeanului (…) Autorităţile publice centrale sau locale nu răspund cetăţenilor la cererile scrise pe care le fac vis-a-vis de solicitarea de informaţii. Vreau să vă spun că printre primele patru-cinci probleme care sunt cele mai des discutate la noi este cea a dreptului la informaţie. Dreptul la proprietate, accesul liber la justiţie, dreptul la informaţie şi încă vreo două au la nivelul de 1200-1500 de petiţii pe an, faţă de celelalte care sunt de ordinul sutelor. Ca urmare dreptul la informaţie este grav încălcat în România”, a declarat Gheorghe Iancu.

În context, acesta a apreciat că autorităţile statului nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile în ce priveşte informarea corectă şi promptă a cetăţenilor cu privire la condiţiile meteorologice care au generat situaţii dramatice în ţară.

„Cetăţeanul trebuia sa fie informat vis-a-vis de ce se întâmplă pe şosele. Chiar dacă e vară, chiar dacă e iarnă, trebuie să fie informat şi mai ales trebuie să i se spună pe unde să meargă a pentru a evita problema care se află pe acel drum (…) Ori aşa ceva nu s-a întâmplat. Faptul că se transmit tot felul de avertizări pe la tv înseamnă zero, nu înseamnă absolut nimic, pentru că cetăţeanul este în trafic, nu are televizor, poate a plecat înainte de a se transmite acea imagine sau informaţie la televiziune sau radio şi mai e posibil ca cetăţeanul să nu poată fi informat la radio pe care îl are în maşina lui. Acolo trebuie să apară informaţia – la locul cetăţeanului pentru că statul este servul cetăţeanului şi nu invers”, a mai spus Gheorghe Iancu.

Potrivit acestuia, soluţia în astfel de situaţii ar fi existenţa unui canal special la radio care să transmită periodic informaţii despre trafic, ori să se impună obligativitatea transmiterii acestor date pe toate canalele existente, inclusiv cele private.

„În Constituţie (…) este prevăzut că autorităţile publice sunt obligate să informeze cetăţeanul despre treburile publice, iar presa este obligată să acorde informaţii corecte. Nu e obligată să informeze, autorităţile au această obligaţie constituţională. Presa preia informaţia şi trebuie să o transmită corect. În acest caz, presa a dat informaţii, dar a dat şi ea ce a primit, de pe unde a primit şi când a primit, în mod neorganizat şi fără să se respecte acest text din Constituţie (…) Ca urmare, singurele vinovate de ce s-a întâmplat acum sunt autorităţile publice şi cei care aveau obligaţia să facă acest canal de informare”, a mai spus Avocatul Poporului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail