Organizat de către un grup de oameni de cultură, români, stabiliți în afara țării și derulat sub patronajul Consulatului General al României la Chicago și cu susținerea Institutului ,,Eudoxiu Hurmuzachi- pentru românii de pretutindeni”, proiectul „România – 100 de rădăcini și o privire către viitor” își propune cunoașterea, promovarea, păstrarea, conservarea și valorificarea identității naționale românești în rândul copiilor crescuți în diaspora, prin organizarea unui concurs de desen și lansarea unui album special, în Anul Centenar. Din juriu face parte și iconarul, pictorul și publicistul covăsnean, Matei Schinteie.

„Una din cele mai puternice identități, atât la nivel individual, cât și la nivel de grup sau comunitate, rămâne identitatea națională. În contextul în care România va aniversa în 2018, cel mai important moment din istoria țării, 100 de ani de la momentul Marii Uniri ce a adus cu el înființarea României Mari, proiectul dorește a avea ca principal scop cunoașterea, promovarea, păstrarea, conservarea și valorificarea identității naționale  românești în rândul copiilor crescuți în diaspora, proveniți  atât din familii în care ambii părinți aparțin naționalității române, cât și din familii mixte, în care doar unul dintre părinți posedă naționalitatea română. Proiectul este corelat și racordat la ideile de promovare, conservare și valorificare a identității naționale românesti, prin copiii românilor din diaspora (cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani), crescuți și/sau născuți peste hotarele țării, în seva familiilor de români. Proiectul se desfășoară în perioada 26 octombrie 2017- 1 iunie 2018. Noua generație, copii cărora le curge sânge românesc prin vene, vor prezenta în imagini, prin desene, colaje, picturi, lucrări proprii, România, așa cum le-a fost prezentată în cadrul familiei și a comunității. Proiectul se desfășoară sub patronajul Consulatului General al României la Chicago, prin susținerea Excelenței Sale, Consulul General Tiberiu Trifan. Institutul <<Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni>> susține demersul nostru, prin bunăvoința domnului director general Nicolae Brînzea.”- ne-a declarat Alina Cumpan, poetă, președinta „Authentic Society for Language and Romanian Culture”, coordonator proiect pentru America de Sud și America de Nord și unul dintre inițiatori.

Coordonatori de proiect sunt, pentru Europa, Iuniana Daniela Popescu, blogger, coordonator regional CNCRI Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni în Italia, pentru Australia și Noua Zeelandă – Daniel Ioniță, scriitor, traducător, președintele Australian-Romanian Academy for Culture, pentru Asia si Africa – Casiana Pascariu, profesor universitar Maricopa Community Colleges și American University of Emirates.

Practic, conform organizatorilor, proiectul se adresează tuturor copiilor de români din diaspora – răspândiți în Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia, Australia – cu vârste curpinse între 5 și 14 ani, crescuți și/sau născuți în afara granițelor României, dar exponenți ai neamului românesc prin prisma naționalității părinților lor, crescuți în spiritul culturii, tradițiilor și valorilor naționale românești. Copiii din grupul țintă sunt invitați să se implice în proiect prin desene, colaje, picturi, lucrări care să surpindă elemente de identitate națională românească, ca expresie a caracterului național, raportate la limbă, cultură, obiceiurile, tradițiile, cutumele naționale specifice și alte elemente de identitate extinse la sufletul românesc și la realitățile etnice autohtone traduse prin „specific național”, (G. Ibrăileanu), „spiritualitatea românească” (Mircea Vulcănescu), „spirit românesc”, (Nae Ionescu), „românismul”, (C. Rădulescu Motru), „spațiu mioritic”, (L.Blaga), „suflet românesc” (N. Iorga), „echilibru românesc” (D. Stăniloaie), etc.

„Beneficiari direcți și indirecți sunt copiii din cadrul școlilor de limba, cultură și civilizație română din diaspora, copiii din cadrul școlilor duminicale românești ce funcționează pe lângă bisericile românești din diaspora (fără discriminare religiosă), copiii ce fac parte din organizații non-guvernamentale, cultural-artistice românești, fundații, academii, grupuri, etc dar în special familiile de români din diaspora, părinți sau viitori părinți cărora li se trage un semnal de alarmă asupra importanței păstrării, conservării și valorificării elementelor de identitate națională pentru generațiile actuale și viitoare ale României, ale celor care au rădăcinile in România sau racordate la istoria României.” – ne-a transmis Alina Cumpan.

Desenele se vor posta pe pagina online a evenimentului (de Facebook) – „România -100 de Rădăcini”, de părinții sau profesorii copiilor, în timp real, în format foto -JPG – în următoarele condiții: lucrarea/ desenul trebuie realizat de copilași cu vârsta între 5 și 14 ani; materialul trebuie să includă elemente de identitate națională; lucrarea va intra în concurs dacă va fi identificată, prin consemnarea de către unul dintre părinții copilului ce a realizat-o, a prenumelui copilului, vârsta și orașul în care acesta locuiește.

Copiii de la Scoala Romaneasca Toronto-ORLA, Canada

Copiii de la Școala Românească Toronto-ORLA, Canada

În perioada martie-mai (a.c.), coordonatorii de proiect se vor ocupa de editarea, realizarea și publicarea albumului colectiv de artă vizuală ,,România – 100 rădăcini și o privire către viitor”, în care vor fi incluse 100 de lucrări, înscrise la concurs și selectate de juriul concursului. Albumul se va publica în Statele Unite ale Americii.

„Publicația va avea caracter aniversar în momentul lansării (1 iunie 2018), în cadrul evenimentelor culturale organizate de comunitățile românești partenere, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea cea Mare. Proiectul se va finaliza în 1 iunie 2018, atunci când se vor anunța câștigătorii concursului de lucrări pe tema identității naționale. Câstigatorii vor primi: pentru locul I – $300 și diplomă specială; pentru locul II – $200 și diplomă specială; pentru locul I – $100 și diplomă specială.”- ne-a transmis Alina Cumpan.

Aproape 200 de lucrări, deja înscrise

Potrivit acesteia, concursul de desene se va finaliza la sfarsitul lunii februarie (a.c). Aproape 200 de lucrări au fost înscrise până în prezent în concurs și peste 45 de parteneri din 27 de țări sustin proiectul.

„În anul centenarului, proiectul <<România – 100 rădăcini și o privire către viitor>> unește comunitățile românești din diaspora prin copiii românilor cu rădăcini românești, născuți și/sau crescuți în afara granițelor țării! România are speranță, istorie, contur și valoare (și) în ochii copiilor românilor din diaspora! România are culoarea iubirii și prețuirii în mâinile celor ce-și trag seva din neamul românesc! Să creștem rădăcini împreună, pentru România! Noi, cei 4 milioane de români plecați în afara granițelor României, să vorbim copiilor noștri în limba română, despre România! Să creștem rădăcini, căci doar astfel nu vom uita de unde am plecat, iar ei nu vor uita de unde vin! Până la finele lunii februarie, așteptăm din partea copiilor, noi lucrări care să surprindă elemente de indentitate națională, așteptăm noi parteneri și sperăm la o Românie frumoasă, curată și unită între granițele și departe de granițele ei!”- a transmis Alina Cumpan.

Iconarul, pictorul și publicistul covăsnean Matei Schinteie: „Sunt onorat să fac parte din acest proiect, ca membru al juriului!”

Din juriu vor face parte cei patru coordonatori de proiect împreună cu alți cinci artiști plastici din Grecia, Canada, USA, Germania, România. Printre aceștia, pictorul și iconarul Matei Schinteie. Născut în oraşul Anina din judeţul Caraş-Severin și stabilit în stațiunea balneoclimaterică Covasna,  artistul plastic Matei Schinteie a fost membru în diferite jurii naţionale şi internaţionale la concursuri şi festivaluri,  jurnalist independent, colaborator la diferite publicații naționale și internaționale, prezentator şi curator de expoziţii de fotografie şi artă plastică. A avut expoziții personale de iconografie și pictură alături de soția sa Maria Kornelia Schinteie, în țară, dar și în străinătate în Australia, Danemarca și Austria. Cei doi soți au înființat în urmă cu aproximativ 18 ani, un atelier de iconografie și pictură în orașul – stațiune Covasna.

Acolo își petrec, de atunci, cea mai mare parte din timp: în locul în care „icoanele se nasc și pleacă spre casele lor, spre cei care le cheamă”. Pentru că „icoanele – punte de legătură cu Dumnezeu”- sunt chemate de către cei care au nevoie de ele, după cum mărturiseau într-un interviu pe care ni l-au acordat, Matei și Maria-Kornelia Schinteie. Despre cooptarea lui în proiect, Matei Schinteie a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”:

„Este unul din cele mai importante proiecte de acest fel de până acum. <<România – 100 Rădăcini…>> este un proiect cu participare și rezonanță mondială din care sunt onorat să fac parte ca membru al juriului. Prin aceasta, automat se va vorbi din nou despre Covasna și despre românism, despre artă, pasiune și credință… România acum din nou este pe fluxul de știri… Am fost bucuros să fiu ales într-o activitate internațională, pentru activitatea mea artistică în special, pentru că în cadrul acestui proiect voi juriza desenele copiilor din diaspora românească, diasporă ce este uluitor de mare … Practic, noi români, suntem prezenți pe toate continentele…  Am avut ocazia să colind lumea alături de soția mea Maria – Kornelia Schinteie cu expoziții itinerante de iconografie și pictură, de la nordul planetei la sudul planetei și peste tot se vorbește românește… Am fost foarte bucuroși să ne putem folosi dulcea limbă română în toate continentele pe care le-am străbătut… Am observat că acest proiect inițiat de poeta româncă Alina Celia Cumpan din Chicago Statele Unite ale Americii, alături de echipa de implementare a proiectului, are foarte mare priză la asociațiile românilor din diaspora, ceea ce dovedește că patriotismul nu a murit în aceste suflete de români plecați la mii și mii de kilometri distanță de patria mamă – România. Felicit, pe acestă cale, pe inițiatorii Alina Celia Cumpan, Iuniana Daniela Popescu, Casiana Pascariu și pe ceilalți promotori ai  proiectului, pentru că, deși sunt oameni extrem de ocupați, au dat dovadă de jertfă și de dăruire pentru a susține dragostea de țară …și uite,  prin artă acest proiect extraordinar va transcende timpul și va argumenta lumii întregi că suntem un popor demn de admirat! Conducătorii noștri, sper să realizeze odată și odată că doar prin artă vom rămâne fixați în istorie și sper ca oamenii de artă să fie sprijiniți pentru a putea crea în continuare valori care vor rămâne peste generații. Felicit, pe această cale, pe copiii participanți la concurs, pe părinții lor, educatorii și profesorii lor și bineînțeles, toate asociațiile românești din diaspora. La finalul proiectului promit să vă aduc la cunoștință rezultatele concursului pentru ca cititorii dumneavoastră să-i cunoască pe învingători și să le admire desenele!”

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail