. . Asociația „Calea Neamului” continuă, până în 29 noiembrie, campania pe care a lansat-o în scopul dăruirii a 107 costume populare românești și a 1000 de icoane ortodoxe, românilor din câteva localități covăsnene și harghitene, în prag de sărbătoare.
Asociația și-a propus să ofere aceste daruri, de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie. În acest scop, la jumătatea lunii septembrie, a inițiat pe o platformă de socializare, o campanie de strângere de fonduri pentru costumele populare și de donare de icoane.
Acțiunea este dedicată românilor din Brețcu, Târgu Secuiesc și Brețcu și celor din localitatea harghiteană Doboi (unde darurile au și ajuns, de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil), conform reprezentantului Asociației „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu.
„Campania pentru cele 107 costume populare și cele 1000 de icoane ortodoxe se desfășoară până pe 29 noiembrie, inclusiv. Până acum românii din țară si Diaspora au trimis la Brașov 1300 de icoane și încă mai avem promisiuni. Așadar, până pe 29 noiembrie vom avea cu ajutorul lui Dumnezeu mai mult de 1.300 de icoane, ceea ce este foarte bine, având în vedere că vor veni foarte mulți oameni să se închine la moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pe 30 noiembrie la Biserica mare din Târgu Secuiesc si pe 1 Decembrie la Catedrala din Sfântu Gheorghe. Costumele pentru copiii din Târgu Secuiesc și Brețcu vor ajunge în cele două localități încă de duminică 27 noiembrie, pentru ca românașii să le poată purta deja cu prilejul manifestărilor prilejuite de cele două zile esențiale pentru neamul românesc.”- a declarat ieri reprezentantul Asociației „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu.
Întrebat cu ce gânduri va veni, în județul Covasna, cu ocazia acestor sărbători, el a răspuns: „Vin cu gândurile tuturor românilor care ni s-au alăturat în această acțiune, gânduri de pace și de unitate națională. Venim cu sentimente românești.”
„Românilor din acest județ le spunem următoarele: românii din întreaga țară si cei din Diaspora sunt alături de ei. Au dovedit acest lucru în modul cel mai concret de-a lungul tuturor acțiunilor noastre. Mii de oameni au fost în ultimii doi ani, implicați direct în aceste acțiuni. Românilor din Covasna și Harghita le spunem că: Mănăstirea Putna a lui Stefan cel Mare și Sfânt se roagă pentru ei. La fel Mănăstirea Petru Vodă a Părintelui Justin Pârvu, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Sihăstria Putnei, Mănăstirea Strâmba din județul Sălaj, Protopopiatul Ortodox Brașov, Protopopiatul Ortodox Făgăraș, precum și multe biserici din țară, cum ar fi cea din Săbăreni de lângă Giurgiu, biserica din Șercaia, Biserica din Orbic, jud. Bacău, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Brașov, biserica din incinta Jandarmeriei Brașov, prin părintele militar colonel Ion Boros, Biserica Sfânta Treime a Spitalului Grigore Alexandrescu din București, precum și alte biserici din țară care au trimis sute de icoane, dar si bani (cazul Mănăstirii Petru Vodă) pentru costumele populare românești. Mulțumim din suflet pentru sprijinirea acestei campanii, ziarului dumneavoastră, care este nu numai un <<mesager>> al Covasnei, ci și unul al României! Doamne ajută!” – a mai spus Mihai Tîrnoveanu.
Cei care doresc să susțină inițiativa, pot face donații, în continuare, donațiile în bani (ce se vor folosi pentru achitarea costumelor populare) putând fi virate în contul Asociației: BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociația „Calea Neamului” – a precizat Mihai Tîrnoveanu.
Ana Alina Costache