Românii din Mărtănuș și Ojdula au sărbătorit, ieri, Floriile, împreună cu persoane din județ, dar și din afara județului, în cadrul unui eveniment derulat la inițiativa grupului intitulat ”Acțiunea Români pentru Români”, fondat de un grup de intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului.
Evenimentul a fost organizat de către Acțiunea ”Români pentru Români”, după ce de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, reprezentanții organizației au donat o mie de steaguri tricolore românilor din judeţele Covasna şi Harghita și au pregătit, cu sprijinul oamenilor din toate colțurile țării, daruri pentru copiii din cele două județe.
Pentru marcarea Floriilor, în urmă cu câteva luni, Acțiunea ”Români pentru români” o campanie de strângere de fonduri în vederea realizării unor costume populare pentru copiii români din satele Ojdula și Mărtănuș, în scopul păstrării identității naționale.
”Am pornit această acțiune din dragoste pentru România. Pe oamenii din Mărtănuș și din Ojdula i-am găsit cu ajutorul prietenilor noștri vechi din Covasna. Ei ne-au îndrumat pașii aici, ei și Bunul Dumnezeu. De 1 Decembrie, la Târgu Secuiesc, a venit la mine un preot și mi-a cerut un steag tricolor. Pe acel preot nu-l știam și am văzut mare tristețe în ochii lui, dar și speranță, totodată. I-am dat steagul tricolor și i-am promis, fără să știu cine este, că voi ajunge în satul lui cu mai multe steaguri tricolore și cu mai multe inimi de români. Mai apoi am găsit Ojdula. Bineînțeles, în momentul în care noi mergem într-un sat, mergem prima dată la preotul din acel sat. Și am dat chiar peste acel preot cu care ne-am întâlnit la Târgu Secuiesc de 1 decembrie, părintele Valentin Cosneanu, care face în aceste locuri o lucrare minunată, reușește, ca și părintele din Mărtănuș, de altfel, să îi țină pe românii de aici în credința ortodoxă, în limba română, în identitatea lor națională. Acțiunea cu costumele populare vine în completarea acestei lucrări mari pe care o face biserica noastră ortodoxă – de a ține România vie, aici în inima țării”, a declarat reprezentantul Acțiunii ”Români pentru Români”, medicul Mihai Tîrnoveanu.
Oameni din țară, dar și din străinătate s-au alăturat inițiativei și au contribuit cu bani, costumele putând fi astfel realizate și dăruite copiilor, pentru ca de Florii, acestea să poată fi purtate.
”Am dorit, prin aceste costume populare să transmitem un mesaj de dragoste și solidaritate românească din partea românilor din toate provinciile istorice ale țării, dar și din afara granițelor. Au contribuit români din Craiova, Timișoara, Cluj Deva, Suceava, din afara granițelor, după cum spuneam, din Statele Unite, Canada, Spania, Italia, au contribuit cu diverse sume de bani pentru ca aceste costume să se poată realiza – 36 de costume pentru Mărtănuș și 15 costume populare pentru Ojdula, acești copii dorim să le poarte în fiecare duminică la biserică și de marile sărbători naționale, să nu uite că în aceste costume sunt bătăliile strămoșilor noștri, suferința și jertfa celor care au căzut pentru ca acest pământ să se poată numi România (…). Este o zi cu mare semnificație creștină, de Florii îl întâmpinăm pe Domnul Iisus Hristos cu flori, iar astăzi, aceste flori sunt copiii români îmbrăcați în costume populare românești”, a declarat ieri medicul Mihai Tîrnoveanu.
Părintele protopop Ioan Bercu, a declarat că inițiativa a fost binevenită, întrucât în cele două sate trăiesc doar câteva zeci de familii românești:
”Mărtănuș este o localitate aparținătoare comunei Brețcu, un sat peste deal, cum îi zicem noi, are o mână de români, vreo 40 de familii, dar oameni cu suflet, oameni credincioși, devotați bisericii și țării românești. Mulți au fost în război, au căzut pe câmpurile de luptă,au și un monument al eroilor ridicat în curtea bisericii. Tineretul a plecat, în Brașov sunt cei mai mulți, au fost oameni meseriași, pricepuți (…), oameni harnici, gospodari, dar au rămas, din păcate, bătrânii mai mult în sat și în jurul bisericii. La Ojdula, la fel, sunt o mână de creștini, cam 35 de familii, 100 de suflete. Mulți n-au văzut costume populare pe viu, ci doar la televizor (…). Sper să ne trezim la viață (…). Noi, cu propriile noastre puteri, fiecare cum își cumpără blugi, să își cumpere și un costum popular, să aibă la marile sărbători”, a declarat părintele protopop.
Sărbătoarea Floriilor a fost marcată întâi la Mărtănuș, unde oamenii locului au participat, alături de persoane din județ și din afara județului, la liturghia oficiată la Biserica ortodoxă din Mărtănuş.
Prezent la eveniment, dr. Ioan Lăcătuşu, reprezentant al Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a amintit că se împlinesc 220 de ani de la zidirea acelei biserici, și cu acest prilej, a oferit reprezentanților comunității românești copii a două documente valoroase:
”În condițiile acestea, ceea ce s-a întâmplat astăzi, mâine devine trecut și pune bazele viitorului. În contextul acesta, nu am venit cu mâna goală (…), am venit cu două documente de valoare inestimabilă: o diplomă de hirotonire a preotului Nicolae Crisbășan, semnată în 14 aprilie 1865, de Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, de o valoare cu totul deosebită și ceea ce înseamnă un act prin care se consfințește ce a însemnat biserica în eforturile comunității locale pentru păstrarea identității naționale. În același timp, am venit cu o listă de conscripții, o colectă publică făcută în 1906 pentru clădirea școlii din sat (…). Școala, biserica, tradiția, portul, au fost cele care au susținut identitatea românească”, a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Cei prezenți au pornit, apoi, spre Ojdula. Alaiul, condus de călăreţi ce purtau steaguri tricolore, a fost întâmpinat de reprezentanți ai comunității românești din Ojdula, cu pâine şi sare, după care toți cei prezenți s-au îndreptat către biserica din localitate unde au luat parte la liturghia de Florii.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectacol de cântece românești susținut de copii din Mărtănuș, Ojdula, Voinești Covasna și de studenții Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) Brașov, evenimentul fiind unul ce va rămâne, probabil, mult timp în memoria celor prezenți.
. . Dr. Ioan Lăcătuşu a opinat că ”Acțiunea Români pentru Români” a scris, astfel, o filă de istorie românească, prin această inițiativă: ”Cuvintele aproape sunt de prisos. Realmente (…), iată că am reînviat o tradiție, a ceea ce au fost pelerinajele de Florii- prin acest minunat traseu parcurs deopotrivă cu căruțele tradiționale, mașini, dar și pe jos, cu această minunăție de costume populare, cu acest sentiment tonifiant al solidarității, al trăirii în comuniune, al faptului că aceste comunități de români mici, iată că nu sunt uitate, că sunt împreună și că trăiesc aceste momente deosebite. Sunt convins că tinerii, copiii care au participat, vor ține minte toată viața, iar în istoria locală, fără a folosi cuvinte mari, ziua de 24 aprilie 2016 va fi o zi însemnată pentru ei, un reper în ceea ce înseamnă manifestarea solidarității naționale. Un cuvânt de toată admirația și lauda pentru Acțiunea Români pentru Români (…). Ei scriu o filă de istorie românească, o filă de solidaritate exemplară, care vorbește despre măreția, frumusețea și generozitatea sa prin ceea ce înseamnă faptele concrete”, a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Acţiunea „Români pentru Români” a fost iniţiată în anul 2014, de Sfântul Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan – actual Mitropolit al Banatului, inițiativele continuând cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei Moldovan, actualul Episcop al Covasnei și Harghitei. Scopul Acțiunii constă în sprijinirea românilor din județele Covasna şi Harghita.
Ana Alina Costache