Ziua Mondială a Surdităţii a fost adoptată de către Adunarea Generală Internaţională a Surzilor în 1958. De atunci este sărbătorit în fiecare an în ultima duminică din luna septembrie.

Direcţia de Sănătate Publică din Judeţul Covasna, Compartimentul  Promovarea a Sănătăţii organizează o campanie cu audiometrie gratuită pe data de 29 septembrie 2011, joi în Centrul de Audiometrie Audio – Optica din Sf. Gheorghe din Str. Stadionului nr.9, Bl.5, Sc.B, Ap.1 între orele 10,00 şi 14,00. Pentru cei interesaţi este necesar o programare.

Pentru programare sunaţi la nr. de telefon 0741009824 pe data de 28, septembrie 2011, între orele 8,00 şi 12,00.

Efectele adverse ale ascultării muzicii

Comitetul Ştinţific a Uniunii Europene a desemnat ca un risc foarte mare pentru sănătate ascultarea muzicii cu un volum foarte ridicat, mai ales timp îndelungat.

După un studiu efectuat la Bruxelles au confirmat că dintre cei care ascultă muzică în MP3 player, walkman 5-10 % au risc crescut pentru pierderea auzului, dacă în cinci ani, în fiecare zi, o oră ascultă muzică la un volum foarte ridicat. În Uniunea Europeană 2,5-10 milioane de oameni au risc pentru pierderea auzului datorită acestei probleme. Dacă săptămânal, o persoană ar asculta muzică numai cinci ore la peste 89 decibeli şi atunci ar depăşi limita permisă a zgomotului la locul de muncă. Din această cauză Uniunea Europeană a propus ascultarea muzicii săptămânal 40 de ore pe 80 de decibeli, şi numai 5 ore pe zi cu 89 de decibeli. Comisia Europeană a cerut comitetului ştiinţific independent să examineze acest lucru din cauza utilizării pe scară largă de playere muzicale portabile, iar riscul este mult  mai mare în rândul tinerilor şi elevilor.

Conform datelor disponsibile din  Bruxelles în Uniunea Europeană există 50 – 100 de milioane de persoane care ascultă în fiecare zi playere muzicale portabile. În ultimii patru ani s-au vândut playere muzicale portabile în valoare de 184 – 246 de milioane de euro şi playere MP3 în valoare de 124 – 165 milione de euro.

Direcţia de Sănătate Publică Covasna

Compartimentul Promovarea Sănătăţii

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail