Înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii sunt reglementate prin lege specială, respectiv Legea nr. 108/1999 care defineşte entitatea ca un organ de specialitate al administraţiei centrale, cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Muncii şi Protecției Sociale, care asigură controlul respectării prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă şi la securitatea şi sănătatea în muncă.
La nivel județean, inspectoratele teritoriale de muncă, prin inspectorii de muncă, exercită controlul aplicării unitare a prevederilor legale în domeniile de competenţă şi oferă servicii tuturor persoanelor fizice şi juridice, angajatori din sectorul public, mixt, privat şi altor categorii de angajatori.
Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă au ca principal scop urmărirea îndeplinirii de către angajatori a obligațiilor legale în domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și al supravegherii pieței produselor, precum și a celor referitoare la condițiile de muncă, apărarea vieții, integrității corporale și sănătății salariaților în desfășurarea activității.
Preocuparea permanență este de a informa, consilia și conștientiza, dar și de a atenționa atât angajatorii cât și angajații cu privire la importanța cunoașterii și respectării legislației din domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.
În îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, inspectoratele teritoriale de muncă colaborează cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu alte inspecţii de specialitate ale statului, cu organizaţii neguvernamentale, cu partenerii sociali şi cu mass-media. Prin acţiunile întreprinse, se remarcă o vizibilitate constantă şi convingătoare a instituţiei la nivelul comunităţii deservite.
Ziua Inspecției Muncii, 11 iulie, a fost instituită prin Legea nr. 337 din 2018 privind Statutul Inspectorului de Muncă
Inspectorii de muncă, ce activează în cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM), nu desfășoară niciun control la angajatori în ziua de 11 iulie a fiecărui an, prevederea fiind cuprinsă în actul normativ aplicabil de la finele anului 2018. Practic, acea zi este Ziua Inspecției Muncii, iar personalul de control poate să se ducă la firme doar pentru activități de informare.
Menirea instituției este de organ de control, astfel Inspecţia Muncii intervine într-o formă sau alta în aprecierea şi în sancţionarea încălcării prevederilor legilaţiei specifice. Tipul de activitate desfăşurată de inspectorii de muncă presupune anumite forme de acţiune concrete rezultate din calitatea de reprezentant al autorităţii de control şi investit cu competenţe şi atribuţii pentru desfăşurarea acesteia. Empatia, abilitatea de a asculta activ sau obiectivitatea, sunt calităţi care îl ajută pe inspector în desfăşurarea funcţiei sale în cadrul dinamicii complexe a relaţiilor de muncă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna are ca principal obiectiv menţinerea şi creşterea nivelului înalt de încredere în rândul angajatorilor şi angajaţilor, răspunderea şi receptivitatea la sesizările angajaţilor, acestea fiind soluţionate cu celeritate.
LA MULȚI ANI! tuturor angajaților din sistem de ZIUA INSPECȚIEI MUNCII
Conducerea I.T.M.COVASNA