Ziua Culturii Naționale va fi marcată, astăzi, printr-un spectacol amplu derulat la Căminul Cultural Sita Buzăului, de la ora 17.00.
Evenimentul, desfășurat sub genericul „Eminescu pentru eternitate”, este la prima ediție, fiind realizat în cadrul unui proiect de parteneriat realizat de Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, în parteneriat cu Primăria Sita Buzăului, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, din Sfântu Gheorghe, Căminul Cultural Sita Buzăului și Biblioteca Sita Buzăului.
„Școala a făcut un parteneriat cu Primăria, prin care va fi organizat un eveniment, joi, în 17 ianuarie, la Căminul Cultural Sita Buzăului, cu titlul „Eminescu pentru eternitate”. Vor participa 120 de elevi de la cele patru școli din comună – din Sita, Ciumernic, Zăbrătău și Bobocea. În parteneriatul cu Primăria este implicată și conducerea Bibliotecii din comună, Căminul Cultural, dar și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Coordonatorii proiectului sunt prof. Otilia Buzea și Ovidiu Olteanu, iar echipa de proiect este compusă din directoarea Școlii, Cătălina Stoica, membrii catedrei de limba și literatura română – Elena Boricean și Iulia Bularca, profesorii de învățământ primar Livia Moldovan, Gilia – Iuliana Stroie, Apafi Iuliana, Veronica Radu, profesorii Adrian Muntean, George Pavel, Alexandru Fercu, iar parteneri și colaboratori sunt primarul Nicolae Stoica, muzeograful Florin Herțeg, bibliotecara Eutalia Tohănean, prof. de la Școala Gimnazială din Bobocea- Mihaela Renga, prof. de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” – Iosif Radu, directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, din Întorsura Buzăului, Maria Bularca și prof. Maria Badiu, de la același liceu.
„Eminescu reprezintă prezentul, trecutul și viitorul tuturor românilor mari și mici. An de an, în data de 15 ianuarie, elevi, dascăli, reprezentanți ai comunității locale își unesc eforturile pentru a organiza diferite manifestări comemorative în cinstea celui care într-o perioadă scurtă de timp, a lăsat ca moștenire poporului român o impresionantă operă literară. Prin intermediul acestui proiect educațional, dorim să contribuim la educarea copiilor în spiritul respectului față de valorile neamului, față de acest scriitor nepereche al literaturii române. În contextul împlinirii a 169 de ani de la nașterea poetului, se dorește o mai mare apropiere a tinerei generații față de cultură, față de literatură, față de scriitorul care și-a iubit și apărat neamul, limba, țara, a preamărit adevăratele valori naționale în poeziile sale, a cules, ca un adevărat împătimit folclorul, a cântat în creațiile sale dragostea față de natură, față de locurile în care a copilărit, a criticat pe toți cei care au dorit răul poporului său. Acest lucru nu poate fi posibil decât prin organizarea unui nou eveniment cultural, spectacolul <<Eminescu pentru eternitate>>.”- se arată în prezentarea proiectului.
Spectacolul organizat în cadrul proiectului va avea loc astăzi, 17 ianuarie 2019, la ora 17.00, la Căminul Cultural Sita Buzăului.
Așa cum a precizat și primarul Nicolae Stoica, în proiect au fost implicați 120 de elevi din ciclul primar și gimnazial.
Pentru elevii din ciclul gimnazial au fost pregătite activități tip concurs, despre viața și opera poetului. Pe parcursul derulării spectacolului, reprezentanții Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni vor susține ateliere de scriere cu tocul.
Elevii din clasele primare vor încânta publicul cu un program artistic. Un program artistic au pregătit și grupul vocal al comunei Sita Buzăului –„Siteanca” și o fostă elevă a școlii organizatoare – Mandel Vivianne.
Totodată, în cadrul proiectului, la biblioteca din comună a fost realizată o expoziție de carte.
Vreau să invit cetățenii dornici de cultură și în special, de Eminescu, pentru că, din punctul meu de vedere, Eminescu este un model al societății noastre sau dacă nu, unicul model – îi invit pe data de 17 ianuarie, la ora 17,00, la Căminul din Sita.”- a transmis primarul Nicolae Stoica.
Acesta a declarat că i-ar plăcea ca acest proiect să devină o tradiție la Sita Buzăului.
Ana Ciorici COSTACHE